Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ZALAMANY FACETT

BŁAGA WAS MEZCZYZNA!!KTO Z WAS ZNA NIEMIECKI DOBRZE I GRAMATYKE NIEMIECKA TEZ???

Polecane posty

Gość ZALAMANY FACETT

BLAGAM POMOZCIE MI ROZWIAZAC CHOC JEDNO Z TYCH ZADAN: OSTATNIE SIODME NAPISALEM SAM ALE NIE WIEM CZY DOBRZE JEST GRAMATYCZNIE BEDE WAM WDZIECZNY CHOLERNIE ZA CHOCIAZ JEDNO ZROBIONE Z TYCH ZADAN KOCHANI KAFETERIANIE, 1.Rekcja czasownika. Z jakimi przyimkami łączą się czasowniki: - treunen, - beginnen, - warne, - soll, - sachen. 2.Zamień czasowniki na Imperfect w tej samej liczbie i osobie: -steht, -hatt, -liegt, -fallt, -klopft, -arbeitet, -gibt, -whlt, -findet. 3.Oceń, w której stronie (czynna czy bierna) jest zdanie i przekształć je na stronę przeciwną: - Die Party wurde von Anna organisiert. - Direktor beschreibt die neue Maschine. - Das Mittagessen wird von Mutter vorbereitet. - Tina schreibt die Aufgaben. - Mein Vater hat ein neues Auto gakauft. - Der Schler wischte die Tafel ab. - Der Blitz traf das Haus. 4.Wstaw czasownik do zdań zwracając uwagę, czy nie jest rozdzielnie złożony: - Der Lehrer .die Fehler der Schler . (verbessern). - . Du immer so spt . (einschlafen). - Diese alte Stadt . mir sehr . (gefallen). - Hier . Nur reiche Freuen . (einkaufen). 5.Wstaw: (dass, schlielich, deshalb, wo, trotzdem). Pierwsze zdanie pozostaje bez zmian, potem wstawiamy i przekształcamy drugie. Ćwiczenie na szyk zdania: - Ich wei es. Er kommt heute nicht. - Du musst es selbst wissen. Du bist erwachsen. - Er verdiend wenig Geld. Er ist zufrieden. - Er mchte ohne Fehler sprechen. Er lernt Grammatik. - Ich mchte wissen (zgubiłem jeden wyraz). Der Kongress soll statt finden. 6.Zamień na Perfect: -Sprecht ihr gut Deutsch? -Mein Nachbar fhrt heute weg. -Geht ihr oft ins Theater? -Er fahrt Bianca zum Bahnhof. -Sie schwimmt bis zur Insel. -Die Studenten bilden Stze. -Wir setzen uns. -Es regnet sehr stark. -Das Kind schlft um 8 Uhr ein. -Sie wird Lehrerin. 7.Gdybyś wygrał dużą sumę pieniędzy, to co byś zrobił? Napisałem sobie takie przykłady: - Ich zhlte sich aus alle Schulden. (Oddałbym wszystkie długi), - Ich kaufte ein Haus. (Kupiłbym dom/mieszkanie), - Ich fing an, Menschen und Tiere zu helfen. (Zacząłbym pomagać ludziom i zwierzętom) - Ich investierte. (Zainwestowałbym), - Ich ffnete meine eigene Firma. (Otworzyłbym swoją firmę).

Gość ZALAMANY FACETT
buuuuu nikt tu nie chce pomoc :(

za Ciebie napisać wszystko? no coś Ty :P mogę poprawić jedynie czy coś wytłumaczyć.

Gość sdsdfsdfdfdfdf
za darmo??? idź na korki!

7. Napisałeś w złym czasie, w czasie przeszłym a tutaj ma być tryb przypuszczający ale niedokonany no bo tych pieniędzy nie ma tylko ''co by BYŁO gdyby.." Czyli zamiast Ich zahlte die Schulden to ich wurde meine Schulden bezahlen/begleichen bo auszahlen to bardziej sie odnosi wyplacania a nie splacania :) Ich wurde ein Haus kaufen Ich wurde anfangen anderen Menschen und Tieren zu helfen. Ich wurde das Geld in (w co?) investieren. Ich wurde mein eigenes Unternehmen grunden. (firma i offnen sie nie mowi raczej w niemieckim) Proszę bardzo, reszte spróbuj sam napisać chyba, że ktoś głupi za Ciebie to zrobi to mogę ew. poprawić jak będą jakies błędy.

Gość ZALAMANY FACETT
dziekuje kochana mychol:):)calus moze ktos jeszcze mi pomoze w nastepnych przykladach...plisssssss

Gość ZALAMANY FACETT
mychol jestes boska..przelalbym wam kase na konto za pomoc ale nie mam kady bo jestem biednym uczniem :(ale dziekuje za ten jeden przyklad.. jednak sa dobrzy ludzie na swiecie jeszcze

Gość ZALAMANY FACETT
mialo byc nie mam kasy :(:(

hej mi nie chodzi o kase tylko o to, zebys sam sprobowal i moge poprawic, pomoc i wytlumaczyc ale nie odwalac za Ciebie robote bo i tak nic z tego nie bedziesz mial, w ten sposob sie nie nauczysz i nic nie wyniesiesz z tego..

