Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mieszczuch od urodzenia

Majac 40 lat naucze sie jeszcze angielskiego ?

Polecane posty

jak w temacie, po prostu w podstawowej szkole mialam rosyjski, w sredniej niemiecki, studia niemiecki (15 lat temu) a chce sie wziac za angielski, ale czy w tym wieku dam rade ? warto podjac probe i zapisac sie na kurs? jak sadzicie ? bo troche sie obawiam, ze juz pamiec moze byc nie ta co kiedys :o

Gość zabrzmi to banalnie
ale przecież Nasz Papież uczył się języków po siedemdziesiątce ;) Bądź wytrwała, na pewno przyjdzie Ci z większym trudem to niż dziesięciolatkowi, ale nasz umysł zachowuje zdolność uczenia się do śmierci, no chyba że dopadnie nas demencja starcza.

dzieki za budujaca odpowiedz ;) chce sprobowac sie zapisac, ale troche obawiam sie skompromitowania, ze moze trzeba bedzie poswiecic mi wiecej czasu, uwagi na nauke przez lektora niz innym,mlodszym osobom, no i ze tak pozno zaczynam :o jakies podstawy znam w minimalnym stopniu a reszta moze sama przyjdzie LUB nie ;) wtedy trudno, kasa w bloto ......

a moze ktos z Was tez pozno zaczynal nauke i podzieli sie wrazeniami ? chetnie sie dowiem jak Wam leci ? :)

Gość pipi1234
naucyzsz sie ale nie porownuj siebie z 20latkami .

no wlasnie nie porownuje, mialam pecha, ze urodzilam sie w czasach, kiedy w szkolach krolowal rosyjski a nie angielski, potem studia z innym jezykiem a teraz po latach chce rozpoczac nauke angielskiego, ale jestem pelna obaw :o

Gość kad
ja zapisalam sie na kurs (niemieckiego) jest z nami mezczyzna (podejzewam ze ma jakies 45 lat i kobieta w podobnym wieku ) pozniej okolo 30 letnia dzeiwczyna.. a tak to 20 latkowie :) ta 45latka dosyc trudno zapamietuje nowe slowka itp. ale za to ten mezczyzna jest chyba najlepszy z grupy ( nie jestem pewna czy nie mial niemieckiego wczesniej ) takze jak widac wiek nie gra roli :) idz smialo... dla mnie to normalne ze oni chodza na kurs w tym wieku a nawet ich podziwiam ze sie zdeterminowali :) tylko zeby nie bylo tak ze beda w grupie sami 15 latki ;)

Gość kad
same 15 latki*** :) widac kurs polskiego tez by mi sie przydal ;-)

Gość mój ojciec nauczył się
niemieckiego mając 50 lat, a hiszpańskiego mając 55. teraz ma 60 i świetnie mówi w w/w językach

Gość jhgyuhgb
zwróć uwage do jakiej grupy sie zapisujesz mozesz trafić na osoby, które uczyły się języka wczesniej a mimo to są w grupie początkujacej wtedy mozesz się stresować "poziomem" W najgorszym wypadku ( moim zdaniem wcale nienajgorszym) poszukaj kogoś kto udzieli ci z 10-20 lekcji podstawowych Nie mam zastrzezeń do twojego wieku, chodzi o to,że prawie wszyscy stresuja się początkami nauki języka i szybko rezygnują

bardzo Wam dziekuje, naprawde podbudowalyscie mnie, troche bedzie mi razniej zapisac sie jak przeczytalam,ze osoby w moim wieku tez tam chodza :) jak dobrze, ze zapytalam na forum, bede miala wieksza smialosc, dziekuje :) 🖐️

Gość kad
oczywiscie idz i wydaje mi sie nawet ze na anglielskim znajdziesz wiecej osob w takim wieku niz na niemieckim ( a ja mam dwie w grupie) dlatego ze jest to bardzo popularny jezyk i jest czesto uzywany i mysle ze wiecej osob w Twoim wieku wpada na pomysl ze teraz to wstyd nie znac chociazby podstaw w tym jezyku.. albo potrzebne im jest to do pracy.. bardziej niz niemiecki czy hiszpanski

Gość co to w ogóle za pytanie
Mam 37 lat i chodzę na hiszpański. W rok doszłam od zera do poziomu B2 (poziom konwersacyjny). Wiek nie stanowi żadnej przeszkody, w grupie jest babka po pięćdziesiątce i nie odbiega poziomem od grupy.

Gość aleksanda24
oczywiście, że dasz radę. Świetnym pomysłem są kursy zagraniczne albo krajowe stylizowane na zagraniczne np. http://www.angielskawioska.pl/angloville-vs-tradycyjny-kurs-angielskiego.html. Na takim kursie przebywa się kilka tygodni wyłącznie w otoczeniu wybranego języka dlatego jest zdecydowanie łatwiej. Można przełamać lody i poznać ciekawych ludzi, a dodatkowo zawsze są do dyspozycji lektorzy. Także trzeba się jedynie przełamać i jechać ;] Sama w czasie liceum chodziłam na kurs na którym były osoby w różnym wieku od 20-paru po 30-pare na 50+ skończywszy. Wszyscy byliśmy w jednej grupie i nie było żadnych problemów.

Gość Daria

Ja mam 45 lat i zaczęłam swojego przygodę z angielskim pol roku temu z TUTLO i powiem ze myślałam ze będzie gorzej a naprawdę jest ok . Lekcji są rzeczowe i krótkie co pozwala więcej zapamiętać .

Gość wska

Jasne, że się nauczysz. Moja mama miała 60 lat, jak zaczęła się uczyć. Uczy się już od paru lat i muszę powiedzieć, że postępy robi spore. Ważna jest systematyczność i chęć tego, żeby się tego języka nauczyć. 

Gość Annkana

Na nic nigdy nie jest za późno tylko trzeba znaleźć odpowiednią drogę, aby efektownie się nauczyć. Ja poprawiłam swój angielski kiedy zaczęłam korzystać z platformy Tutlo, uczę się systematycznie i kiedy ja mam czas. Bardzo fajne rozwiązanie.

Gość AnonimGos

Tutlo to będzie idealne rozwiązanie! Bez stresu przez innymi uczacymi się i wygodnie bo można spokojnie tak dopasowac godziny że  z domu można  się uczyć.

Gość Annkana

Tutlo to będzie idealne rozwiązanie! Bez stresu przez innymi uczacymi się i wygodnie bo można spokojnie tak dopasować godziny że  z domu można  się uczyć.

A czy jakaś wstępna lekcja jest żeby określić na jakim się jest poziomie? I czy to sa lekcje z lektorami?

Gość Baskaaa
Dnia 29.08.2019 o 21:36, Gość Annkana napisał:

Tutlo to będzie idealne rozwiązanie! Bez stresu przez innymi uczacymi się i wygodnie bo można spokojnie tak dopasować godziny że  z domu można  się uczyć.

A czy jakaś wstępna lekcja jest żeby określić na jakim się jest poziomie? I czy to sa lekcje z lektorami?

Tak można odbyć lekcje próbna i zajęcia są z lektorami z różnych zakątków świata co pozwala osłuchać się różnymi akcentami .