Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nta

problemy z dowodem osobistym i NIP-em

Polecane posty

Gość nta

słuchajcie, mam pytanie. nie posiadam dowodu osobistego ani numeru NIP. chciałabym rozpocząć pracę i zastanawiam się czy da radę bez tego. nie jestem nigdzie zameldowana, więc i nie mogę wyrobić sobie dowodu osobistego a co za tym idzie nie moge mieć numeru NIP a z tego co się orientuje niestety nie mogę podjąć zatrudnienia bo wszędzie jestem odsyłana z "kwitkiem" ktoś był może w podobnej sytuacji?? co mogę począć w mej obecnej sytuacji??

Gość fifa rafa
nie ma już obowiązku meldunkowego sama pracując dwa lata temu na recepcji hotelu widziałam dowody bez miejsca zameldowania.

Gość Kinballach
Musisz być gdzieś zameldowana i tam wyrabiasz NIP. Z resztą nie wiem, czy do NIP potrzebne jest zameldowanie a nie miejsce zamieszkania.

Gość cggghggg
no ale przeciez NIP mozna wyrobic, przedstawiajac w skarbowce legitymacje szkolna, studencka, czy paszport. Kazdy dokument ze zdjeciem.

Gość wielbiciel A.M.
nie trzeba być nigdzie zameldowanym, są dowody osobiste z wpisem ,,brak zameldowania"

Gość cggghggg
no wlasnie ludzie bezdomni nie sa przeciez zameldowani a maja dowody, wiec twoje zmartwienia autorko sa bezpodstawne.

ile masz lat? NIP bedzesz musiala tak czy siak wyrobic jesli chcesz ropzoczac prace.. tzn juz po jej rozpoczeciu bo inaczej sie nie da

Gość wielbiciel A.M.
dajcie spokój z tym Nip-em, Nip już wycofują, nie potrzeba Nipu osobom nie prowadzącym działalności gosp.

Gość nta
serdeczne wam dzięki :) zaistniała we mnie iskierka nadzieii że jednak nie jest tak źle jak myślałam :) Dzięki

Dokładnie, nie musisz mieć miejsca zameldowania by wyrobić dowód- ja tak miałam. Po roku jak już się zameldowałam, złożyłam wniosek o nowy dowód. Jeśli chodzi o NIP to ja takiego jeszcze nie mam, bo to chyba NUMER IDENTYFIKACJI PODATKOWEJ, tak? jak ktoś jeszcze nigdzie nie pracowaal to chyba nie ma takowego. Z resztą nie jestem pewna bo się nie znam. Skoro nie masz dowodu osobistego, to domyślam się że masz paszport? jakiś dokument potwierdzający Twoją tożsamość przecież mieć musisz.

Gość NIP już nie jest potrzebny
teraz jak nie prowadzisz działalnosci to ze skarbówką rozliczasz się tylko podając pesel zmiana weszła od wrzesnia br.

Gość mzm nowy dowód
a od stycznia nie likwidują nipu?

Gość wielbiciel A.M.
dokładnie, tylko pesel, nip odchodzi do lamusa