Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 2222222

czy budowa domu drewnianego jest dużo tańsza od murowanego

Polecane posty

Gość 2222222

proszę o opinie. Planujemy sie budowac i chcemy to zrobić jak najtanszym kosztem. Myślimy o drewnianym ale nie wiem czy to dobry pomysł. Jak sądzicie?

Gość zły pomysł
ubezpieczenie takiego domu jest bardzo drogie, i drewniany dom w tych czasach"?? hmmm, istna pomyłka

Gość a ja powiem tak,że
napewno drewniany jest tańszy w budowie,ale trzeba o niego dbać i odnawiać po jakimś czsie robi się brzydki

Gość kajsdqndnnd,a.m
Z tego co sie zorientowałem koło 30-40 % taniej. 150 m dom w stanie surowym zamknietym koło 200 tys. Oczywiscie chodzi o dom z bali.

Gość kajsdqndnnd,a.m
A górale z czego chaty budują ? problemem moze być to, że tzreba impregnować drewno co 5 lat mniej wiecej. Do tego ponoc może się troche rozejść :D

Gość dom......
dom szkieletowy wyjdzie troche taniej, ale trzeba zatrudnic bardzo projesjonalna firme czas budowy duzo krotszy z bali dom bedzie drozszy ja polecam drewniane, bo zdrowsze...

Gość ghjk
może wypowie się ktoś kto budował drewniany dom, tylko różnica jest taka czy z bali czy z płyt bo to dwie różne rzeczy

Gość Majek8888
to zależy. budowa domu drewnianego jest na pewno szybsza. Np. jak wynajmujesz mieszkanie to ma sens ( bo im szybciej się wprowadzisz tym więcej oszczędzisz). czy tańsza zależy również od wybranego projektu. Można znaleźć w różnych pracowniach- projekty naprawdę ładne a tanie w realizacji. Nowsze technologie są z reguły bardziej energooszczędne. Jednak to oszczędność taka na przyszłość nie już tu i teraz. popatrz sobie na przykładowe ceny stanu deweloperskiego. http://www.perfekko.com/cennik/#content ja bym budował w drewnie (murowanie już kojarzy mi się z dziadkami;) bez urazy

Gość popy
jenny są już technologię nowoczesne w których dach domu nie zdmuchnie - takie mają ciężkie ściany . Poczytaj

Gość 2222222
dzięki za opinie :) a powiedzcie jeszcze, jaki lepszy dom parterowy czy piętrowy? który łatwiej ogrzać?

znajomi budowali w ten sposób - fakt tanio ale niestety problemem dla takiego domu jest osiadanie (mimo że konstrukcja jest lekka) jeśli będzie duże, po roku dom będzie cały w pęknięciach szczególnie przy gliwach, ościeżniacach i narożnikach, łaczeniach płyt osb (peknięcia mają wszędzie) nic na to nie poradzisz, jeśli ściany zrobisz fyzeliną to ci póżniej będzie schodzić całymi połaciami - dlatego jeśli chcesz się zdecydować na taki dom proponuje solidnie utwardzić cała powierzchnię zabudowy i zagęścić grunt to podsatwa dla takiego domu

Gość popy
zależy jaką technologię wybierzesz i co będziesz miał w ścianach. są firmy które oferują bardzo dobre warunki ( połączenie zalet technologii murowanej z nowoczesną) efekt jest bardzo dobry. na moich oczach właśnie powstał taki dom w Polkowicach

Gość popy
aa ja bym budowała parterowy- stare kości nie chce mi sie już po schodach chodzić;p

zależy jaka działka i jaki chcesz miec metraż

Gość Letisssia
Wiesz, naprawdę Ci odradzam. Drewniany dom jest początkowo piękny - zawsze to dobrze otaczać się naturalnymi materiałami, jednak jest drogi i trudny w utrzymaniu. Drewniany domek to się raczej na działkę nadaje. Lepiej postawić dom murowany, tylko co najwyżej jak najtańszym kosztem (lecz nie kosztem jakości). Możesz np. poszukać fachowców po znajomości, czy kupić materiały przez neta np. na http://www.hurtowniabudowlana24.pl/. Zaoszczędzisz pewnie ze 30%. Mocno się zatem zastanów...

