Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AAAAAAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaa

JAK rozwijac poczucie własnej wartości u dzieci?Przyklady

Polecane posty

Musze przeprowadzic ankiete z nauczycielami, jak budują poczucie własnej wartości u dzieci w szkole. Podajcie jakies przyklady. Dzieki :)

Gość ()()()()
Przepraszam że nie na temat, mam pytanie do babeczki w kropeczki (czy raczej facecika w kropeczki ;) ) : możesz krótko przybliżyć swój światopogląd? Bo twoje wypowiedzi na forum są całkiem do rzeczy, a tu nagle w stopce taki cytat z katolickiego fundamentalisty Davili... Nie gra mi to ze sobą :) Pozdr.

Ale ja musze napisac o tym prace, prosze pomozcie mi! Pdajcie pryzkladz poyztzwne jak i negatywne lub jak mozna to zmienic, co zrobic by w szkole budowano poczucie wlasnej wartosci

Gość moim zdaniem nadmiernie
sie to poczucie buduje - przez brak dyscypliny. Gowniarze maja sie za niewiadomo kogo. 40 lat temu nikt by op nauczyciela nie pyskował, bo znał miejsce w szeregu, a dzis?

ja uważam, że poczucie własnej wartości u dziecka buduje się poprzez a) chwalenie dziecka za dobrze wykonane zadania. ale znowu bez przesady bo jak przesadzimy z chwaleniem to potem wyrośnie taka doda. Jednakże jak dziecko nie jest chwalone a rodzice traktują nabywanie umiejętności przez dziecko jako "coś co musi umieć, więc po co za to chwalić", to takie dziecko może rozwijać się w przekonaniu, że jest nic nie wart. b) poczucie wartości rozwija się także poprzez pozwalanie dziecku na samodzielne wykonywanie zadań. Nie wolno wyręczać dziecka np. w zmywaniu czy w wiązaniu butów bo dziecko będzie bało sie w życiu wykonywać nowe zadania i podejmować działanie. Nie bedzie miało wiary w siebie. Często rodzice robią coś za dzieci, żeby zyskać na czasie nie pozwalajac mu się tego nauczyć. Niestety, nie tędy droga. c) kolejnym przykładem budowania wartości jest wpajanie dziecku od małego zasad moralnych czyli, że np. nie ważne ile człowiek ma pieniędzy i nie ważne jak jest ubrany ważne jest żeby mieć godność i honor. Tym samym wyrobisz w dziecku empatię, trzeba uczyć dziecka szanowania innych i siebie. Przy czym bardzo ważne jest aby rodzice nie tylko "gadali" dziecku te rzeczy ale żeby też dawać im przykład bo inaczej pójdzie wasza teoria się walić. Nie można uczyć dziecka szacunku do innych a potem obgadywać sąsiadkę. Tak samo jak nie można mówić dziecku, że papierosy są złe a samemu palić. I na nic zdadzą się metody typu ukrywanie się w kuchni czy na balkonie z papierosem, dzieci są bardzo spostrzegawcze. jednym zdaniem - co zasiejesz, to wyrośnie.