Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze studentka...

rzucić studia czy nie, proszę o porady:/

Polecane posty

Hej, mam dylemat. Dość późno zaczelam studia, jestem teraz na drugim roku, mam 25 lat. W tym roku podniesli nam czesne, nie mam po prostu pieniedzy na to studiowanie, i dlatego sie zastanawiam czy sobie nie odpuscic. Wiem , ze nawet jak zostane i je skoncze to i tak nie zamierzam pracowac w zawodzie. W zasadzie studiuje zeby zaspokoic swoja ambicje. Tyle ze jestem splukana , nie stac mnie praktycznie na nic. Chcialabym sie zajac rozwijaniem wlasnej dzialalnosci, ktora nie ma nic wspolnego z tym co studiuje, w tej chwili ta nauka jest mi tylko kula u nogi. Nie wiem co zrobic, troche mi szkoda tych juz wtopionych pieniedzy, wiem ze zaraz rodzinka bedzie gadac itp, wiem ze mi bedzie troche zal, jak odpuszcze..Ale z drugiej strony byloby mi lzej finansowo,a poza tym studia dzisiaj niczego nie gwarantuja.. Co byscie zrobili na moim miejscu?

Gość asfsafsafasf
Studiuj dalej ;)

Dodam ze dziekanka raczej nie wchodzi w gre, kiedys juz wzielam dziekanke pare lat temu na pierwszych studiach i nie wrocilam..poza tym ludzie tam sa fajni w mojej grupie, i nie wyobrazam sobie za rok startowac z nowa nieznajoma grupa..:/ Sa to studia zaoczne, na prywatnej uczelni, wlasnie jestem na wagarach tak nawiasem mowiac:/

A no i od poczatku roku mam juz 2 niezaplacone raty, bo po prostu nie mam z czego ich oplacic, pewnie zaraz sami mnie wywala:(

Gość cattssuumiiii
To zalezy czy nie bedzie ci wstyd miec tylko srednie wyksztalcenie ale z drugiej strony studia tez musza cieszyc. A to licencjst i zostal ci tylko rok cxy jednolite mgr i zostalo ci 3 lata? Bo to tez roznica. A tak poza tym ja mam 31 lat i jestem na 1 roku studiow uzupelniajacych mgr wiec wiek tu tez nie gra roli. Jak mialam 25 zaczelam dziennie 2 letnie stuium, potem zaocznie 3,5 roku licencjat i teraz 2 lata uzupelniajacych ale mnie to cieszy :)

wiem, że wiek tu w sumie nie gra roli, u mnie w grupie też jest kilka osób po 30, po prostu się dokształcają.. to są licencjackie, więc w sumie zostało nieco ponad półtora roku, tyle że te pieniądze mi spedzają sen z powiek.. nie stać mnie zwyczajnie, bez opłaconego semestru nie dopuszczą mnie do sesji, a ja nie mam jak opłacić wszystkich rat, nie mam od kogo pożyczyć, ehhh porażka:/

Gość a co mi tam!
skoro studiujesz zaocznie to nie mozesz tej działalności zacząć już teraz? co innego jakbyś była na dziennych, wtedy byłoby trudniej. Troche szkoda kasy, która już w to zainwestowałaś, ja bym na Twoim miejscu zrobiła ten licencjat i jeszcze troche zacisnąć pasa.Zaspokoisz swoje ambicje, bedziesz miała papier, chociaż wiem, że to w dzisiejszych czasach niczego nie gwarantuje. Na tygodniu pracujesz? I czemu zaczelas studia, takie po których nie chcesz szukac pracy w zawodzie?

a czy będzie mi wstyd... pewnie trochę będę się gorzej czuła, bo zawsz chciałam skończyć jakieś studia.

wiesz, zaczynając je myślałam , że będę pracować w tym zawodzie. ale życie to zweryfikowało.. nie będę się wdawać w szczegóły bo to długa historia. staram się rozkręcać tą działalność w tygodniu, ale sęk w tym że póki co ledwo mi z tego starcza na życie, mam już konkretny plan jak to dalej pociągnąć, ale zanim to wszystko się ułoży tak jakbym chciała, to minie spoooro czasu rok,dwa niewiem.. a to pochłania mnóstwo czasu, co nie pozwala mi pracować na etat, z tego powodu nie stać mnie na studia.

zresztą nie mogę pracować na umowę nigdzie, bo muszę być zarejestrowana w UP, szukam dorywczych zajęć typu opieka nad dzieckiem, ale wiadomo, że są to groszowe sprawy. A ja już na tę chwilę mam zaległość w szkole 1500zł :/

sytuacja jak dla mnie patowa:/

Gość cattssuumiiii
Do "'a co mi tam!" - naucz sie dziewczyno mowic po polsku, blagam! NA TYGODNIU .... :o nie mowi sie NA tygodniu tylko W tygodniu. Czy pracujesz W tygodniu! A nie kurva NA tygodniu! Ale tekst, nie mow nawet ze masz skonczone studia!

Gość a co mi tam!
to może porzuć na chwilę myśl o zakładaniu tej działalności, znajdz prace, będziesz miałakase na studia, papier, zaspokojone ambicje, a po studiach zaczniesz rozkrecać biznes

Gość cattssuumiiii
Sluchaj no to sytuacje masz rozwiazana. Nie mozesz placic- nie mozesz stuiowac na prywatnej uczelni. Jak nie bedziesz im placic tak jak mowisz- i tak cie wyrzuca a od zaleglej kwoty beda rosly odsetki, a sprawa pijdzie do windykacji. Wiec zostsje jeszcze jakas pomoc rodziny na oplaty za studia, kredyt w banku albo zrezygnuj. Moze pojdzie ci z wlasna dzialalnoscia i zaczniesz studia dla siebie za rok, dwa, trzy, moze cztery... :)

no to jest dobre wyjście patrząc z boku. ale cholera już w to włożyłam sporo wysiłku i szkoda mi to zmarnować, a potem znowu od zera. ehh

Gość cattssuumiiii
A ktos nie moze pomoc ci z oplatami, np rodzina?

nie ma takiej opcji właśnie, muszę sama na to zarobić. już w zeszłym roku mi brakowało, to chłopak mi zapłacił za jeden miesiąc, ale nie śmiem go znowu o to prosić.

Gość cattssuumiiii
Pamietaj tylko ze jak narosna ci oplaty a od kazdej oplaty odsetki to jak zrezygnujesz to bedziesz musiala to zaplacic, i wtedy dopiero bedzie bez sensu jak trzeba bedzie zaplacic dwa tysiace albo wiecej w sumie za nic bo zrezygnujesz. Wiec postanow cos szybko i konsekwentnie. Rezygnujesz juz teraz zeby oplaty nie rosly albo poszukaj pracy i wtedy oplacisz studia. Z wlasna dzialalnoscia tez nie jest latwo, moze nie pojsc...

Gość cattssuumiiii
No i studia niczego nie gwarantuja ale lepiej je miec niz nie :p

Gość doobrze gaadaa
Widac ze wie :p