Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malenka mimi

Administrator baz danych- szkolenia czy warto

Polecane posty

Gość malenka mimi

Widze ze w ogloszeniach czesto pojawia sie ten rodzaj pracy, jestem po administracji poniekad interesuje sie informatyka troszke. Czy to ciezka praca i trudna do opanowania? Czy warto robic taki kurs?

Gość Napalm[t]
Rozumiem, że jesteś po kierunku "Administracja i Prawo" czy coś takiego (czyli taki urzędowy kierunek). To z przykrością musze zgasić twój zapał - administracja bazą danych polega zwykle na zarządzaniu systemem RDBMS (w uproszczeniu bazą danych), czyli dbaniu o jego sprawność, wydajność, niezawodność, spójność danych, zabezpieczaniu(backup), odzyskiwaniu danych, wgrywaniu poprawek/zmian struktur bazy/tworzeniu użytkowników. Trzeba do tego dodać jeszcze część wiedzy związaną ze znajmością systemu operacyjnego (zwykle z rodziny *unix) na którym bazka będzie chodzić. Poważni konkurenci w tej kwestji czyli takie naprawde Mega bazy danych jak Oracle czy IBM DB2 robią swoje kursy których ceny zaczynają się od tak 10 000 zł i wyżej (za kilkudniowe przeszkolenia), i takie kursy w świecie się ceni (są odpowiednie uprawnienia przyznawane po uprzednim zdaniu odpowiednich egzaminów - które także kosztują niemało bo tak od 3 000zł). Dalej sama zdecyduj - ale z mojej perespektywy po 1 dniu takiego kursu zrezygnujesz i wyrzucisz pieniądze w błoto.

Gość malenka mimi
przerwertowałam internet i rzeczywiscie to ie tylko zarzadzanie baza danych ale mase innych rzeczy bardziej skomplikowanych, ale dzieki za informacje. A mozesz mi powedziec gdzie moge sie dostac po administracji tzn. gdzie moge sie starac o pracę?

Gość Napalm[t]
Urzędy (aczkowliek ciężko się tam wkręcić bo wszystko obstawione przez "sowich" ludzi). Najłatwiej to zapewne sekretarka w jakiś prywatnych firamch.

Gość KrzysztofA
Ja skorzystałem z takiego szkolenia i fakt na początku było ciężko ale po zakończeniu jest niesamowita satysfakcja. Na prawdę fajne uczucie :) Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej na temat szkoleń Oracle to sprawdźcie tutaj: http://dataconsulting.pl/p/szkolenia/Szkolenia+Oracle+SQL+PLSQL+administracja+szkolenia+MS+SQL+Server+DB2+PostgreSQL/

Gość gość
Te reklamy na kafeterii robia sie zenujace