Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość potrzebujepomoocy

czy jest tu ktos kto sie zna na RACHUNKWOSCI?

Polecane posty

Gość potrzebujepomoocy

poniewaz mam jedno zadanie tekstowe i nie moge go zrobic :( juz kilka zadan zrobilam a tego po prostu nie moge, nie wiem jak, nie wychodzi mi. mzoe ktos by mi pomogl? nie oczekuje pelnego, dokladnego rozw. od deski do deski, tylko jakichs wskazowek, co mam gdzie zaliczyc itp. oto tresc: Panowie kowal i nowak zalozyli spolke handlowa. Kowal wniosl do spolki gotowka 50 000, zas fraczek przekazal budynek o wartosci rynkowej 30 000. ze zgromadzonej gotowki zakupiono 2 komputery za 8 000 lacznie, towary za 25 000, meble o wartosci 7 000 oraz program komp. za 5 000. pozostala kwote wplacono na rachunke w banku. wiadomo, ze w ciagu roku obr. spolka uzyskala kredyt w banku na zakup towarow o wartosci 10 000 i sprzedala towary o wartosci 24 000 z 20% marżą, przy czym kontrahenci za polowe zakupionych towarow zaplacili gotowka, zas pozostala czesc splaca w terminie 20dni. sporzadz bilans na koniec roku obrotowego. mi to nie wychodzi bo aktywa nie rownaja sie pasywom. nie wiem co zle robie,..

Gość profesor_X
a kto mówi, że aktywa muszą się równać pasywom? :)

Gość potrzebujepomoocy
no przeciez zawsze tak jest w bilansie, ze aktywa rownaja sie pasywom.

Gość fajny_chopaczek :)
nie chce mi sie robić a jaką masz różnice ile masz w P i A ?

Gość profesor_X
chyba Cię poj... za przeproszeniem. Co ma piernik do wiatraka? Dlaczego niby aktywa musiałyby się równać pasywom?

Gość profesor_X
ok żartowałem, muszą się równać ;)

Gość fajny_chopaczek :)
napisz ile masz tu i tu możę pomogę trochę :P

Gość potrzebujepomoocy
nawet juz tego nie mam, bo to wczoraj robilam ale wyrzucial bo zle bylo. ateraz jak drugi raz siadlam to nawet nie wiem gdzie co przyporzadkowac AKTYWA A. Aktywa trwale I Wartosci niemat i prawne II Rzeczowy majatek trwaly 1. Sr. trwale 2.Sr trwale w budowie III. Naleznosci dlugotermin IV Inwestycje dlugoter B Aktywa obrotowe I zapasy 1. Materialy 2. Wyroby gotowe 3. Produkcja niezakonczona 4. Towary II Nalezn. krotkoter III Inwestycje krototer 1. Krotkoter. akt finansowe 2 Sr. pieneizne a. rachunek bankowy b. kasa c. inne PASYWA A, Kapital wlasny IK. podsatwowy II K. zapasowy III Zysk netto IV Kapital z aktualizacji wyceny B. Kapital obcy IZob. dlugoter, !Kredyty i pozyczki 2. Inne II Zobow. krotkoter. 1Kredyty i pozyczki 2. zobow z tyt dostaw i uslug 3. Zob wobec pracownikow uzupelnijcie to po swojemu. zaraz napisze jak mniej wiecej mysle ale ja dochodze do pewnego momentu i dalje nie wiem :(

Gość potrzebujepomoocy
czekam :)

Gość potrzebujepomoocy
i jak.. ?

Wszystko się niby zgadza, ale czy przychód ze sprzedaży ujełaś w pasywach jako zysk netto? Co zrobiłaś z tą marżą 4800?

AKTYWA trwałe 1 budynek 30 000 2 komputer 8 000 3 meble 7 000 4 program 5 000 obrotowe 1 towary 25 000 + 10 000 - 24 000\ 2 środki pienieżne 5 000 + 14 400 3 należności 14 400

Tak jest dobrze. Powinno to wyglądać w ten sposób. Tylko poopisuje sobie tak jak nazywaja się te składniki w bilansie, bo nie chciało mi się :p

Gość matyldajkkjjdfd
DALEJ sie cos nie zgadza. w pasywach wychodzi 94800, a w aktywach 98800. takze cos zle jest. ja studiuje FiR, ale tez nie wiem jak toz zrobic..