Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość i się zamartwiam znowu

siostry twierdzą że przesadzam.... czy tak ?

Polecane posty

moja córka ma 6 mieisęcy i ma skazę białkową wiec wprowadzam wszystkie nowości bardzo powoli 5-7 dni i jadła do tej pory jabłko marchew ziemniak szpinak banan por seler dynia a one twirdzą że za mało bo jednej syn jadł w 7 mieisącu flaki ;/ znaczy tą wodę z chlebem tak samo z glutenem że nie powinnam się bawić tylko po prostu dać jej chleb albo wkruszyć do mleka biszkopta - co o tym sądzicie ? bo ja mam zamiar zrobić tak 50 ml wody i do tego pół łyżeczki kaszy mannej i gotować 2 minuty czy przesadzam ?

Rób tak jak uważasz i słuchaj swojego rozsądku, a nie sióstr, które widocznie traktują wychowania dziecka jak jakieś wyścigi :p Nawet jeśli jesteś zbyt ostrożna to co z tego? To Twoje dziecko i masz prawo karmić je tak jak sama uważasz :)

Gość nie , nie przesadzasz....
a jesli chodzi o gluten - to mozesz dac kawaleczek skroki chlebka - na pewno nic sie nie stanie - co innego jakbys miala dac dziecku cala bulke , ale maly kawaleczek na pewno nie zaszkodzi . a jak chcesz to mozesz zaczac od kaszy manny - twoj wybor. A z tymi flakami to twoja siostra przesadzila . Masz racje , wprowadzaj dziecku nowe produkty powoli - a flakow jeszcze sie naje w zyciu !

tak jest rób jak uważasz, a napewno krzywdy dziecku nie zrobisz

też czasami się zastanawiam czy nie mało ale boję się po prostu :( jutro dam jej warzywną z kurczakiem i będę dawać 5 dni czy za długo ? może zmniejszyć do 3-4 ? jedna dawała 3 razy i też o tej poże już danonka waniliowego i również mają skazę znaczy mieli bo już wyrośli

Gość Olsa
nie przesadzasz. To Twoje dziecko i robisz co uwazasz. Tym bardziej jesli ma skaze bialkowa to jest okropne dla dzidziusia miec wysypke, bol i swiad. Badz bardzo ostrozna jak do tek pory. Powodzenia.

Gość paulisiak86
Siostry maja rację. Dzieci ze skaza nie moga jeść produktów mlekiem.Wszystko inne dajesz normalnie! Mój syn jadł więcej niż Twój mając 5 miesięy a tez ma skazę. Nie obchodz się z nim jak z jajem i nie czytaj książek.Skoro maluch je i nic mu nie jest to wprowadzaj więcej nowych rzeczy.

nie przesadzasz To ze inni robia jak chca to ich sprawa Ktos z jakiegos powodu wymyslił kalendarz zywienia Zalecaja nawet pol łyzeczki na 100 ml Takze rob swoje a nie słuchaj siostr to Twoje dziecko Moja tesciowa tez małemu juz jak miał 6 mies dawała mu danio bo widziała ze szwgierka daje swojemu 3 miesiecznemu ( ona mu nawet schabowego dawała a potem sie dziwiła ze ma nadwage u lekarza)powiedzialam ze sobie nie zycze dokarmiania dziecka rzeczami nie dla niego i tyle skonczylo sie

i takie jeszcze porównanie bez związku mojego męża siostra dawała w tym wieku już czekolade i inne słodycze i wszyscy sie dziwili dlaczego ja jeszcze nie daję wtedy mojemu synowi, ba, ja nawet teraz nie daję wcale słodyczy a teraz mają kłopot, bo jej syn w wieku 7 lat jest najgrubszy z klasy (1 klasa) i wpiernicza co tylk opod światem, jedzenie musza przed nim chować a kiedyś mnie i męża nie słuchano, bo myślano, ze chcemy źle dla tego małego, jak mówiliśmy, ze będzie miał kłopoty z wagą przez takie jedzenie

Na danonka jest o wiele za wcześnie, a juz przy skazie białkowej na pewno. Ja mam takie podejście, że dziecko jeszcze wszystkiego zdąży spróbować i nie ma sie co spieszyć, bo tak naprawdę to niewielka różnica czy dostanie coś teraz czy za miesiąc :) Oczywiście patrząc w skali całego życia a nie tego kawałka, które dopiero dziecko przeżyło :)

się zamartwiam znowu też czasami się zastanawiam czy nie mało ale boję się po prostu jutro dam jej warzywną z kurczakiem i będę dawać 5 dni czy za długo ? może zmniejszyć do 3-4 ? jedna dawała 3 razy i też o tej poże już danonka waniliowego i również mają skazę znaczy mieli bo już wyrośli ale co to da czy 5 dni, czy 3-4 dni jak srócisz o 1 dzień ja próbowałam potrawy na młodym tydzien dwa, teraz je wszystko i żyje, ma się świetnie i anemii nie ma i nikogo nie słuchałam tylko sama ostrożnie wprowadzałam i już

dzięki dziewczyny :) już mi humor poprawiłyście :) a powiedzcie mi czy brzoskwinia uczulająca jest ? bo mówiły abym lepiej nie dawała

Gość DOBRZE ROBISZ!!!!!!!!!!!!!
6-miesięczne dziecko powinno jeść właśnie takie owoce i warzywa, jakie wymieniłaś. Z glutenem uważaj, skoro dziecko ma skazę, to po co mu jeszcze celiakia? Wprowadzaj tak jak należy, powoli. Twoje siostry nie tylko nie mają racji, ale ta, której dziecko jadło flaki jest pojebaną, bezmyślną szmatą (sorry za słownictwo, ale strzela mnie na myśl o takich pojebanych dziwkach, które pakują w niemowlę wszystko, co najgorsze, żeby tylko móc się pochwalić, jaki to zdolny bobas i już wszystko je. Flaki, no nie, kurwa, szlag mnie trafi :O Kupa soli i innych przypraw, wywar mięsny, który jest na 2 miejscu najbardziej alergizujących rzeczy... :O

Gość Jo------anna
A to jakies wyścigi? Idź za głosem swojego rozumu. Ja nie sądzę aby to było za powoli.

