Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

nika12

Boję sie,ze moj dziecko będzie chore psychicznie:(

Polecane posty

Witam jestem rozwódką, zylam z mężem-potworem wiele lat. teraz mam spokoj. Czasami jak mam czas czytam o psychopatii i niestety musze stwierdzic, ze zylam z ksiazkowym psychopata, wszystko sie zgadza:( Moj syn ma 12 lat jest grzeczny, madry i nie przejawia zadnych zlych zachowan ale tak sie boje ze w koncu "odpowiednie" geny sie odezwa. Zna ktos takie przypadki ze dzieci psycholi i furiantow rowniez sa takie?

Gość mój brat jest psychol
jego żona też lubia się napić i awanturować, ich 9 letni syn jest normalny zdrowy ale bardzo znerwicowany nie potrafi zająć się niczym dłuższą chwilę szybko się nuży i jest płaczliwy :(

Gość rosasa-linda
oferma spierd .... do swojego kota . Również mam takie obawy i również 12 latka ,czasem dziwnie się zachowuje :(

Gość rosasa-linda
nika poczytaj książki A.Kępińskiego ,facet był wybitnym psychiatrą ,tak na marginesie piszę skoro interesujesz się zagadnieniem

Misie udalo wyrwac z tego piekla jak mial 6 lat duzo pamieta ale robie wszystko zeby sie dobrze rozwijal duzo rozmaiamy i tlumacze mu ale geny genami niestety...

Przepraszam, czy możesz podać książkę (lub jakieś źródło naukowe) w której piszą, że istnieje gen (lub silne dziedziczenie) osobowości psychopaty?

Gość rosasa-linda
jacku ,ja nie podam żródła bo nie znam ,ale nie raz czytałam ( gdzie -umknęło mi) że dzieci chorych rodziców są w x % narażone na schizofrenie , obojga xx % etc . Napewno były to publikacje naukowe.

rosa linda a co takiego robi ze dziwnie sie zachowuje? Jacku, tytulu nie pamietam ale gdzies wyczytalam ze wieksze szanse na bycie psychopata po rodzicu(rodzicach) maja niestety chlopcy niz dziewczynki ale duzo tez zalezy od wychowania i srodowiska w jakim dzicko zyje no i oczywiscie wszelkie uzywki alkohol, narkotyki itp

Gość rosasa-linda
taka mała ,owszem to społeczeństwo kształtuje osobowość ,ale kazdy rodzi się ze swoim unikalnym kodem genetycznym i on tez nie pozostaje bierny

Gość rosasa-linda
nika , np śmieje się nagle ni stąd ni zowąd , jak czasem zostaje sam ,ja wracam po 20 min stoi z nozem przyt drzwiach ( bo się boi -tak tłumaczy)

moze idz z nim do psychologa za wczasu. Ja sie tak boje zeby w moim synu nie obodzil sie potwor i nie zgotowal takiego samego piekla swojej zoie i dzieciom jak jego ojciec

Gość lolencjone
byłam ! nawet u psychiatry , mówią ze ok ,a ja jednak boje się ...:( Pozdrawiam i uciekam bo mi każe kody wpisywać by dodac post

Ja słyszałem że jedyne co pewne to że geny oraz środowisko mają wpływ. Oba czynniki. Jednak nie ma absolutnie żadnej zgodności co do podziału tych dwóch czynników. Na dziś nie wiemy (nie ma ogólnie uznanego stanowiska) czy wpływ na osobowość (geny/środowisko) to 50/50, czy 10/90, czy 1/99, czy 90/10 ... nie słyszałem o jakimś pewnym podziale. Podejdźmy jednak racjonalne - kod DNA nie zmienisz. Nauka nie umie tego zrobić łatwo. Ty jako Matka nie masz wpływu absolutnie żadnego teraz na jego kod DNA. Koniec kropka. Tak ja nie masz (i żaden człowiek nie ma) na plamy na słońcu, na pogodę i wiele innych czynników. Szkoda więc energii na rozmyślanie, analizowanie czegoś czego nie MOŻESZ zmienić. Zgoda? Wiec - skupiałbym się na wychowaniu i na to poświęcił 100% energii ... I tyle. Nic więcej nie możesz zrobić.

Jesli syn nie pokazuje ci zadnych nie pokojacych zachowan,uspokoj sie. Martwienie sie na zapas,nic dobrego nie wrozy.Napewno dbasz o to by dobrze wychowac syna,rob tak dalej. I powtarzam nie zamartwiaj sie ! ! !to ze twoj facet byl furiatem nie oznacza ze twoj syn takze bedzie

Gość Nie ma powodów do obaw
bo takie choroby się dziedziczy i to po matce a skoro Ty taka nie jesteś to i Twojemu synowi to nie grozi tym bardziej że jak sama napisałaś jest on grzeczny i spokojny.

Można się urodzić będąc niezrównoważonym ale tylko wtedy gdy matka jest taka sama.

Jeśli Twój syn nie pzrejawia zadnych zachowań włąściwych psychopacie to możesz być spokojna bo to nie ma szans się w nim obudzić.

Gość a syn nie nazywa się
przypadkiem Dexter?

Gość będzie ddobrze
tylko trzymaj go z daleka od kafeterii.