Gość ZALAMANY FACETT
wlasnie ja tego sie uczylem caly tydzien i rozumiem ale potrzebuje na dzis zeby to dobrze bylo zrobione:(

Gość lksojdoasidjo
a w tym pierwszym to chodzi o to: beginnen - anfangen mit - zaczynać od ?????

tak w ogóle to popraw konstrukcję pierwszego pytania bo jest źle przepisane.

a w tym pierwszym to chodzi o to: beginnen - anfangen mit - zaczynać od no przeciez jak byk jest napisane BEGINNEN (mit) to skąd anfangen się Tobie wzięło?

Gość mychol cwaniara
mychol nie cwaniakuj bo gowno wiesz na ten temat z tego co czytam!wzielo mi sie to stad skad tobie sie nie wzielo

Gość do mycholaaaaa
MYCHOL KIM KOLWIEK JESTES OKAZ SERCE I CHOCIAZ TRZECIE ZADANIE TYLKO MI POMOZ...:(PLISSS RESZTE SAM JAKOS ZROBIE :(

ehmmm.. na jaki temat? zluzuj troche, wyladowywanie zyciowych frustracji na forach nie jest ciekawym rozwiazaniem. Strasznie sie spinasz :)

Trzecie? Czego w nim nie rozumiesz? Pierwsze zdanie mówi, że Party zostało zrobione przez kogos czyli samo sie nie zrobilo. Zadanie polega na tym aby odwrocic to tak, aby utworzyc zdanie Ktos zrobil Party - co w tym trudnego? :) Przyklad: Direktor beschreibt die neue Maschine druga strona - Die neue Maschine wird von Direktor beschreibt. i tak z każdym :) spróbuj, nie szkodzi.

Gość do mycholaaaaa
DZIEKUJE CI MYCHOLKU :)JUZ ROZUMIEM DZIEKI TOBIE WIECEJ A CZWARTE?:(

Gość do mycholaaaaa
TO JA ZROBIE A TY MNIE POPRAWISZ JAKBY CO DOBRA>

Gość do mycholaaaaa
Die Party wurde von Anna organisiert. ANNA WIRD VON PARTY ORGANISIERT TAK??CZY ZLE?:(

w czwartym z kolei trzeba wiedzieć które z czasowników są rozdzielne a które nie. Tego trzeba się nauczyć po prostu. ale sam spójrz na 1 zdanie przykladowo: Verbessern użyte w zdaniu - Der Lehrer ... die Fehler der Schuler. Na logikę - jak bys chcial rozdzielic verbessern? Lehrer bessert ver? No idiotycznie brzmi, prawda? :) Tak więc Der Lehrer verbessert die Fehler der Schuler - nie rozdzielamy tego czasownika. W drugim zdaniu rodzielamy - Du schlafst ein (a umlaut) du einschlafst nawet jakos glupio wyglada :D tak więc Du schlafst immer so spaet ein - ponieważ jeśli rodzielasz jakiś czasownik to jego część tak jak w tym przypadku ein, czy np. an, bei) wędrują na koniec zdania.

Niee, teraz jest napisane ze Anna jest organizowana przez Party a to Anna je organizuje tak wiec powinno byc Anna wird die Party organisieren.

Gość do mycholaaaaa
Tina schreibt die Aufgaben. DIE AUFGABEN WIRD VON TINA SCHREIBT

Gość do mycholaaaaa
JESTEM DEBILEM :(

Mychol- zamiast napisać zdania w trybie przypuszczającym wstawiłaś tam formę Passiv czyli wurde zamiast wuerde!!Automatycznie całe zadanie jest błędne!

Gość do mycholaaaaa
CZYLI NA KONCU BEZOKOLICZNIK BO ORGANISIEREN NAPISALAS TO CZEMU TU JEST BESCHREIBT ZAMIAST BESCHRAIBEN : Die neue Maschine wird von Direktor beschreibt.

Gość hahha o widziszzzzz
mowilam ,że mychol cwaniakuje a gówno sie zna na niemieckim dobrze megi szalona /ze to zauwazyłas ze bład zrobiła!!!!

5. też prościzna dass - że schliesslich - w końcu deshalb - dlatego, z tego powodu wo - gdzie troztdem - pomimo tego sam spójrz do których zdań co pasuje. Ich weiss es. Er kommt nicht - Ja wiem to. On nie przyjdzie. Ja wiem, że on nie przyjdzie? Ja wiem, w końcu on nie przyjdzie? ja wiem, z tego powodu on nie przyjdzie? Ja wiem, gdzie? on nie przyjdzie? ja wiem, mimo tego on nie przyjdzie? które najlepiej pasuje wg Ciebie? Nastepne zdania Musisz to wiedzieć, jesteś dorosły. Powinno być ''w końcu'' Du musst es wissen, schliesslich bist du erwachsen. Po dass, deshalb i wo czasowniki po przecinku wedrują na koniec zdania. Po trotzdem i schliesslich są jak zwykle na drugim miejscu w zdaniu (po przecinku)

Gramatyka kolego :) Podstawy Ich bin Du bist Er sie es ist Wir sind Ihr seid Sie sind Jesli mowisz, ze Dyrektor organizuje to... er organisiert. Natomiast jesli mowisz o tym, ze cos bedzie zorganizowane to es wird organisiert a nie organisieren. Bezokolicznik w takim przypadku jest bledem.