Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hipoteka plus

Wniosek o kredyt hipoteczny Open - poradzcie w takiej sprawie

Polecane posty

Gość hipoteka plus

Witam, zamierzam zakupić mieszkanie - oczywiście na kredyt. Poszłam do Opena i Pan, który mnie przyjął zaproponował złożenie wniosków do 3-4 banków. I teraz moje pytanie, bo nie zadałam go doradcy, gdyż nie wpadło mi nawet do głowy, a teraz mnie to męczy - jeśli złożę wnioski do kilku banków, załóżmy do 3, i będzie się tam odbywać proces rozpatrywania wniosków, a prawdopodobnie i wyceny nieruchomości etc - to teraz jeśli ja wybiorę w końcu najlepszy bank (albo tylko jeden bank wybierze mnie) i z reszty zrezygnuję, to czy w pozostałych bankach opłacam jakieś koszty ? Typu właśnie wycena nieruchomości, opłata za rozpatrzenie wniosku (choć nigdzie takowej nie ma w ofertach) - bo te opłaty za wycenę dla kilku banków mogą nawet sięgać 1000 zł, a nie ukrywam, że wywalać pieniądze tylko po to, by potem z usług zrezygnować to nie jest zbyt inteligentne rozwiązanie dla mojej kieszeni.

Gość mastercookk
Ja właśnie niedawno zakończyłam cały proces (kredyt na budowę). Wycenę robisz jedną - u niezależnego rzeczoznawcy i płacisz za nią ok. 1000 zł - potem kopie dajesz do konkretnych banków. My mieliśmy fajną doradczynię, która znalazła ofertę w banku, w którym akurat wycena była promocyjna 0 zł. I tam złożyliśmy próbny wniosek z miejsca, żeby rozeznać się w sytuacji (na początku chodziło o to, żeby się zorientować, jak rzeczoznawca wyceni nieruchomość max). Nie ponieśliśmy żadnych kosztów, na szczęście oferta nam przypasowała i zdecydowaliśmy się na kredyt w tym banku. Proces wnioskowania jest bezpłatny, ponosisz tylko koszt rzeczoznawcy jednorazowo.

Gość mastercookk
Słuchaj, jeśli nie chcesz wywalać kasy na rzeczoznawcę (ja też nie chciałam) to poproś doradcę o poszukanie takich ofert, gdzie akurat rzeczoznawca jest "w promocji". Często zgrywa się to z niską marżą i brakiem prowizji, ale nie wiem jak jest po 1 stycznia, ponoć ciężko dostać już tak korzystną ofertę.

Gość hipoteka plus
Dzięki. No ja będę mieć składane wnioski do kilku banków, nie będę pisać, żeby nie było, że reklamę robię. W jednym jest tylko operat szacunkowy po decyzji kredytowej - jakieś 160 zł gdzie mam wstępną zdolność i mam nadzieję, że pójdzie dalej bez problemu, ale w rezerwie będą ze dwa banki jeszcze i w co niektórych opłaty za wycenę się płaci od razu i to jakieś 5 stówek, więc się zastanawiam, jak to z tymi kosztami jest - bo szczerze mówiąc jakoś nie mam ochoty płacić tyle bankowi, z którym po tygodniu się pożegnam...