Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sotto_voce

świadczenia socjalne w ciąży?

Polecane posty

Gość sotto_voce

Witam! właśnie dowiedziałam się,że jestem w ciąży, w okolicach piątego tygodnia. W Polsce jestem osobą bezrobotną,uczącą się zaocznie.Moim źródłem utrzymania są wyjazdy do Niemiec,ostatnio byłam półtora miesiąca,oczywiście legalnie,praca fizyczna-u ogrodnika; z przyczyn oczywistych przez długi czas tam na pewno nie pojadę, a w Polsce ani w Niemczech nie przysługują mi w tej chwili żadne świadczenia. Co mogę zrobić w takiej sytuacji żeby takowe uzyskać? Myślałam o otwarciu własnej działalności gospodarczej,ale jeśli od razu po rozpoczęciu miałabym udać się na L4(boję się tego,gdyż pierwsza ciąża zakończyła się poronieniem w 8 tyg. w szpitalu) to nie ma to sensu,ponieważ z tego co wiem wysokość świadczeń wyliczana jest na podstawie uzyskiwanych dochodów.Mam propozycję pracy u znajomego(nie wie że jestem w ciąży),no ale nie wiem czy mogę ją w tej sytuacji przyjąć,czy nie będzie z tego jakiś problemów...gdybym jednak się zdecydowała,jakie świadczenia mogłabym uzyskać?a jeśli nie z tego źródła,to gdzie można się udać?MOPS?czy może jakaś inna instytucja wspiera finansowo kobiety w ciąży?proszę o jakieś rzetelne porady. Pozdrawiam.

Gość mamamaaa27
nic nie dostaniesz - ani z mopsu ani z nikąd - możesz iść do pracy do znajomego i na l4 odrazu ale możesz mieć problemy z zusem - bo on tropi takie własnie zachowania - zatrudnianie na czas ciąży znajomych - zresztą żeby coś dostać to musisz w życiu przepracować przynajmniej 6 m-cy - niestety tak to w polsce jest - nic niema ani przyszła matka ani młodzi rodzice ani młodzi małżonkowie