Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama Natali i Lukasza

jakie to straszne byly cazsy-czego dowiedzialam sie o mojej rodzinie;/

Polecane posty

Mam żydowskie korzenie,moi pradziadkowie byli w getcie,ukrywali sie przed wywiezieniem do obozu,prababcia miała 4rkę dzieci w tym 8letnią wówczas moją babcie.To ona opowiedziała mi o tej tajemnicy.babcia pamięta,ze ukrywali sie w jakis piwnicach w strasznej ciasnocie z rodzicami,10letnim bratem,i maluchami -15rocznym chłopcem i niemowlakiem,babcia nie pamieta ile to dziecko moglo miec.jej matka udusila te najmłodsze dzieci by nie plakaly i nie wydały kryjowki.To była wielka tajemnica,nikt o tym nie wiedział do tej pory,reszta przezyla,udalo im sie ukryc,potem pomogl im jakis Polak. Boze co to za ciezkie musialy byc czasy,jakie wyrzuty musiala miec moja prababcia,sama mam dzieci i tak na nie patrze...boze zeby ratowac starsze trzeba bylo pozbyc sie mlodszych..tak tylko chcialam sie wygadac..ja czasem narzekam ze mi ciezko bo dzieci w nocy sie budza,nie chca jesc,buntuja sie.Powinnismy sie cieszyc ze zyjemy tu i teraz

Gość Mrs Kinga.
Tragedia, a to ludyie ludyiom zgotowali ten los...

Gość asdfghjhgfdsa
tak niestety bylo :(

babcia powiedziala,ze nie ma zalu,przezyla ona z bratem,rodzice,gdyby ktores z mlodszysz zaplakalo zgineliby wszyscy,wtedy smierc poniosla cala reszta rodziny ktorym nie udalo sie ukryc,zostali zagazowani...jak tak na to trzezwo patrze to ona byla bohaterka..

Gość Mrs Kinga.
tamtych czasow nie mozna oceniac

Gość dokładnie nie nam to oceniac
czy była bohaterką czy potworem... i nie mówmy jakbyśmy sie zachowali w tamtych czasach, bo to jest nie na miejscu...

Gość 3456uygtfrd
nie ona jedna, takich przypadkow bylo mnostwo

Gość Widziałam też taką scenę
w jakimś filmie o tematyce obozów koncentracyjnych. Słyszałam też, że wiele takich przypadków było. Matki ze strachu zaciskały dzieciom buzie, zeby nie płakały, wieksze sobie radziły, ze tak powiem, nosem, a maluszki nieraz się dusiły...