Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adriannee

Witajcie,macie jakiś dobry,niebanalny przepis na karczek w sosie lub pieczony?:)

Polecane posty

Gość adriannee

mile widziane obydwa sposoby:) mam kolację rodzinną w sobotę i robię z mięs paprykę faszerowaną mięsem mielonym i warzywami, schabowe zapiekane z pieczarką i serem i mam też 1,7kg karczku- chciałabym zrobić z tego po połowie w sosie i w piekarniku:) zawsze robię prosto, czyli w zwykłym sosie albo z grzybami, a w piekarniku z cebulą,pieczarką,w przyprawach... będę wdzięczna za przepisy!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość asdfghjsadfghjkldsfgh
ja zawsze jak znajde to uwilebiam gotowac z przeoisow na necie jak jest jakis super naprawde super przepis jest no a jakze a jak kolorowo to fajowo gotowac! http://www.youtube.com/watch?v=PYqXb_7POc0

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ja zawsze kupuje "Pomysł na Karczek" w czymś tam:) To jest mieszanka jakiś przypraw.Mieszam to z oliwą i wcieram w plastry karczku.Odstawiam do lodówki na godzinkę.Później wykładam na blachę,kroję cebulkę w piórka i układam między mięsem.Wkładam do piekarnika.Gdy mięso się upiecze a cebulka udusi,to mięso smaruje majonezem.Później na każdy kawałek kładę cebulkę i plasterek sera.Chwilkę podpiekam i gotowe:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
karczek w miodzie i z orzechami-pycha:) karczek marynujesz w marynacie,ktora przyrządzasz z : miodu-2-3 łyzki, ostrej papryki-1 łyzeczka,musztarda-1 łyzka, ketchup-1 łyzka, olej-1 łyżka, wegeta-1 łyzeczka,pieprz, troche soli, szczypta cynamonu i 2 ząbki czosnku... musi sie to wszystko marynowac ze 3 godziny,potem razem z ta marynata i duża garscia orzechow wloskich pieczesz w 200 stopniach przez 2 h.... ja czasami dodaje razem z orzechami garsc moreli suszonych i sliwek..niebo w w gębie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
dzięki wielkie...jaśminowa, wszystko ładnie pięknie tylko ja nie lubię takich wynalazków;p w sensie nie smakuje mi schab z ananasem czy ze śliwką, żeberka w miodzie, sałatki z owocami czy właśnie bakaliami...myślisz, że gościom zasmakuje?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
:D wiesz,moj mąz twierdził tez ze nie lubi takich wynalazkow dopoki pierwszy raz nie spróbował-i teraz jak jestesmy w markecie to miauczy o karczek w miodzie:) moze pierwszy raz spróbuj nie na ta kolacje rodzinna tylko przy okazji zwyklego obiadu-spróbujesz i zdecydujesz czy warto:) pzdr:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
ok:) ta marynata fajnie brzmi, zastanawiam się tylko nad tymi orzechami;p może i bez nich byłby dobry taki pieczony?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
znalazłam fajny przepis w sosie. teraz poproszę Was o pieczony w jakiejś marynacie:) może któraś z Was robi i się pochwali;]

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
jaśminowa dzięki, a powiedz mi, ta marynata ilościowo jest na ile mięsa? czy to bez znaczenia? bo ja będę piekła ok 80-90dag (drugie tyle będzie w sosie duszone) :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
na taka ilosc mięsa zrob marynate z 1,5 łyżki miodu,1 łyzki musztardy ostrej,1 łyzki ketchupu i łyzeczki oleju plus pozostałe dodatki...spokojnie wystarczy, a jesli bedzie jej wiecej to nic sie nie stanie:) i jeszcze przypomialo mi sie ze w marketach mozna dostac taka gotowa marynate w płynie firmy Prymat-jest bodajze staropolska i pikantna, tez w nich pieklam i mięsko było znakomite:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
ok dzięki wielkie za pomoc, ale te gotowe pewnie gorsze niż się samemu zrobi nie? już pokupowałam wszystko, więc będę działać sama, ale na przyszłość będę wiedziała, że są też gotowce:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość do jasminowej
a cos ty sie taka pomocna i mila zrobila? oswiecilo cie?;p co widze cie na topikach to krytykujesz lub wysmiewasz...czyzbys miala jeszcze troche dobrego serca?;p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
jaśminowa, mam nadzieję, że wejdziesz jeszcze tutaj, bo mam kolejne pytanie w związku z tym karczkiem:p...czy przy takiej proporcji 80-90dag mam piec go też 2h w 200st.? moja mama mówi, że to będzie węgiel...słyszałam, że piecze się tyle minut ile dag ma mięso...dodam, że piekę w plastrach...jak grube muszą być?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulakoszula
robiłam taką marynatę jak jaśminowa do kurczaka .powiedziałam- nigdy więcej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
ulakoszula, czemu/?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulakoszula
robiłam to już jakiś czas temu ale nie smakowało nam.za słodka jak dla nas.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no co ty?
slodka? przeciez tam jest tylko ze slodkiego miod i szczypta cynamonu, a tak wszystko ostre i kwasne. wg mnie jest ok/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ulakoszula
każdy ma inny gust nam nie smakowało-to jest moja opinia nie każdy musi lubić takie wynalazki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
jaśminowa, jeszcze zapytam znów:p...a nim się robi w marynacie to naciera się jeszcze czymś ten karczek? czy nie?:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no co ty?
ulakoszula, jakie wynalazki? przecież to jedna z najlepszych i klasycznych marynat. aha, pewnie ty jesz zwykle mielone, schabowego z piersi i pomidorówkę tak? a o eksperymentach w kuchni nie marzysz...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
hej:) adriannee,Twoja mama ma racje :) jak bedziesz piekla w plastrach to na taka wage mięsa potrzeba ok 70-80minut w piekarniku,nie dłuzej:) a co do nacierania-ja nie nacieram niczym,packam tylka ta marynata i tyle:D ulakoszula,ile osob tyle smakow i opinii...chociaz jestem zdziwiona bo ta marynata to tez rewelecja do skrzydełek z grilla,tzw skrzydłka diabełka, na ostro, trzeba dodac jedynie do marynaty papryczke chili razem z ziarenkami:)i w zyciu mi mieso z ta marynata nie wyszlo slodkie-nigdy!! miod sie swietnie karmelizuje ale bez slodkiego posmaku,raczej wyciaga pikantne smaki z musztardy i reszty:) kurcze,az sie glodna zrobilam:D:D:D adrianne

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość adriannee
jaśminowa - dzięki wielkie za wyjaśnienie...widzisz, spaliłabym wszystko taka ze mnie kucharka od siedmiu boleści;p ... muszę się podszkolić trochę:p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość znam przepis fajny i prosty
karkówke w plastrach nacieram marynatą staropolską , na 3 h do lodówki następnie na blachę, posypyję pokrojonymi w plastry pieczarkami, i zalewam sosem : pół litra kwaśnej śmietany, dwie zupy borowikowe w proszku i mniejsze pół zupy cebulowej w proszku. pycha.....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×