Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anikaaa

problemy z tarczyca

Polecane posty

Gość anikaaa

Wiem ze to nie jest forum medyczne , ale może ktoś z was miał taka sytuacje Od roku leczę się na niedoczynność tarczycy . Biorę leki hormonalne . W trakcie leczenia dozo przytyłam byłam ze tak powiem zmulona itd Teraz minął rok jak już biorę hormony od pewnego czasu zauważyłam pewne objawy: - chudniecie ( co mi się oczywiście podoba , dodam tez ze ćwiczę od czasu do czasu ale chodne tez jak chodzę np , mam lepsza przemianę materii co się wcześniej nie zdarzało) - drżenie rak ( to jest bardzo denerwujące co kol wiek wezmę i np nie chce wylać ręka się trzęsie jak zwariowana nawet jak ja tego nie chce) - mam 19 lat a urosłam ostatnio z 3 cm wyżej Te objawy podobno nalezą do nadczynności tarczycy . Robiłam ostatnio usg , nie miałam żadnego guza i czułam się dobrze . teraz tez się dobrze czuje tylko to drżenie rak jest fatalne . Jutro odbieram wyniki badan i aż się boje pomyśleć co tam jest Pomocy!!!!

Gość babeczki w kropeczki
Jaki lek bierzesz? I podaj ostatnie wyniki poziomu hormonów tarczycowych i datę.

Gość anikaaa
Euthyrox 75 polowke rano na czczo a wyniki bede miec jutro . Tak mysle ze moze to juz sie unormowalo wkoncu to rok leczenia

Niedoczynność leczy się całe życie... możliwe, że za duża dawka bo ustalona była pewnie rok temu, a poziom tych hormonów zmienia się stopniowo i nie sposób właściwie określić dokładnie dawki. Bardzo się martwię, żeby nie było to Hashimoto. Poczytaj...

Gość anikaaa
Zapalenie tarczycy Hashimoto (przewlekłe limfocytowe zapalenie gruczołu tarczowego, wole limfocytarne, choroba Hashimoto, ang. Hashimoto's thyroiditis, chronic lymphocytic thyroiditis, łac. thyroiditis Hashimoto, thyroiditis lymphocytica chronica) najczęstszy rodzaj zapalenia tarczycy i najczęstsza przyczyna pierwotnej niedoczynności gruczołu tarczowego. Choroba o podłożu autoimmunologicznym, często współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi. Opisujacy wynik USG powiedzial tylko ze martwi go mala tarczyca ze jest za mala jak na moj wiek . A grozna ta choroba ?

Zapytam może tak: czujesz senność i ciągłe zmęczenie czy raczej nie?

I jeszcze jedno pytanie: ile miałaś lat jak doszło do wybuchu w czarnobylu?

Gość anikaaa
wiesz teraz sie ucze i zmeczenie jest niepowiem ale tylko jak mam duzo zajec ale to raczej normalne . objawy jakie zauwazylam to te co wypislam wyzej przeszkadza mi to drzenie rak jak cholera i czasem mam wrazenie ze cale cialo mi chodzi tak jak bym byla na odwyku;d

Gość anikaaa
mam 19 lat .ale wszyscy mowia ze tarczyca moze wlasnie powodowac wybuch . mozliwe to?

Faktycznie 19, przeoczyłem jakoś w pierwszym poście... jeśli nie odczuwasz chronicznego zmęczenia, wielkiej senności (tak znienacka w ciągu dnia) to raczej nie masz Hashimoto. Ta nerwowość z kolei i drżenie to mogą być objawy nadczynności... więc może naprawdę cię wyleczyli, a nawet poszło w drugą stronę. No bardzo jestem ciekaw twoich wyników, napisz jutro. Zwłaszcza poziom TSH, ale FT3 i FT4 też. Jak zaczęłaś chudnąć to sądzę, że można się spodziewać wysokiego FT4. Ale i TSH będzie mocno poza normą, a to już gorzej...

O czernobylu pisałem bo dzieci w tamtym czasie dostały w Polsce płyn lugola i to w zbyt dużej dawce... niszczącej tarczycę - stąd wielu ludzi dziś ma niedoczynność. Ale jesteś za młoda - to nie twoja sytuacja.

Gość anikaaa
Bo bralam wczesniej leki antydepresyjne i jak odstawilam rownierz mialam drzenie rak ale to inna bajka chodz tarczyca tez wplywa na uklad nerwowy . Dlatego mysle ze moze juz organizm nie potrzebuje leku i tak reaguje