Gość Oczywiście że
robactwo to ma jenny we łbie.Cała /dosłownie. Norwegia to są od zawsze domy drewniane.Tam nikomu do głowy nie przyjdzie budowa domu murowanego.Biorąc pod uwagę dużo ostrzejszy klimat niż w Polsce,okazuje się że można.Najistotniejsze jest odpowiednie ocieplenie.Oczywiście ,taki dom wymaga odpowiedniej konserwacji.W Skandynawii domy są malowane specjalną farbą,nie mają fakury naturalnego drewna.Dzięki temu nie ma potrzeby tak częstej konserwacji.

Gość mikikun
czemu Niemcy buduje u nas na potęgę narazie 3 domy drewniane w wiosce postawili

Gość gość
To zależy jaki wielki dom chcesz postawić. Bo jeśli jest to dom mały, to koszty będą niskie. Jeśli zamierzasz zbudować dom większy, to musisz się liczyć z większymi kosztami, chyba że zaoszczędzisz na materiałach (np. kupując drewno tutaj - http://www.siekierki.com.pl/).

Gość balcerzak
Na http://budowlany-swiat.pl/ masz sensowny artykuł na ten temat. My budujemy murowany. Musieliśmy wybrać wyższy kredyt, ale wydaje mi się, że taki budynek będzie po prostu stabilniejszy, nie zniszczy nam go pogoda. Bo jednak żywotność drewnianych domków jest dużo mniejsza.

Gość TomcioMax
dużo to pewno nie, ale trochę wychodzi taniej. Oczywiście wszystko zależy od tego jaką technologią jest stawiany i z jakiego drzewa. Mi firma Wikpol z Wieliczki postawiła dom z bali. Jak później porównywałem koszty do murowanego, to wyszło mi ok. 15 % taniej. No i przede wszystkim zdrowiej i z niepowtarzalnym klimatem.

Gość gość
Koszty trudno ocenić, bo nie da się chyba wszystkiego tak jednoznacznie przekalkulować, jednak dom drewniany ma niepowtarzalny klimat, którego nigdy nie będzie miał dom murowany. Dlatego właśnie zdecydowałam się na dom z drewna całoroczny z firmy www.proeko.com

Gość gość
Jest tańszy, ale wymaga więcej opieki, ale ja nie żałuję tej decyzji. Sporo materiałów do jego konstrukcji udało się zakupić od http://tartakjejkowice.pl/. Prezentuje się naprawdę ślicznie.

Gość Roman z Zakopca
tańsza jak tańsza, na pewno domy drewniane zwłaszcza te z bali ciosanych mają swój klimat i urok. Polecam skontaktować się z bezpośrednim wykonawcą takich domów firmą Wikpol z woj. małopolskiego http://wikpol.krakow.pl/ Sami ściągają materiał bez pośredników, mają swoich fachowców, dla tego też ich ceny są o niższe i bardziej konkurencyjne niż u innych wykonawców, którzy korzystają jeszcze z firm pośredniczących.

Gość gość
budowa domu na podstawie szkieletu drewnianego jest prostsza i szybsza buduja nawet w 3 msc i chyba lepsza od murowanego. Dobra firma superdom swiadczy takie uslugi

Gość Rodzinka pl
Najkorzystniej wychodzi budowa domu na konstrukcji szkielecie drewnianym. Jest szybka i łatwa, a jakość jest świetna. W Polsce zaczyna być popularna ta forma budowy. Budowaliśmy się z żoną 3 lata temu i zdecydowaliśmy się na taka budowę. Ogólnie zastanawialiśmy się nad samodzielna budową ale firma bierze odpowiedzialność za wszystko i daję gwarancję co jest bardzo ważne. Koszta porównując były minimalne. Dlatego jestem zdania , że jeśli ktoś się nie zna warto zlecić firmie i mieć spokój. Współpracowaliśmy z firmą superdom z Rybnika. I jesteśmy zadowoleni :)

Gość gość
na stronie wykonawcy www.ligar.pl znajdziesz ceny za m2, porownaj sobie ile mniej wiecej wychodzi dom murowany i bedziesz miala odpowiedz

Gość gość
Jeśli już masz ziemię, to wiadomo, że masz większe pole manewru, jeśli chodzi o cenę, wiesz, na co możesz sobie pozwolić. Ale pod klucz dom z bali to koszt ok. 250 tys, a ceny maleją, bo firm przybywa, mają większą wprawę. Jeśli szukalibyście cennika, to tutaj znalazłem całkiem dobrze opisany: http://www.proeko.com/domy-drewniane-z-bali/cennik