Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość źle mowie???

Ciąża a alkohol-kto ma racje???

Polecane posty

Gość źle mowie???

Moja mama bedąc w ciązy raz na tydzien (lub co dwa tyg.)w sobote na wieczór wypija jeden kieliszek wina czewronego Porto, mówi ze jej to poprawia wten czas krązenie i o wiele lepiej sie czuje ,.Jej gin.preferuje stare tradycyjne metody, bez zadnych tam modernizacyjnych nowinek i ponoc jak najbardziej zezwolil jej raz w tyg.wypic lampke wina,a nawet niekiedy piwa (bo ma problem z nerkami),ale piwa nie pija , tylko wino czerwone tak co jakis czas, co jej lekarz nie zabronił, a nawet przytaknął bo mama ma tendencje do anemi i podobno krwinki czerwone jej sie podnoszaa jak wypije lampke czerwonego, cos takiego, sory za belkot , ale nie znam sie na tych sprawach. Ale mnie to niepookoi.Na lekcji wychowania seksualnego ogladalismy film ze nawet po jednym piwie wypitym w ciazy mozna urodzic dziecko z zespolem FAS, i sama facetka nam mowila ze wogole nie pownno sie brac alkoholu do ust, nawet ani jednego łyka najlepiej prze 9 miesiecy No ale mama jest nieustapliwa, mowi ze lepiej sie czuje , nie jest taka ospala, jej krązenie to poprawia i lekarz jej zezwolił, ..tak?? a nam co innego mowia na temat kobietw ciązy , ze zeero alkoholu Dodam ze mama nigdy nie piła alko.tytlko teraz tak w ciązy ma zachcianki i mowi ze w ramach leczenia i podnoszenia krwinek i krazenia raz na tydzien lub na dwa tyg. lampke wypije.Dla mnie to wogole nie mozna pic alkoholu, w ciązy , nawet łyka ..tak nas uczą bo dziecko bedzie mialo FAS

Gość bbfffg
twoja mam super robi, ale pisze szczerze, przynajmniej nie popada w paranoje i obled, a zdrowo podchodzi, tym barzdiej ze jej pomnaga na krazenie

Gość nie zaszkodzi jedna lampka
raz na tydzien dwa napewno nie zsaszkodzi, zwlaszcza jesli mama ma problemy z anemia to tym bardziej wyjdzie jej na zdrowie

Gość źle mowie???
?????/

Gość źle mowie???
?????/

Gość nhyu
moja mama byla w 5 miesiacu jak sie dowiedziala omnie;P i pila, palila i oto jestem z siostra jak byla a to juz 4 dziecko to sie zalamala strasznie a ze niemogla usunac o chciala poronic bylismy na 2 pokojach ojciec w wiezieniu a tu 4 w drodze pila, palila nosila ciezkie rzeczy i nic!!!! jest madzia:D do tej pory pluje sobie w twarz ze chciala ja poronic jej oczko w glowie

Gość Dddfhc
Co za ciemni ludzie, chyba uzależnieni tak popierają picie w ciąży..współczuję głupoty

Gość i co ja mam założyć
w ciąży absolutnie nie wolno spożywać żadnego alkoholu. Już papierochy są mniej szkodliwe dla dziecka. Leków i alkoholu NIE

tez jestem zdania ze alkoholu nie powinno sie pic w ciazy, chociaz tutaj chodza pogloski ze wino jest naprawde dobre i zdrowe nawet dla ciezarnych - tyle ze nie czerwone! a zielone

Gość ytytytytytt
maslo maslane, mozna pic czewrone, ja pilam na podnisienie hemoglobiny i dzieciatko zdrowe a tak to byla duze ryzyko ze anemicznie sie urodzi tak po mamie :)

Gość karola76.
u mnie na uczelni tez nas uczyli ze nie ma znaczenia ze alkoholu bedzie malo albo ze to tylkowino albo tylko lyczek szmpana u kogos na slubie ze jak sie trafi w nieodpowieni moment dziecko moze urodzic sie chore dlatego nie powinno sie pic wogole na anemie jest wiele sposobow np buraki itd ja tez mam i nie pije wina

Gość ale przsadzacieee
ojeezuuu a moja ciotka, nie pila, nie palila, nie stersowala sie, nie przemeczala a takze urodziula syna niewidomego, gluchego i z porazeniem dzieciecym :o Bazienka wiec to nie ma znaczenia.. ty opierasz sie na faktach swojej znajomej a ja na faktach ciotki Autorka sie pytala o jedno tylko jedna lampke wina raz na dwa tyg a ty juz piszesz o jakis chorobach alkoholizmu i matkach alkoholiczkach FAS wystepuje u matek ktore chleja na umor a nie okazjonalnie ran na kilka tygodnie

