Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość MAM PYTANKO ......

PO JAKIM CZASIE PRZYSŁUGUJE MACIERZYŃSKI??

Polecane posty

Gość MAM PYTANKO ......

obecnie przebywam za granicą , w maju zacznę prace w polsce (pełny etat , ZUS), w lipcu wychodzę za mąż ,jescze przed ślubem chcemy zacząc z moim narzeczonym starania o dzidziusia.Wiem ze róznie bywa, ale gdyby Bozia dała i zaszłabym w ciąze od razu czyli w maju to czy będzie przysługiwał mi macierzyński?

Gość a ja.....
będzie od razu, ale jeśli zbyt krótko popracujesz ZUS może podważyć zasadność i oskarżyć o wyłudzenie świadczeń. Moja siostra miała ten problem. Po troszkę ponad pół roku od podpisania umowy zaszła w ciążę. ZUS kontrolował i podważył zasadność, ale w sądzie wygrała, bo pracowała w tej firmie na czarno przez 5lat i były na to dowody.

Gość polikujy
ja podpisałam umowę będac w ciazy już i miałam macierzynskie i wychowawcze,naszczęście nikt się nie doczepił

Gość MAM PYTANKO ......
nie chce odkładac staran o dzidziusia w nieskończonosć , mam juz 28 lat, poza tym znam kilka przypadków młodszych kolezanek ktore musiały sie starac ponad rok o dzidzie.Juz teraz wydaje mi sie ze te kilka miesiecy jescze to wiecznośc ale niestety siły wyzsze zmuszają nas do poczekania jescze te kilka miesięcy A pracę zaczne włąsciwie tylko po to aby nie siedziec w domu bo bym zwariowała z nudów, tak czy siak zjezdzam do pl w maju i od razu sie bede starac o dzidzie, znajoma u ktorej bede pracowac wie ze wychodze za mąz i bierze pdo uwagę ewentualność ze moge zajc w ciąze . Pracowałam w pl 3 lata na cały etat i byłam opłacana w ZUSIE, a od kolejnych 4 lat opłacam sie w KRUSIE(tzn dobrowolnie jako opiekunka rodziciów poniewaz ja nie posiadam żadnej ziemi)a kiedy zaczne prace to automatycznie muszę przejść na zus. Boże sprawyw sądzie z ZUSEM?nie no az tak bardzo mi nie zalezy, ale wiem ze poki co naleza mi sie świadczenia Z KRUS ale pewnie jak zaczne prace to stracę te świadczenia

Gość nikiszka
A jak myślałaś? Jak do pobierania składek to pierwsi jak do wypłaty świadczeń ostatni. Miej ich w d... i rób tak jak ci wygodnie.

Gość to i ja się przyłączę do
dyskusji. Autorko, żeby należał się macierzyński to musisz być zatrudniona minimum pół roku. Myślę, że ZUS może sprawdzać przypadki, kiedy zatrudniona zostaje ciężarna, bo to rzadkość. Ja pracowałam 7 miesięcy jak zaszłam w ciążę. Niemniej w ciąży wzięłam L4 od ósmego miesiąca, więc nim poszłam na L4 przepracowałam ponad rok. Nikt się nie przyczepiał.

Jakie pół roku? Żeby należał się macierzyński, wystarczy mieć zatrudnienie i tyle, nieważne jak długo, półroczne zatrudnienie jest konieczne jeśli chce się iść na urlop wychowawczy. A co do kontroli- owszem, słyszałam (a raczej czytałam tylko) o takich, zwłaszcza jeśli krótko pracujesz i szybko idziesz na L4, ale jeśli jesteś legalnie zatrudniona to nie ma żadnego problemu.

Gość ja na przykład
ja na przykład pracowałam w jednej firmie, praca była kiepska i stresująca, więc gdy dostałam propozycję innej, to zmieniłam. w nowej firmie oczywiście dostałam umowę na okres próbny 3 miesiące. zmieniając pracę nie wiedziałam, że jestem w ciąży, dowiedziałam się 4 dnia już w nowej pracy. umowę przedłużyli mi do dnia porodu, z momentem urodzenia dziecka przestałam być pracownikiem, ale macierzyński dostawałam z zusu bez żadnego problemu i podejrzeń.

Gość owca gabi
'Bozia dała" dzidziuś pytanko Czy Ty masz jakiś mózg, czy rozpłynął Ci sie w mleku?