Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vontanna

blagam doswiadczone mamusie o porade - goraczka z niczego

Polecane posty

Gość vontanna

Moja 8 miesjieczna corka od wczoraj ma goraczke,gdyby nie to,ze jest rozpalona to nawet nie wiedzialabym,ze jest chora. Wczoraj wieczorem miala 37,1 troche marudzila na wieczor ale przespala cala noc,dzis juz po wstaniu 37,6 a po dwoch godzinach 37,9; dalam nurofen. Zaznaczam,ze corka jest zadowolona, bawi sie,smieje, nie kaszle,nie ma kataru. Czy mozliwe,ze to zabki? Nie wiem co robic,bo dzwonilam do najlepszego wg mnie lekarza,powiedzial,ze jak goraczka to jest prawdopodbnie chora ale moze ja przyjac jutro o 12. Czy czekac do jutro skoro nie ma nic oprocz tej goraczki? Czy starac sie dzis o przyjecie u jakiegos niesprawdzonego lekarza? Bede wdzieczna za porady.

Gość oj zowu ten koszmar
spokojnie, jak będzie miała 38 stopni to daj syrop przeciwgorączkowy np. nurofen, panadol itp. Jutro idź do lekarza, nie panikuj:)

Gość mi tez to smierdzi
Ojej,ma po prostu tzw trzydniowke.Dzieci czasem ją mają.Albo od zębów.Nie uwazam,ze lekarz cos pomoze:-o

Gość jak nic więcej się nie dzieje
to poczekaj do jutra z lekarzem. Może to ząbki a może trzydniówka(jeśli nie miała jeszcze). Pamiętaj że jeśli by się gorączka nie obniżała po lekach przeciwgorączkowych, to byłby znak że trzeba do lekarza. Jeśłi to tylko gorączka i nurofen działa, można poczekać z lekarzem do jutra

Gość jak nic więcej się nie dzieje
A i nie trzeba podawac leków przeciwgorączkowych do 38,5 stopnia. Dopiero jak ta wartość jest przekroczona to się podaje i kontroluj w nocy, bo wtedy zwykle gorączka jest większa

moja jak miała 2,5 roku miała przez ponad 2 doby gorączke 40 stopni,. bez niczego. ciezko było zbic i nagle przeszło. nie wróciło. nie rozwineło sie. krostek nie miała wiec nie trzydniówka, nie wiem co to było

Gość doswiadczonamama
spokojnie. jezeli oddycha normalnie, ma apettyt, bawi sie to tylko nurofen i poczekalabym do jutra

Gość To mogą być ząbki
Gorączka nie jest wysoka.W sumie to stan podgorączkowy.Temperaturę zbijaj powyżej 38,5.Możesz dać czopek Viburcol.To pewnie ząbki albo będzie miała 3-dniówkę jak nie ma żadnych innych objawów.Miejmy nadzieję:)

Gość vontanna
Dzieki dziewczyny za pocieszenie. Jestem przewrqazliwiona,bo moja corka majac niecaly miesiac miala zapalenie opon i gdyby nie moja szybka reakcja to nie wiem co by bylo...ale fakt,ze wtedy wrzeszczala i dotknac nie mozna bylo,a teraz jest zadowolona.z apetytem to tak sobie,bo z cyca tylko pila,kaszke to musialabym jej wcisnac wiec dalam sobie spokoj,pewnie pic chce. Dziasla ma spuchniete ale nie bardziej niz kilkanascie dni temu,wiec moze rzeczywiscie 3 dniowka. Nurofen podalam godzine temu i teraz spi wiec nie chce mierzyc ale moze troche mniej goraca jest,ale goraczke raczej ma.

Gość hmm*hmm*
ja mocz do badania oddawalam jak mala miala goraczke bez innych objawow ,zeby wykluczyc zapalenie pecherza bo tez moze byc/

tak, jak jest gorączka bez innych objawów to nam też lekarz radził zbadać mocz, ale moze być też i 3 dniówka i ząbki, zobaczysz tylko u nas raz się wydawało, ze innych objawów nie ma, ale lekarz po obejrzeniu młodego stwierdził czerwone gardło, czego ja wyłapać nie mogłam

Gość vontanna
Chyba do jutra nie powinno sie nic stac,goraczka spadla z 37,9 do 37,1.pospala,wstala znow zadowolona. A dawac jej na sile stale posilki czy tylko cyca?

jeśli to ząbki to gorączka powinna być tylko 1 dniowa...ale myślę że ma 3 dniówke i spodziewaj sie wysypki czerwonej na całym brzuszku i plecach, syropki przeciwgorączkowe podawaj ew. możesz wykąpać córcie w chłodnej wodzie żeby zbic gorączkę bez leków, podawaj dużo picia .ale gdyby przestała sikać wtedy musisz do lekarza natychmiast

Gość vontanna
Ok. Podaje nurofen w syropku i czekam, nie panikuje,corka wsunela deserek az milo a teraz spiewa:)