Gość paulisiak86
Karmienie dziecka według książek jest smieszne.To są WYTYCZNE ale nie żelazne reguły! każde dziecko jest inne - jedno rosnie szybciej tym samym potrzebuje bogatszej diety inno rozwija się wolniej i nie można przesadzać z rozszerzaniem diety. Swoje "cenne" rady zachowajmy więc dla sibie a autorka niech przestanie się trząść i popatrzy na swoje dziecko - matka wie czego trzeba dziecku.

wszystko moze uczulać, najbardziej chyba maliny, ale brzoskwinia jest ciężkostrawna

Gość Autorko, myślę, że Twoje
dziecko i tak sporo je. Mój syn w tym wieku (też miał skazę) jadł mniej, bo po pierwsze wprowadzaliśmy powoli, apoza tym bardzo grymasił i wielu rzeczy nie chciał. Flaki dla 7-miesięczniaka??? Znam to skądś. Córka brata męża aż trzęsła się na kiełbasę wiejską jak miała 2 zęby, mając 8 miesięcy, dawali jej dosłownie wszystko. Nie mają problemów z alergią, ale mają problem z otyłością (dziecko ma 3 lata). A do tej pory pamiętam jak cały czas dopytywali, dlaczego nasz syn nie je tego, a z ich córką "nie ma problemu" jak to określali. Teściowa też się zachwycała tym, że mała młodsza od naszego, a tak "pięknie je"... Słuchaj swojego rozsądku autorko. Pozdrawiam

Gość DOBRZE ROBISZ!!!!!!!!!!!!!
Tylko że autorka właśnie pyta o nasze cenne rady, tępa strzało :O

flaki i danonki to nic ale ten młodszy co ma ponad rok to jadł piach z flipsem ;/ albo cokolwiek mu upadło jak chodziłam do nich na spacer to butelka cała w piachu... ;/ i on to potem brał do buzi. I do tego się ciotka wtrąciła i mówiła że jak będe tak o wszystko dbać to dziecko potem będzie miało często zapalenie jamy ustnej bo tak miała jedna z tych sióstr tak samo z myciem rąk... bo ja zawsze każę mojej mamie umyć ręce przed tym jak chce iść do małej i tak robi ale dzisiaj o tym im powiedziała no i się zaczęło... że musi mieś również bakterie albo brał ten młodszy zabawki do buzi z ciastkiem z czekoladą no i się lepią i je umyję a moja mama nasłuchała się ich i twierdzi że zgłupiałam że już fioła dostaję no kurdę mam jej dać takie lepiące się ? szczęście że troche zabawek pochowałam Ja jestem młoda bo mam 20 lat i wszystko przeżywam jak mrówka okres co ja zrobię ;( chociaż nie wiem czy tu wiek ma coś do tego no ale mniejsza o to

ooo z ta kiełbasą to tak jak u nas było że młody jej nie je, a tamten drugi wnunio wpierniczał, tylko, z eteraz wazy chyba tyle co ja

Gość paulisiak86
Fajnie jest doradzać komuś kogo się nie zna i na oczy nie widziało tepa strzało. Mój syn w wieku 5 miesięcy jadłwięcej niż twoje dziecko autorko a tez ma skazę.Dziś ma 11 miesięcy je wszystko i jest duży i zdrowiutki:) Skazę ma dalej ale wierzę że z czasem minie

ktoś tu napisał o wiejskiej kiełbasie też jadł ten młodszy w 8 miesiącu wiem bo byli wtedy u nas mu dawali i nie jest gruby ale ledwo co się mieści w porównaniu do wzrostu. a z głutenem lepiej jeszcze poczekać ? Bo chcę podać jej jutro zupkę z kurczakiem i potem za 6 dni ten gluten. A i czy jeśli będe wprowadzać gluten to lepiej nic nowego czego nie jadła w ten czas nie podawać ?

hmmm no ja jakos od 4 mca dawałam ale nie po 5 dni tylko np we wtorek dałam lyzeczke marchewki a w srode juz 4 łyżeczki jak nic nie było w czwartek zjadł całą porcje i potem normalnie dodawalam po trochu innych rzeczy tam , nic mu nie ma ani alergi ani nic , ale to Twoje dziecko i sama wiesz co najlepsze dla niego

a ja daję że dziś 3 jutro 6 po jutrze 9 i tak do całego słoiczka

paulusiak nie obrażaj sie, ale podobno objawy skazy takie mocne objawy, mogą wyjść tez po kilku miesiącach

ja gluten wprowadzałam dopiero po 7 miesiącu, ale wiem, ze teraz jest tendencja do 6 miesiaca ja dawłam po pół łyżeczki kaszy manny do zupki przez ok 3 tygodni, później po calejż łyżeczce, a później już ile wlezie he he

Gość paulisiak86
asiamt :) Mój syn ma skazę i dlatego nic mlecznego nie podaje Ale poza tym je wszystko i jest zdrowy:)