Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Osiemnastoletnia.

Alimenty, proszę o pomoc.

Polecane posty

Gość Osiemnastoletnia.

Witam. Proszę o pomoc. Niedługo kończę 18 lat i chciałabym aby alimenty które dostaję z funduszu alimentacyjnego, ponieważ ojciec nie płaci a powinien, przychodziły do mnie a nie do matki. Co mam zrobić? Udać się do urzędu gminy? Proszę o nakierowanie.

Gość hmvhfcf
tak, idź do mops bo chyba tam się zajmują funduszami alimentacyjnymi i podaj nr swojego konta i powiedz, że chcesz aby teraz na to konto kaskę przelewali

Gość fanka kotów...
przede wszystkim uzgodnij to z matką, bo to pieniądze na twoje utrzymanie a nie twoje kieszonkowe

Gość Osiemnastoletnia.
Tak, wiem że na utrzymanie. Tylko że muszę się prosić nawet o kilkadziesiąt zł na nowe buty. A po drugie chce się wynieść do babci i mieć alimenty żeby mieć coś swoich pieniędzy.

Gość Osiemnastoletnia.
Mam jechac do komornika najpierw?

Gość kiedys mi sie takie
z tego co sie orientuje to po uzyskaniu pelnoletnosci opiekun prawny przestaje dostawac kase do reki tylko dostaje je osoba a ktora sa alimenty

Gość Osiemnastoletnia.
Ale gdzieś trzeba to chyba załatwić.. Chociaż nie wiem.. Proszę o pomoc..

Gość kiedys mi sie takie
ja mialam rente ale z tego co wiem to z funduszem tez tak jest. jak skonczylam 18 lat to do mnie przychodzilo, nie na moja matke

Gość Osiemnastoletnia.
Bo moja dostaje na konto takie hmm socjalne czy jak to sie tam nazywa. I co? Tak z dnia na dzien to sie zmieni samo i listonosz mi przyniesie?

Gość Osiemnastoletnia.
Pisałam już że wyprowadzam się do babci. Z babcią wszystko uzgodnione co do opłat. Tylko nie wiem jak załatwić alimenty na siebie.

Zasądzone są na Ciebie, tylko w sądzie w imieniu nieletniej występowała Mama. Nie widzę problemu- wyrok sądu określa stosunek prawny, utrzymując się sama masz do tych pieniędzy wyłączne prawo.

Gość Osiemnastoletnia.
Ale jak już skończę 18, to musze się gdzieś udać żeby to załatwić? Podać np numer konta czy coś? Bo chyba jakieś zmiany muszą nastąpić w papierach

Gość Osiemnastoletnia.
???

Gość dziewczynasssss
to się w mopsie załatwia. ile masz tych alimentów, że tak o nie walczysz?? mi ojciec płaci 900zł i dzielimy się z mamą na pół lub ja 500 a ona 400

Gość Osiemnastoletnia.
450. I chce sie wyniesc do babci wiec potrzebuje tej kasy. Pisali mi , ze do komornika mam najpierw isc.

Gość vfljdv
do komornika się idzie po zaświadczenie o nieśćiągalności alimentów, a potem zanosi do mopsu, tam też podaj nr swojego konta potrzebne Ci też będzie zaświadczenie ze szkoły, że się uczysz, co roku tak się składa

Gość Osiemnastoletnia.
Tak? OK, dziekuje, Czyli jak pojde do komornika i powiem co i jak, to on mnie dokladnie jakos pokieruje co mam dalej robic? Chyba mi cos pomoze hm?

Gość vfljdv
a tak w ogóle t o ja nie wiem czy oni sami nie będą do Ciebie takiego papiera przysyłać co teraz z Twoją kasą robić bo ja pamiętam, że tak miałam i musiałam oświadczenie pisać aby mojej mamie wypłacali, Ty podaj Twój nr konta i bedzie

Gość vfljdv
u komornika to nie ma nic do robienia za wiele powiedz tylko, że chcesz takie zaświadczenie oni Ci wydadzą i już

Gość Osiemnastoletnia.
No tylko najpierw musze to konto w banku zalozyc :d jakos dam radę, pojadę do komornika już po urodzinach jak bede miala dowód i załatwię. dziękuję

Gość vfljdv
nie mart się to wszystko jest do zrobienia, jak pójdziesz do mopsu to Ci dokładnie wytłumaczą co masz robić,a konto w banku to nie problem, idziesz i zakładasz żadna filozofia poszukaj tylko darmowe bez opłat

Gość mania3643
w m-cu , w ktorym skonczysz 18 lat jestes zobowiazana isc do mops-u do funduszu alimentacyjnego i musisz okreslic sie ,czy alimenty ma dalej brac matka czy nie.wtedy podajesz swoje konto i tobie beda przychodzily.a co nie mozesz dogadac sie z matka?czy nie daje ci kasy na twoje potrzeby?rozumiem...a jeszcze jedno dokumenty na alimenty w przyszlym okresie rozliczeniowym musisz skladac juz ty osobiscie.zreszta zapytaj w mops to ci wszystko powiedza.pozdrawiam.

Gość Osiemnastoletnia.
Ale tam to wszystko musze załatwić jak już będę miała skonczone 18 i bede miala dowod i juz najlepiej konto?

Gość mania3643
tak.musisz tam isc z dowodem.a komornik to wydaje zaswiadczenie o niealimentacji twojego ojca.a to dopiero na nowy okres to przypada na pazdziernik 2012 bo teraz to juz mama poskladala wnioski do mopsu chyba?a jak ty bedziesz skladala to w mopsie ci wszystko powiedza.

Gość vfljdv
tak zaraz po 18 urodzinach najlepiej by było, tylko nie wiem jak to z tym otwieraniem konta by było bo na dowód trzeba troszkę poczekać w mopsie załatwisz od razu po urodzinach bez dowodu raczej, a konto to nie wiem

Gość mania3643
musi byc dowod syn mi mowi ze pokazywal tylko on napisal oswiadczenie zebym ja dalej brala alimenty

Gość vfljdv
pewnie zależy od mopsu, jedni wołają inni nie

Możesz też wystąpić o podwyżkę alimentów oraz alimenty od matki.Do czasu ,gdy będziesz się uczyć rodzice muszą cię wspólnie utrzymywać.