Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

matylda14

dostałam skierowanie do patologi poradni cukrzycowej

Polecane posty

lekarka powiedziala mi dzis,ze mam podwyższony cukier...czy jest tu jakas mamusia,która powie mi czy to grozne?jestem w 26 TC

Gość dokładnie jak osoba
a jakie masz wyniki cukru i po jakim obciażeniu 50 czy 75g?

Gość mozesz miec cukrzyce ciazowa
.

PO 50 A JUTRO ide na 75 kurcze mam wyniki,ale nie wiem jak odczytuje sie ten poziom a doktor mi nie mówiła

Gość dokładnie jak osoba
no przecież na wyniku z lab. masz wpisane. po 50g o ile pamiętam norma po 1 godz. jest do 140. A ty ile masz? po 75g norma po 1godz. do 180 a po 2godz. do 140. Dopiero badanie 75g jest wiarygodne, przy 50g zdarzają sie przekłamania i dlatego teraz większość lekarzy od razu zaleca 75g.

Gość tak ........
masz prwadopodobnie cukrzyce ciazowa . nieleczona jest niebezpieczna dla dziecka i dla ciebie dziecko rodzi sie z duza masa moze wywolac przedwczesny porod ale nie martw sie , dostalas skierowanie a to najwazniejsze tam powiedza ci jak ma wygladac twoja dieta , dadza ci glukometr ( bedziesz mierzyc sobie cukier w domu pare razy dziennie ) no i przepisza ci do tego paski ( na recepte sa tanie ) , byc moze bedziesz potrzebowala isnuliny . w najgorszym przypadku poloza cie w szpitalu ( jesli cukier bedzie strasznie wysoki ) jesli bedziesz o siebie dbala - wszystko bedzie dobrze i dzidzius tez zdrwoy sie urodzi

właśnie wczoraj miałam usg i dzidzi jest o tydz wieksza niz powinna,może to być związane z cukrzycą?

Gość dokładnie jak osoba
no tak, dokładnie. Ja po 50g miałam zbyt wysoki wynik a po 75g wyszło w normie -ba nawet miałam robioną dobową krzywą cukrzycową i wszystko jak ta lala. Zobaczysz jak ci wyjdzie 75g. Tu masz dokładne info o badaniach: Test przesiewowy doustnego obciążenia 50 g glukozy wykonuje się w 24 - 28 tygodniu ciąży. Nie wymaga bycia na czczo. Po wypiciu glukozy należy odczekać godzinę, należy w tym czasie siedzieć, nie wolno nawet spacerować po korytarzu (ponieważ powoduje to spalanie glukozy i fałszowanie wyniku!!). Krew pobiera się po godzinie - wyniki: glukoza poniżej 140 mg% (poniżej 7,8 mmol/l)- wynik prawidłowy glukoza na poziomie 141 - 199 mg% (7,81 - 11,0 mmol/l)- wynik nieprawidłowy, wymaga dalszej diagnostyki (wykonuje się test obciążeniem 75 g glukozy) glukoza powyżej 200 mg% (powyżej 11,1 mmol/l) - rozpoznanie cukrzycy ciążowej - skierowanie do diabetologa Test diagnostyczny doustnym obciążeniem 75 g glukozy wykonuje się w 32 tygodniu ciąży (po 4 tygodniach od testu przesiewowego) na czczo ( po 8 - 14 godzinnej przerwie w posiłkach). Na 3 dni przed wykonaniem dieta nie powinna być ograniczana, można jeść wszystko (przy ograniczaniu diety wynik będzie nieważny). Przebieg testu: * pobranie krwi na czczo * należy wypić 300 ml płynu zawierającego 75 g glukozy w ciągu 5 minut * pobranie krwi po 1 i po 2 godzinach od wypicia roztworu Cukrzycę ciężarnych stwierdza się, gdy w teście diagnostycznym: * glikemia na czczo wyniesie powyżej 100 mg% (5,6 mmol/l) * glikemia po 1 godzinie od obciążenia wyniesie powyżej 180 mg% (10,02 mmol/l) * glikemia po 2 godzinach od obciążenia wyniesie powyżej 140 mg% (7,8 mmol/l) Wartości poniżej wskazanych oznaczają, iż nie stwierdza się cukrzycy ciążowej.

Gość lklk
moze, ale nie musi, ja tez mialam podejrzenie cukrzycy bo moja maa byla wieksza o caly miesic;) okazala sie poprostu bardzo duza dziewczynka, nie martw sie, najwazniejsze ze jestes pod opieka a nie zostawiona sobie samej,

Gość tak ........
jesli tylko o 18 za duzo to pewnie zaleca ci odpowiednia diete i mierzenie cukru na czczo i po kazdym wiekszym posilku wszystko bedzie dobrze - to male przekroczenie - ja mialam po h 256 ( i tu tez wystarczyla dieta ) od razu radze ci - nie s lodz herbaty - nie jedz słodyczy zamien jasny chleb na ciemny bez ograniczen mozesz jesc warzywa - zupy warzywne na chudym miesku i wazne zebys nie jadla rzeczy smazonych i tlustych to to wplwya na wysokosc cukru przy cukrzycy ciazowej zaleca sie jesc male posilki co 3 h

dokładnie jak osoba - dziękuje za pomoc.NIE martwię się aż za nadto,bo wiele kobiet ma cukrzyce ciążowa,jutro wyniki najwyżej jutro bede się martwić.A CZY po urodzeniu dziecka wszystko wróci do normy?

Gość tak ........
prawdopodobnie po porodzie wroci wszystko do normy -ale nikt takiej gwarancji ci nie da ja mialam cukrzyce ciazowa i po porodzie zostal mi wysoki poziom cukru na czczo az do dzis to jest - na czczo wychodzi ze mam zwykle powyzej 100 ( nawet do 117 ) bardzo rzadko mam ponizej 90 ( a norma jest do 99 ) lekarka powiedziala zebym sie nie martwila (ale co 3 miesiace powinam spawdzac cukier na czczo i tez tak robie bo mam glukomert w domu ) co ciekawe - po posilkach wszystkie wyniki mam idealne powiedziala ze musze co jakis czas sie badac bo w przyszosic ( moge ale nie musze )moze rozwinac sie u mnie cukrzyca no i kazala mi profilaktycznie uwazac co jem czyli ograniczac slodycze i nie jest tłiustych i smazonych rzeczy

Gość tak ........
a na czczo jaki masz poziom cukru ?

Gość to ......
w takim razie na czczo masz ok

niom na to wychodzi,a jutro sie zobaczy może pani doktor przesadziła-ostatnio wymysliła mi chorobe przenoszona drogą płciową i wysłała do specjalisty-nastałam sie cały dzień a nic mi nie dolega i wszystko ok hehe