Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cococococococoo

Czy zna się tu ktoś na angielskim ?

Polecane posty

Gość cococococococoo

Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym take, make, do ? W jakie zdanie wstawiamy jakie słowo jaka jest reguła ??

Gość milivanilii
nie ma sztywnej reguły make zazwyczaj kiedy jest z tego jakiś konkretny produkt: ciasto, kawa itp do bardziej czynności: odrabiać lekcje, ćwiczyć itp

Gość cococococococoo
mam nadzieję że to mi wystarczy bo jutro kolokwium a ja jestem zielona z angielskiego bo całe zycie uczyłam się niemieckiego :/ dziękuje za pomoc

Gość cococococococoo
a jeszcze gdyby mógł mi ktoś napisac kiedy stosujemy 'take" ?

Gość pani Irenka
take stosujemy wtedy kiedy nam sie chce

Gość milivanilii
często w wyrażeniach wziąć kąpiel, prysznic, \zrobić zdjęcie take bath/shower/a photo

Gość cococococococoo
a kiedy make zamieniamy na made ?

make-- robisz cos teraz made --jest zroione..... made in china ;) np w ang sa czasowniki reguralne....dodajesz doncowke ed np worked, i niereguralne, to te trzy slupki i np :make- made- made lub

lub np: 1.draw 2.drew 3.drawn 1. draw czasownik w prostej formie rysowac 2.drew mowisz kiedy ktos cos narysowal i pewnie narysuje jeszcze nie jeden obraz 3.drawn. cos jest narysowane i koniec

Gość cococococococoo
Boże jaka jestem tępa :o nic z tego nie rozumiem ;( ale dzięki za pomoc.

Gość cococococococoo
to jeszcze raz ja :o powiedzmy że jest takie pytanie ... i haven't ........ a decision yet. I need some more time. W te kropki wstawić powinniśmy made a Ty napisalaś/eś że made tylko wtedy jak cos jest zrobione a przeciez w tym zdaniu decyzja nie została jeszcze podjęta, proszę mi to wytłumaczyć bo nei rozumiem tego :o

Gość cococococococoo
upupupup

Gość cococococococoo
jeszcze prosze o jedną odpowiedz juz ostatnią : ) jeśli w zdaniu pojawi się słowo overtime to prawdopodobnie jakie slowo zastosujemy w miejscu kropek ? do, take, made, make ?

Gość milivanilii
do overtime

Gość milivanilii
do overtime - pracować w nadgodzinach nie inaczej

Gość Lisavietta
to do overtime - również brać nadgodziny tak, w razie wątpliwości żadne take, czy inne

Gość cococococococoo
no tak to było głupie pytanie ale wiem że jedno na teście będzie ze zdaniem overtime ale to za mało :/

Gość cococococococoo
"to do overtime - również brać nadgodziny" wpiszę "do" jak będzie mniej więcej tak zdanie wyglądało ;)

Gość milivanilii
na to nie ma rady niektóre są oczywiste inne wchodzą z czasem w trakcie nauki i wie się odruchowo, którego słowa użyć ale wiele jest 'wrednych' i trzeba wykuć powinnaś mieć jakieś materiały do nauki, wiem, że w wielu podręcznikach są ujęte te tematy z 'do make take'

Gość milivanilii
Polish workers are willing to do overtime.

cococococococoo Jak mozna isc na kierunej studiow z jezykiem ktorego sie nie zna? Sorry ale to o co pytasz to sa podstawy i jezeli nie znasz podstaw to na cholere wybralas kierunek z angolem? Proponuje zapisac sie na jakies zajecia do szkoly jezykow obcych bo serio smieszne jest ze studentka nie zna podstaw obudz sie dziewczyno

Gość milivanilii
I need do some overtime for next week.... z take to Polish English ;)

cococococococoo Jak mozna isc na kierunej studiow z jezykiem ktorego sie nie zna? Sorry ale to o co pytasz to sa podstawy i jezeli nie znasz podstaw to na cholere wybralas kierunek z angolem? Proponuje zapisac sie na jakies zajecia do szkoly jezykow obcych bo serio smieszne jest ze studentka nie zna podstaw obudz sie dziewczyno

Gość cococococococoo
Nie miałam wyboru języka.... a co do studiów na kazdym kierunku jest język obcy. Całe życie uczyłam się niemieckiego i francuskiego, angielski na tym poziomie to dla mnie troche czarna magia.

Gość wliceum było
nam kazali na wyczucie to robic, a dodatkowa rada,ze make czesto jest jak cos sie" wyrabia" jak np. make a dinner itp, a do np. homework, bym musiala znalezc zeszyt z liceum, jak go znajde to jeszcze napisze