Gość -=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
ostanio czytałam książe nt ciąży ( rok wydania 1985) i pisali, że winko od czasu do czasu jest ok, a jesli chodzi o fajki , to najlepiej rzucic, a jesli sie nie da, to max 3 szt. na dzien. Dla mnie to trochę przegięcie, no ale jak sie głębiej zastanowić to rady z okresu kiedy myśmy sie rodzili i co ? Jesteśmy zdrowi, prawda ? Moja mama ma 4 dzieci, nigdy z nia nie gadalam na ten temat, ale wiem, ze paliła z każdym z nas. Wszyscy jesteśmy normalne :) Natomiast ja nie piłam, nie paliłam w ciąży, leżałam, leków nie brałam, witaminki i zdrowa dieta, żadnych fast foodów, kebabów, tuńczyków i serów pleśniowych i straciłam tę ciążę. Nie ma reguły - no ale też żeby nie wywoływać wilka z lasu, może jednak lepiej byłoby nie pic ? tak dla swojego spokoju ?

Ile ludzi tyle opini. Mi lekarz powiedział, że lepiej wino niz piwo. Czasami sobie rozmieszam troszkę wina z woda mineralna. W sumie jak ktos lubi smak piwa to jest bezalkoholowe 0,0 % i w smaku prawie jak to z alkoholem. Może lepsze takie piwo niz wino >?

Gość co za bzduryyyyy
nie ma w ciąży dozwolonej dawki alkoholu, jeśli alkohol zadziała w nieodpowiednim momencie to dziecko może się urodzić chore. ja nie będę piła w ciąży, picie alkoholu w ciąży to jedna z przyczyn upośledzenia umysłowego, słabowzroczności, ślepoty i innnych schorzeń. ale wiele kobiet pije i pali w ciąży a dzieci rodzą się chore. A schorzenia które wymieniam mogą mieć inne podłoża

Jak funkcjonują dzieci z tym zespołem? Każde dziecko funkcjonuje inaczej, ale dzieci mają charakterystyczne cechy wspólne i nich chciałabym powiedzieć. Do charakterystycznych objawów występujących w budowie twarzy należą między innymi: zmniejszenie odległości pomiędzy wewnętrznymi a zewnętrznymi kącikami oczu, czyli skrócenie szpar powiekowych; opadanie jednej lub obydwu powiek; spowolniony rozwój środkowej części twarzy, którego konsekwencją jest niedorozwój obszaru znajdującego się pomiędzy oczami a górną wargą; gładka i wydłużona rynienka podnosowa - wygięcie brzegu górnej wargi w delikatny łuk. Do mniej typowych zaburzeń w budowie twarzy należą: szeroka nasada nosa, zniekształcenia płatka usznego, małożuchwie. Niespecyficznymi konsekwencjami FAS są: wady stawów i kończyn (między innymi deformacja małych stawów rąk, niepełna rotacja w stawie łokciowym, podłużne fałdy na skórze dłoni), zaburzenia funkcji czuciowych i ruchowych, nieprawidłowości zmysłu wzroku, słuchu, równowagi, zaburzenia koordynacji ruchowej. Inne zaburzenia to : obniżenie poziomu inteligencji, upośledzenie zdolności uczenia się, nietypowe zachowanie, opóźnienie rozwoju mowy i rozwoju zdolności werbalnych, opóźnienie kolejnych etapów rozwoju, zaburzenia w zachowaniu, które utrzymują się aż do wieku dorosłego, problemy z karmieniem, nadmierną drażliwością i zaburzeniami rytmu snu (to u dzieci najmłodszych), dzieci w wieku przedszkolnym trudności sprawiają nadmierna jego aktywność, rozkojarzenie i kapryśność, zaburzenia w zakresie koordynacji ruchowej, dzieci są też nadmiernie drażliwe, a także często wymagają opieki całą dobę. U dzieci z FAS często w wieku szkolnym rozpoznaje się ADHD (zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi).

Ja juz w swoim zyciu bylam u tylu ginekologow.... Kobieta w ciazy musi sie powtrzymac od picia alkoholu. Nie wolno jej wodki, likierow i innych alkoholi ale lampke czerwonego wina mozna pod warunkiem ze jest to nie wiecej jak raz w tygodniu.