Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość inkaMala

USG piersi - kto pomoże?

Polecane posty

Gość inkaMala

Moje pytanie dotyczy badania USG piersi. Czy takie badanie można wykonać w ramach NFZ, czy jednak koniecznie trzeba je wykonać na wizycie prywatnej?

Gość inkaMala
podbijam temat

Gość frhthjy
mozna na NFZ!

Gość inkaMala
hmm, to dopytam jeszcze. Jest jakaś ograniczona liczba ile razy można w ciągu roku skorzystać w ramach NFZ z tego badania (coś jak cytologia, tam są ograniczenia). Wiesz coś o tym?

Gość frhthjy
ile razy w roku? a na co ci kilka razy w roku? zreszta to lekarz wysyla na takie badanie i on okresla czestotliwosc wizyt. ja usg robie raz do roku

Gość wszystko mozna na NFZ
ale musza byc podstawy do takiej diagnostyki . A o tym decyduje lekarz. no chyba, że chcesz tak sama dla siebie to wtedy płacisz . Programowo co dwa lata przysługuje kobietom po 50 mammografia za darmo

Gość fdgerrege
Jeżeli jesteś poniżej 50 roku życia to lekarz wyśle cię na USG piersi na NFZ tylko i wyłącznie wtedy kiedy będą do tego wskazania np.ty lub lekarz wyczuje jakiś guz lub inne objawy które mogą niepokoić.Jeśli nie ma wskazań to skierowania pt tak abo mi się chce nie dostaniesz.

Gość inkaMala
Pytałam z ciekawości co co częstotliwości. Niecały rok temu miałam zdiagnozowanego włókniaka, (mała, wówczas nie wymagająca żadnego leczenia zmiana) czy to jest jakiś argument za badaniem na NFZ po raz kolejny?

Gość kurde kobieto
nie masz swojego lekarza czy co? To on decyduje o częstotliwości tego badania!

Gość inkaMala
i jeszcze mam pytanie. Przyjmuję już, że za badanie usg płacę, ale czy muszę na samo spotkanie też umówić się w ramach wizyty prywatnej? Za 2 tyg. mam wizytę u ginekologa dot. tabletek antykonc. Jest to wizyta w ramach NFZ, czy mogę przy okazji poprosić o badanie usg piersi płacąc jak wyżej pisałam za tą usługę, ale już za całą wizytę nie?

Gość inkaMala
kurde kobieto - spadaj jak masz być niemiła.

na NFZ jak najbardziej, ale lekarze przekraczają kontrakty więc nie ma raczej szans ja mimo 40. nie mogę się doprosić mammo. ponoć wiele gabinetów wyposażonych w mammo. nie jest w stanie PRAWIDŁOWO odczytać wyników, trzeba jechać do Katowic - tam mają speców natomiast nt. usg dowiedziałam się, że za młoda jestem :O a potem pieprzą o profilaktyce dupiaty kraj

Gość inkaMala
Ja robiłam niecały rok temu prywatnie, to nie było problemów, teraz lekarz za przeproszeniem bredzi coś, ale postanowiłam to sprawdzić. Też zależy mi na zdrowiu i chcę zobaczyć czy zmiana się nie pogorszyła, ale jeśli mogę zrobić to za darmo, to wolałabym, bo wydatków mam sporo na inne rzeczy :-O

Gość fdgerrege
wizytę na NFZ możesz jak najbardziej odbyć za darmo powiedz lekarzowi jaki masz problem poproś o skierowanie bo chcesz sprawdzić czy nic złego się nie dzieje.Jak co nie da to trudni idziesz do rejestracji pytasz czy robią usg piersi odpłatnie rejestrujesz się i wsio.Koszt to około 80zł.

Gość inkaMala
Nie potrzebuję skierowania bo mój lekarz ma USG i już robiłam u niego prywatnie. Problem w tym, że przedstawił mi sprawę, jakoby nie mógł mi teraz zrobić badania za darmo, tłumaczył to tak pokrętnie, że stwierdziłam na końcu, że coś mi nie gra, ale nie miałam się czym bronić, bo nie miałam wiedzy w tym temacie. Chciałam się tutaj dowiedzieć czy jednak przysługuje mi nieodpłatne badanie USG.

Gość fdgerrege
ale zaraz byłaś u lekarza prywatnie czy państwowo?no więc nie przysługuje ci bez wyraźnego wskazania

Gość inkaMala
Wtedy co wykryto mi zmianę, to byłam prywatnie. Ale skoro jakaś zmiana została wykryta, to czy nie jest to jednak wskazanie do kolejnego badania na NFZ?

Gość fdgerrege
wiesz mały włókniak nie jest dostatecznym wskazaniem.Mnóstwo kobiet ma włókniaki to nic groźnego.chyba że trafisz na lekarza który uważa inaczej.No nie masz innego wyjścia jak pójść do ginekologa państwowo i po prostu przedstawić problem i zapytać czy da ci to skierowanie chociaż ja wątpię.

Gość inkaMala
Niestety nic innego widzę mi nie pozostaje. Dziękuję za odpowiedzi.

Gość basia811
Z doświadczenia mogę polecić http://www.mediconcept.pl/. Robiłam tam usg piersi ostatnio i jestem bardzo zadowolona ;) Personel bardzo sympatyczny :)

Gość gość
Jeżeli masz stwierdzone włókniaki to powinnaś się raz w roku kontrolować .Wtrakcie wizyty u ginekologa na NFZ powinnaś mu o tym powiedzieć a on ma dać skierowanie na USG .Nie powinnaś biegać na prywatne wizyty , chyba że masz na to pieniądze. Nie polecam robienia mammografii bo jest potwierdzone, że takie badania wywołują nowotwory.

Gość gość
Ja robiłam usg piersi w tej placówce w żywcu www.larmed.pl . widać, ze mają nowoczesny sprzęt i świetnych specjalistów. Robią tez Dopplera.