Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ssswq2114354354444

Mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak zrobić przypis?

Polecane posty

Gość ssswq2114354354444

Chodzi o to iż mam książkę w której cytowany jest Pigou. W bibliografii jest podany tytuł, rok wydania i miejsce. Książka jest w języku obcym, nie będe miała szans na dostanie oryginału. Czy w takim razie przypis będzie wyglądać tak : Pigou A.C,1929,The economisc of welfare:Macmillan and CO.,London(cyt za)Michoń P.,2008,Praca matek w polityce krajów Unii Eurpejskiej,s.10,Pozań:Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Poznaniu czyli cytuję Pigou z książki Michonia?tak to ma wyglądac? z góry dziękuję za pomoc

Gość lela***
Najbezpieczniej będzie, jeśli dopytasz o to np. profesora na uczelni.

Gość ssswq2114354354444
niestety to dopiero we wtorek :(

Gość lela***
A nioe możesz do niego zadzwonić i dopytać? Albo do jakiegoś innego znajomego? Albo miala wysłać z pytaniem?

Gość lela***
Sprawdź może w książkach, jak powinnien wyglądać taki przypis. Poszukaj czegoś "na wzor".

Pigou... i po tym podajesz książkę Michonia. nie podawałabym samej książki Pigou, to dość ryzykowne. mogą pytać skąd ją wzięłaś i zadać pytanie w języku angielskim, aby wbić szpilę. znam taki przypadek :P

Gość ssswq2114354354444
o kurcze, faktycznie tak może być :)

Pigou A.C, The economisc of welfare:Macmillan and CO., London 1929 Michoń P., Praca matek w polityce krajów Unii Eurpejskiej, Pozań 2008, s. 10. u nas w przypisie nie podawało się wydawnictwa, a rok wydania był umieszczany przed podaniem numeru strony z której skorzystaliśmy. wydawnictwa podaje się w bibliografii i wtedy już nie podaje się nr strony. to tak na marginesie :)

Jeżeli jest to rozdział Pigou to piszesz tak jak napisała Merry- Go - Round, jezeli cytujesz jedynie to piszesz : Pigou, data coś tam, coś tam ZA : i tu ksiązka z której to wzięłas .

poza tym w przypisie w tekscie podaje się jedynie nazwisko i datę publikacji ( i strone w przypadku cytatu) pełne informacje : nazwisko, data , wydawnictwo w bibliografi ( bez podania stron )

Gość ssswq2114354354444
Nie, nie to nie rozdział a tylko cytat który chciałabym zacytowac w mojej pracy :)

stronę podaje się nawet jeśli nie cytujemy wprost, a opieramy wiedzę na jakiejś książce, np. wtedy pisze się Zob.... Czyt. szer. .... i na końcu nr strony

stronę podaje się nawet jeśli nie cytujemy wprost, a opieramy wiedzę na jakiejś książce, np. wtedy pisze się Zob.... Czyt. szer. .... i na końcu nr strony Nie do konca. Jeżeli opierasz wiedze na jakiejs książce to wtedy wszystkie przypisy tak by wygladały a przecież tak nie jest:) Ale jesli cytujesz lub powołujesz sie na jakies dane, fakty, badania itp. to robisz tak własnie jak napisałas :) Merry-Go-Round stronę podaje się nawet jeśli nie cytujemy wprost, a opieramy wiedzę na jakiejś książce, np. wtedy pisze się Zob.... Czyt. szer. .... i na końcu nr strony Ale on go CYTUJE za posrednictwem innej pozycji...a nie opiera sie na jego wypowiedzi gdzies tam przytoczonej.

mój powyższy komentarz był ''dodatkiem'', a nie odniesieniem do problemu autora tematu :) nas uczyli, że podajemy nr strony lub stron zawsze. jeżeli nie podaje się nr stron, przyjmuje się, że ''pisarz'' zna całą książkę, a tym samym można go przepytać o całą jej treść.

Gość ssswq2114354354444
dziewczyny przeglądałam jeszcze raz vademecum i mam jedynie taki podpunkt: 3. Opis artykułu w publikacji zwartej. Autor artykułu, Tytuł artykułu, w: (lub In), Tytuł dokumentu macierzystego, redaktor( imię i nazwisko), miejsce wydania, rok wydania, strony. Przykład: A.Krajewska, Osoba w dramacie i dramat osobny, , Osoba w literaturze i komunikacji literackiej, pod red. E. Balcerzana, Warszawa 2000, s.259. Lub J. Lalewicz. Telewizja i kształt potocznego świata. W: Nowe media w komunikacji społecznej XX wieku. Antologia. Red. M. Hopfinger. Warszawa 2002, s. 264-273. czyli idąc tym tokiem rozumowania ja muszę napisać A. Pigou, The economisc of welfare, Praca matek w polityce krajów Unii Eurpoejskiej,Piotr Michoń, Poznań 2008,s.10 ???:)))

Gość ssswq2114354354444
tak, wiem wiem dziekujhe za poomoc:* udało się uf jeszcze spr mi to pomotor ale mysle,ze bedzie ok!:D

3. Opis artykułu w publikacji zwartej. Artykułu! a Ty nie powołujesz sie na ARTYKUŁ Pigou , tylko cytujesz coś co ten cały Pigou powiedział /napisal a cytujesz ZA kimś, bo do orginału nie dotarłas :O

Gość ssswq2114354354444
kurcze..wiec jak to ma byc.. zajmuje mi to wiecej czasu niz pisanie lic heh tak, to nie artykul, a cytat..

W przypis w tekście do cytatu : (Pigou, data , za: Michoń, data, s. ... ) Bibliografia : Michoń, P.(2008). Praca matek w polityce krajów Unii Eurpejskiej, Pozań, Wydawnictwo Akademi Ekonomicznej w Poznaniu gdybyś powoływała się na artykuł Pigou ( lub na cytat z artykułu) zawarty w Michoniu byloby tak jak w przykładach. kwestia kolejnosci daty publikacji - ustal z promotorem jak on sobie życzy, ja podałam Ci standardy amerykańskie