Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Malutka śpi...

Ciąża na urlopie macierzyńskim ! Jakie rozwiązanie będzie najlepsze ?

Polecane posty

Gość Malutka śpi...

Witam ! 31 lipca urodziłam córkę. Macierzyński kończy mi się 31 grudnia. Do tego dochodzi zaległy urlop wypoczynkowy za 2011 i z tego wynika, że mój powrót do pracy przypadnie na 26 stycznia. Okazuje się, że jestem w 5 tc. i nie wiem jak to rozegrać. Czy korzystać normalnie w urlopu wypoczynkowego i pod koniec przerwać go L4, czy poinformować pracodawcę o kolejnej ciaży i wykorzystać urlop do końca i wtedy iść na L4 ? Wiadomo, ZUS się mną zainteresuje, może nawet zaprosi mnie do siebie na rozmowę, ale nie boje się ich :D Umowę mam na czas nieokreślony.

Gość a ja.....
wykorzystałabym urlop i pierwszego dnia pracy przyniosła l4

Gość iwijjdjdjd
najpierw urlop, potem praca lub l4 w zależności od wskazań

Gość Malutka śpi...
A czy informować pracodawcę o ciąży wcześniej ?

Gość fgjhudgadg
to zależy od stosunków w pracy - ja bym powiedziała, ale wiem, że i tak miałabym gdzie wracać. Są tacy pracodawcy, że lepiej nie mówić do końca.

Gość Bella ....
a ja zostawiłabym sobie urlop na pozniej do wykorzystania i na L4 poszlabym od razu po macierzynskim !!! Szkoda urlopu - przyda ci sie przy dwojeczce :)

Gość Malutka śpi...
fgjhudgadg - układ z kierowniczką mam dobry. Na moje miejsce jest zatrudniona dziewczyna. Ma umowę, która kończy jej się kiedy ja wrócę, wiec chyba powiem kierowniczce o ciąży, by dziewczyna nie musiała się stresować i mogła dalej za mnie pracować. Bella poźniej bede miała jeszcze cały urlop za 2012, a za 2011 i tak trzeba wykorzystać do końca marca, a za 2012 już chyba do konca sierpnia.

Gość Kłoliberek
fgjhudgadg - układ z kierowniczką mam dobry. Na moje miejsce jest zatrudniona dziewczyna. Ma umowę, która kończy jej się kiedy ja wrócę, wiec chyba powiem kierowniczce o ciąży, by dziewczyna nie musiała się stresować i mogła dalej za mnie pracować. Moja znajoma była w takiej samej sytuacji, pracuje w szkole, na jej miejsce zatrudniono inną dziewczynę więc powiedziała od razu dyrektorowi o ciąży, dziewczyna na zastępstwie bardzo się ucieszyła

Gość Malutka śpi...
Dziewczyna która za mnie pracuje nawet mnie pytała kiedyś czy idę na wychowawczy, także pewnie zależy jej na pracy. Jest miła, sympatyczna i taka zwykła. jak mnie nie bedzie to jeszcze ok. 1,5 roku będzie mogła pracować. Pewnie się ucieszy :)

Gość Bella ....
Przeciez Ci ten urlop nie przepadnie !!!! Masz do niego prawo jeszcze przez 3 Lata. Wiec ja wolałabym sobie go wykorzystac po urodzeniu drugiego dziecka !!!

Gość Malutka śpi...
Bella, a skąd ty to wzięłaś. Pierwszy raz slyszę, żeby stary urlop można było wykorzystać dopiero po 3 latach. Znajdź mi w necie jakąś informację na ten temat to ci uwierzę. Nie pomyliło Ci się coś z wychowawczym ?

Gość Nasturcja Mama
Posłuchaj Belli bo ma sto procen racji

Gość Malutka śpi...
To gdzie znajde takie imformacje ? Podajcie paragraf. Wykorzystać chyba można, ale po wychowawczym...

Gość fioletowa krowa
przesra go i bedzie gites-> weź spier%%% 🖐️

Gość an2anet
ja to raczej nie doradze bo nie wiem jak tam u was w polsce jest , ja mieszkam w uk i tez mialam taka sytuacje, zaszłąm w pierwsza ciaze i wykorzystalam urlop do konca i pożńiej poszłam na macierzynski,4 mies po porodzie zaszłąm w drugą ciaze mialam ciaze wysokiego ryzyka ale musialam wrócic do pracy, pracowalam ok 2 tyg dłuzej juz nie mogłam ze wzgledow zdrowotnych, L4 nie wchodzilo w gre mimio ciazy zagrozonej tu nie daja zwolnien, no i tak jak pisalam wróciłam na 2 tyg później wybralam urlop i po tym na macierzynski,moze dobrym rozwiazaniem by było urlop zaległy+L4

rozwiązanie lepsze wez l4 i nie rób bałaganu bo ktos na zastępstwie pracuje i pracuje dłużej a może już na stale zastąpi :O a potem się dziwią że nie chca przyjmować do pracy młodych kobiet

Gość Malutka śpi...
przesra go i bedzie gites - jak nie masz nic mądrego do powiedzenia to się nie wypowiadaj. Ty na mnie pracujesz ? Ciekawe. Jak narazie pracujesz na emerytów i więźniów. Druga sprawa, gdybym pracowała sobie przy biurku stukając w klawiaturę i pół dnia popijała kawę to pewnie bym w ciąży pracowała, ale niestety mam fizyczną, nieraz dzwiga się ciężary więc... myszka83 - wykorzystam chyba urlop za 2011, a w jego trakcie powiem kierowniczce o ciąży, ażeby tamta osoba która mnie zastępuje miała spokojne sny :)

Jesli pracujesz to powinnas urlop zaległy wykorzystac do marca, natomiast jesli tego nie zrobisz to nie jest tak ze tracisz urlop. Mozesz go wykorzystac w trakcie następnych 3 lat. Ja wracajac do pracy po pierwszym porodzie w kwietniu 2009. Mialam zalegly urlop z 2007 roku, cały urlop z 2008 i jeszcze wziełam z 2009 !!! Takze przez ponad dwa miesiace po macierzynskim moglam zostac z dzieckiem w domu. Zrobisz jak uwazasz ale mnie byloby szkoda tracic ten urlop. Podstwe znajdę jutro i Ci wkleję jesli nie wierzysz na słowo.

Gość kaftanik niebieski
a ta druga ciaza to byla wpadka?