Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Yachu Chrystman

Czy w wigilię obowiazuje post

Polecane posty

Gość Yachu Chrystman

- jak to wygląda wg prawa kanonicznego ? Czy w wigilię postu przestrzegacie ?

Gość rdeyttr
nie znam sie na tym. ale mam to gdzies.jak moj zoladek domaga sie miesa , to jem. a nie patrze z powodek religijnych. ewentualnie diete robie dla siebie. ale nic powyzej zwiazanych z religia.

Gość tak o wodzie i chlebie
poszczę a potem 2 dni żarcia

Gość tak o wodzie i chlebie
post to nie dieta

Gość przykre :(
wg prawa kanonicznego zostało ustanowione od niedawna ze JEDYNYM dniem w roku w którym obowiązuje post scisły jest WIELKI PIATEK w Wielkanoc...wtedy nalezy jeść 3 posiłki w tym tylko jeden do syta i bezwzglednie nie jesc miesa... reszta dni to juz tradycja, mozna to zachowac, bo np wiekszosc jest przyzwyczajona do postu w wigilie i nie wyobraza sobie inaczej, aczkolwiek nie jest to zakazane ze strony kościoła, takze kto chce i komu rodzina nie utnie rąk za to:D moze jesc miesa ile wlezie i dzis i jutro

Gość przelot_em
w Wigilię post już nie obowiązuje. Ale u mnie się tradycyjnie jednak przestrzega. Chyba nie jest trudno nie jeść mięsa w ten jeden dzień skoro jemy go codziennie.

Gość przykre :(
przelot_em dokładnie tak

Gość Yachu Chrystman
czyli kiełbachę i szynkę można wpieprzyć bez konsekwencji piekielnych ?

wedlug tradycji w Wigilie caly dzien obowiazuje post a na kolacji nie powinno byc miesa. o ile do tego drugiego sie stosuje (to fajne, codziennie mieso, a jedna kolacja taka wyjatkowa , bez:) ) o tyle nie stosuje sie do postu w trakcie dnia. poscimy wtedy kiedy sie smucimy (wielkanoc), wigilia to radosc z narodzin Chrystusa dlatego dla mnie osobiscie post w wigilie to glupota.. co do piatkow to w zaden piatek nie powinno sie jesc miesa (przestrzegam tego) wesolych wszystkim zycze!:)

Gość mama synkaaaaaa
dzis nie ma postu, w wigilie caly dzień post, tak samo jak w wielki piątek i srode popielcową :-)

Gość ja zawsze poszczę w wigilię
to znaczy nie jem nic cały dzień, aż do wigilii przynajmniej po świętach nie narzekam że utyłam 3 kilo w 3 dni