Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zwolnili mnie z pracy i co...

Zwolnienie z pracy na urlopie wychowawczym

Polecane posty

Gość Zwolnili mnie z pracy i co...

Byla ktoras z was w takiej sytuacji? Likwidacja stanowiska...dostalam wypowiedzenie a nibawem mialam wrocic do pracy. jak tu teraz znaleźć prace..

Gość Pracownik z chwilą złożenia
wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia jego ukończenia ma szczególną ochronę prawną w zakresie trwałości stosunku pracy. Tutaj znajduje zastosowanie art. 186 K.p. „ Pracodawca nie może wypowiedzieć ani rozwiązać umowy o pracę w okresie od dnia złożenia przez pracownika wniosku o udzielenie urlopu wychowawczego do dnia zakończenia tego urlopu. Rozwiązanie przez pracodawcę umowy w tym czasie jest dopuszczalne tylko w razie ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy, a także gdy zachodzą przyczyny uzasadniające rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia z winy pracownika. Ten przepis prawny należy rozumieć w ten sposób, że umowa o pracę w tej sytuacji nie może zostać wypowiedziana ani rozwiązana. Rozwiązanie umowy w tym czasie jest dopuszczalne z chwilą ogłoszenia upadłości lub likwidacji zakładu pracy. W sytuacji przedstawionej w pytaniu pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie przebywania na urlopie wychowawczym, ponieważ nie następuje likwidacja pracodawcy. Tutaj nie ma zastosowania art. 177 par. 4 K.p. , ponieważ zastosowanie tego przepisu jest możliwe wtedy , gdy w stosunku do pracodawcy zostanie wydane postanowienie sądowe o ogłoszeniu upadłości lub likwidacji. Chodzi tutaj o upadłość lub likwidację zakładu jako całości. Nie stanowi upadłości ani likwidacji unieruchomienie jednego z jego działów. Pracodawca, który wypowie umowę o pracę pracownicy w czasie przebywania na urlopie wychowawczym, z powodu likwidacji działu może liczyć na przegranie procesu z pracownicą w sądzie pracy. Jeżeli pracownica wystąpi z powództwem do sądu pracy o uznanie wypowiedzenia za bezskuteczne /brak ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy/, o przywrócenie do pracy i wypłatę odszkodowania z tego tytułu to sprawa jest z góry wygrana.

Może rozwiązać z tobą umowę. Ja wróciłam po wychowawczym i zaraz dostałam wypowiedzenie. Mówię że firma super przyjazna matkom a pani księgowa do mnie mówi że mam się cieszyć że nie dostałam wypowiedzenia na wychowawczym (pracodawca był łaskawy wg tej pani) bo w trudnej sytuacji gdy jest firma i likwidują stanowisko można wypowiedzieć umowę. Mi wypowiedziano właśnie z przyczyny likwidacji i ciężkiej sytuacji firmy. Dostałam 3 miesięczną odprawę. ps. dowiadywałam się u kobiety która zajmuje się tymi przepisami na co dzień i potwierdziła że w sytuacji gdy firma ma ciężką sytuację i likwidują stanowisko pracy mogą zwolnić na wychowawczym.

teraz coraz czesciej tak robia a gówno prawda pewnie nie likwiduja przeczekaja 3 miesiace i zatrudnia kogos bo tak slyszalam ze postepuja swinie jedne

Mojej kolezanki stanowisko zlikwidowano jakis rok temu ale ona sobie spokojnie "siedzi" w domu na wychowawczym. Pewnie jak skonczy wychowawczy to dostanie wypowiedzenie.