Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawionaaa

co i ile nowych pokarmow dajecie lub dawalyscie swoim 4 miesiecznym maluchom?

Polecane posty

Gość zaciekawionaaa

Pytanie jak w tytule

Gość daj spokoj za mały brzdąc
takim maluchom nie daje sie jeszcze niczego poza mlekiem.gdzie sie tak spieszysz?chcesz zniszczyc dziecku nerki i spowodowac bole brzuszka?poczekaj jeszcze troszke.

Po 4 mcu rozszerza się dietę dzieciom na mm, a można to robić również jak dziecko jest karmione piersią (jak ja robiłam). Dawałam najpierw jabłko, banana, gruszkę (świeże), potem jarzynki- ziemniaki, marchewkę, szpinak, buraczki... później po kolei różne rzeczy. Również kaszki ryżowe po 4 mcu, ale wolałam czystą mieszać z owocami niż tak dawać. Wtedy dawałam raz dziennie najpierw po kilka łyżeczek, pod koniec 5 mca (czyli 4 skończone) już jeden posiłek właśnie taki. Brzuszek bolał synka raz- po jagodach.

Karmie piersią i zaczełam wprowadzac nowe pokarmy. Zaczęłam od marchewki, dzisiaj jadł ziemniaczka ze szpinakiem - jakies 1/3 słoiczka. Dałam tez wczoraj kaszke ryżową i bardzo smakowała. Z pierwszym dzieckiem rozszerzalam dietę po 6 mies, wg książki. Teraz dziecko niejadek ... trudno jej cokolwiek wcisnac. Dlatego zaczęłam wczesniej i będę zdecydowanie odwazniejsza.

Gość Ja synkowi zaczęłam
rozszerzać dietę jak skończył 6 miesięcy , dziś ma 15 miesięcy i apetytu mu nie brakuje ;). Ja zaczęłam od kleiku ryzowego dodawanego do mleka a potem robiłam rzadkie kaszki z tym że te które lekarze zalecają od 8 miesiąca w Polsce u nas zalecane są właśnie po 4 miesiącu. Jak tylko wprowadziłam kaszę jaglaną potem gryczaną (bezglutenowe) to zaczęłam podawać po kolei warzywa (marchew, dynia, ziemniak, szpinak, pasternak itp itp ) a na samym końcu owoce i mięso. Myślę że jeżeli autorka chce już rozszerzać dietę u maluszka to najlepiej podać to czym kiedyś może wybrzydzać (warzywa) a później owoce, gdyż owoc jest słodszy i chętniej jadany przez maluchy za to warzywa mają więcej soli mineralnych i dużo mniej cukrów. U nas schemat jest następujący: Produkty zbożowe, warzywa, owoce, mięso ..w tej właśnie kolejności gdzie mięso podaje się dopiero od 6 miesiąca (kurczak, indyk) a od skończonego 7 miesiąca wołowina, jagnięcina, cielęcina. W Polsce z tego co wiem najpierw lekarze zalecają owoce (jabłko) potem marchew itd. Trzeba samemu zaobserwowac co dziecko lepiej trawi i nie śpieszyć się.

Gość oldfkdofjdfj
Uważajcie z tym wczesnym rozszerzaniem diety bo lepiej trochę poczekać niż obciążać dziecku ukłąd trawienny. Mojego znajomego synek ma dziś problemy z wątrobą i nie może jeść wszstkich warzyw i niektórych produktów zbozowych a urodził się zdrowy jak rydz. Jego matka zaczęła mu podawać warzywa (z bazarku) jak skończył 3,5 miesiąca a mięso ze słoika (wołowinę z warzywami) dostawał już kiedy ledwo skończył 4 miesiące. Wszyscy chwalili chłopaczka że tak pięknie zajada i że nic mu nie jest a obecnie (ma 8 miesięcy) ma stwierdzone przeciążenie wątroby i silną nadkwasotę (podejrzewa się że od zbyt dużej ilości mięsa jaj zbyt szybko wprowadzonych). Lekarz który wczesniej nie miał obiekcji co do stylu wprwadzania nowych produktów obecnie ma głupią minę i stara się jakoś maluchowi pomóc ale znajomy mają zmienić lekarza. Ja mam 2 miesięczną córkę a ten przykład postawił mnie do pionu gdyż też planowałam trochę przyśpieszyć pokarmy stałe (od 4 miesiąca) , teraz wiem że warto poczekać do 5 lub 6 miesiąca bo dzicko dziecku nierówne.