Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość itzeki26

Czy osoba po filologii ma szanse na prace w firmie konsultingowej?

Polecane posty

Gość itzeki26

Jestem po 2 filologiach (czeskiej i hispanistyce), dodatkowo znam perfekcyjnie niemiecki (chodzilam do niemieckiej szkoly) i angielski. Moim wielkim marzeniem jest praca w BCG albo Accenture, ewentualnie w Mc Kinsey. Mam zdolnosci analityczne, umiem pracowac w zespole, no ale nie mam wyksztalcenia biznesowego. Czy jest ktos tutaj kto pracuje w jakiejs z tych firm? Wyslac CV? Strasznie sie napalilam, wiec sie dygam, zeby sie nie rozczarowac.

Gość mam swoje sekreciki
marne masz szanse. Mckinsey? toć to wyższe sfery, tam ida ludzie po sgh albo uw (ekonomia, fir, zarzadzani). wątpię kolego, wątpię.

Gość mam swoje sekreciki
koleżanko* ;) a masz jakies doświadczenie w sferze biznesu? bo jeśli nie, to ostatecznie się pożegnaj.

Gość itzeki26
Nie mam niestety:(. Na stronie BCG niby pisze, ze to nie przeszkoda, poszukuja tez ludzi z innych sektorow. Cholercia, bardzo bym chciala pracowac w konsultingu, ale nie mam juz czasu na drugie studia:(.

Gość uciekasz w fantazje
Moj kuzyn bral udzial w rekrutacji do ktorejs z tych firm, odpadl a jest po ekonomii i zarzadzaniu. Musisz byc cholernie dobra i udowodnic im, ze bez wyksztalcenia kierunkowego mozesz tam pracowac. Wymagaja rozwiazywania tzw. business case i biora tylko najlepszych. Mozesz sie najwyzej ubiegac o praktyke w jakims spokojnym dziale: HR, sekretarka, itp.

Gość itzeki26
HR bardzo by mi odpowiadal...wlasnie o to mi chodzi...nie chce byc od razu starszym konsultantem...

Gość mam swoje sekreciki
w takim razie przestań marzyć o konsultingu, skoro prawdopodobnie nawet nie masz merytorycznej wiedzy na temat ekonomii, rachunkowości, rynków kapitałowych pienieznych walutowych ;p

Gość itzeki26
A HR? Czy musze byc po psychologii zeby tam sie dostac?

Gość mam swoje sekreciki
a to nie wiem, hr to nie moja działka ;)

Gość uciekasz w fantazje
Do HRu musisz miec przede wszystkim osobowosc: pewnosc siebie, podejscie do czlowieka, intuicje. HR dzieli sie na miekki i twardy. Miekki to wlasnie cechy kandydata do pracy, twardy - tutaj przydaja sie zdolnosci analityczne i biznesowe, musisz ocenic jakiego specjaliste zatrudnic, ilu, itp. Dobry HRowiec musi byc po trochu psychologiem, analitykiem, managerem, itp.

Gość nfjshf
wyślij tam cv, co ci szkodzi.