Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wybór położnej a szkoła rodzen

wybór położnej a szkoła rodzenia

Polecane posty

doświadczone mamy proszę o pomoc. jestem w 19t.c. planujemy z mężem poród rodzinny i chcielibyśmy uczestniczyć w zajęciach szkoły rodzenia. kontaktowałam się z dwoma najbliżej mojego miejsca zamieszkania. jedna podała tylko cenę kursu. drga odpisała, że jeżeli złożę u nich deklarację wyboru położnej to zajęcia są gratis... powiedzcie mi o co chodzi z tym wyborem położnej? lekarz prowadzący jak na razie nic o tym nie wspominał. nie jest to hmm jakiś "kruczek"? do czego w praktyce zobowiązuje taka deklaracja?

Gość appetim
Po porodzie na NFZ przysluguje ci wizyta domowa polożnej. Do mnie przychodzila 6 razy. W trakcie tej wizyty bada maluszka, mozesz zadawac pytania, ciebie też obejrzy. Moim zdaniem to super rozwiązanie i warto z niego skorzystać.

Gość ika ika .,
Wydaje mi się że chodzi nie o to co koleżanka wyzej pisze a o indywudualną opiekę położnej podczas porodu.

dokładnie też tak myślę że chodzi o położną do porodu :/ nie wiem ile oni sobie za to liczą ale u nas w mieście to jest 500zł więc zastanów się dobrze ja takiej położnej nie miałam i było ok :) dopytaj czy chodzi o położną środowiskową (ta co przychodzi do domu) czy też o położną która ma cię wspomóc przy porodzie

hmm i tylko to? nie ma znaczenia gdzie rodzę i że np jestem pod opieką prywatnego lekarza? innymi słowy żadnych "kruczków" ?

Gość appetim
no rzeczywiście nie doczytałam, że kolezanka pytała sie w szkolach rodzenia. To może rzeczywiście chodzić o prywatną położną. Ja się z takim czymś nie spotkałam. A autroko watku, zobacz w szpitalu w ktorym bedziesz rodziła, tam są tez często szkoły rodzenia za darmo, bez żadnych zobowiązań. A tą polożną na NFZ wybiera sie w przychodni, do której uczęszczasz.

hmm to sprawa się komplikuje... w mailu odpisali jedynie "Jak Pani złoży deklarację do położnej to kurs dla kobiety ciężarnej jest bezpłatny. pozdrawiam". nie wiem o co chodzi?

Gość jestem 100% pewna że chodzi
o to, byś wybrała położną, która będzie prowadziła zajęcia, do prywatnej, płatnej (dużo!!! u mnie w niewielkim mieście 650 zł) opieki podczas porodu, wtedy po prostu zwrócą jej się koszty wykładów

Deklaracja wyboru położnej to po prostu deklaracja którą i tak musisz złożyć gdziekolwiek jeśli chcesz mieć wizyty po porodzie, tak samo jak wybierasz lekarza rodzinnego czy pediatrę. Niepotrzebnie Cię dziewczyny straszą, bo to przysługuje Ci w ramach NFZ i jest darmowe (a przydaje się). Oni mają w tym interes taki, że po prostu zarabiają na tym (płaci im NFZ) za świadczenie usług, a mógłby zarobić ktoś inny, przeważnie przychodnia w rejonie. Jak leżałam w szpitalu (prywatnym, ale na kontrakcie z NFZ) to chodziły panie z prywatnej szkoły położnych i właśnie namawiały na taką deklarację, mówiły czego się mogę spodziewać itd. Złożyłam deklarację u nich, bo fajnie że w końcu ktoś widzi że on jest dla pacjenta a nie pacjent dla niego. Położną i tak chciałam, nic nie płaciłam więc czemu nie? Tak jak pisałam, po prostu wybierasz położną która Cię odwiedzi po porodzie, a że oni zarabiają na tym w ramach Twojego ubezpieczenia dla nich to też jest korzystne- i stąd bonus w postaci darmowej szkoły rodzenia. Jeśli masz wątpliwości, to dopytaj po prostu, zresztą będziesz widziała co podpisujesz.

Gość ika ika .,
Historynka to o czym piszesz to wizyty położnej środowiskowej i fakt są bezpłatne ale wybór położnej może też oznaczać indywidualną opiekę położnej przy porodzie i to jest płatne. U mnie w mieście 1500pln. Najlepiej jeżeli autorka zadzwoni i zapyta o jaką opiekę chodzi.

Gość dfghjfdghjfdghjkdfghj
no zupelnie popierdolone no kurwa mac do cholery ale sie upierdolilam na tym topiku tu!!!!! no a jakze? przeciez zwariowac tu mozna kurwa mac i to na maxa http://www.youtube.com/watch?v=H7yTe2ch_Mw