Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tttttttttttttt33

Co byście pomyślały? Kwestia urodzenia chorego dziecka.

Polecane posty

Gość tttttttttttttt33

Planujemy mieć dziecko. Wczoraj nawinęła się dyskusja o tym, co byśmy zrobili, gdyby okazało się, że dziecko w fazie prenatalnej byłoby już ciężko chore - upośledzone, z poważnymi wadami rozwojowymi, fizycznymi i -w przyszłości- umysłowymi. Mój facet uznał, że lepiej dla nas i takiego dziecka, jakby się nie urodziło (mówię o aborcji). Zmroziło mnie to, ale po dłuższej chwili uznałam, że coś w tym jest.. Ale nadal jestem rozdarta. A wy jakie macie o tym zdanie? Jakie zdanie miałybyście o swoim facecie, głoszącym takie stanowisko?

Gość niestety a moze stety
to ja z mezem tez mialam najpierw taka rozmowe :( i oboje stwierdzilismy, ze niedalibysmy rady wychowywac chorego dziecka :( kiedy juz zaszlam w ciaze to panicznie sie balam o jego zdrowie, a kiedy sie urodzil i okazalo sie, ze jest zupelnie zdrowy to kamien spadl nam z serca. Ale nie wiem co bym naprawde zrobila, gdyby okazalo sie, ze jest on faktycznie chory :(

Gość soskaa1a1
Mówisz, że chcesz starać sie z partnerem o dziecko, a widzę, że wcale nie jesteście na to gotowi. Chcę mieć dziecko, ale urodzę je tylko jak będzie zdrowe, różowe i pachnące... Co to wogóle za myślenie??? Jak decydujesz sie na dziecko to musisz być gotowa na to, że może nie być idealne. A jeśli miałoby na przykład zeza? to co? Nie wyszłabyś z nim na ulicę bo wstyd? Nie dziwmy się, że z takim podejściem dochodzi do takich wydarzeń jak z Madzią...

Gość gęsiareczka
Nie chciałabym urodzić upośledzonego dziecka i sama nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji. Aborcja byłaby dla mnie problemem

Gość gutkowska
Nie wiem co bym zrobiła ale na pewno nie potępię osób, które mówią, że nie dałyby rady. To ogromna odpowiedzielność i nierzadko ogromny ból, dzieci, nie rodziców. a te 2 posty wyżej to chyba prowokacja, jak można przyrównać zeza do upośledzenia, niedorozwoju, niedowładu ciała i skazaniu dziecka na życie pod rurkami i maszynami do końca życia? ;o bo zakłądam, że to autorka miała na myśli :o

nie wiem co bym zrobila, na dzien dzisiejszy mowie ze bym nie usunela, ciezko jednak stwierdzic co bym myslala w momencie gdybym sie dowiedziala ze dziecko bedzie bardzo chore

w przypadku gdyby okazało się, że dziecko będzie nieuleczalnie chore i tym samym skazane na wegetację- usunełabym....

Gość 0jjjjjjjjj0
są badania własnie po to żeby mieć wybór ja osobiście sobie tego nie wyobrażam nie byłabym w stanie nawet patrzeć na cierpienie dziecka nie mówiąc już o sobie i swoim życiu moi znajomi mieli niedawno badania bo było podejrzenie, dla wszystkich było oczywiste po co robią badania i było to normalne a nie jakieś potępianie

Gość a nie lepiej przed
zajściem w planowaną ciążę przebadać się genetycznie

Gość srebrny lancuszek
swiadome urodzenie chore dziecka to wg skrajny egoizm

Gość a nie lepiej przed
Jeżeli to jest planowana ciąża,to chyba lepiej sprawdzić,czy jakiegoś choróbska się nie przekaże.

Gość a nie lepiej przed
Oczywiście,że można sobie badania genetyczne zrobić na swój koszt.

Gość dddfffffdd
I co z tego ,że się przebadasz? Jest tyle chorób genetycznych ,że nie da się wszystkiego sprawdzić a poza tym to nawet jak ma się jakieś predyspozycje to dziecko może urodzić się bez wad.

Gość dddfffffdd
,,sprawdzić,,-przewidzieć

Gość a nie lepiej przed
u kobiet po 35 roku życia zachodzących w ciąże takie badania są norm,więc czemu nie zrobić ich sobie również w młodszym wieku

Gość moja matka nie paliła
sosska Chcę mieć dziecko, ale urodzę je tylko jak będzie zdrowe, różowe i pachnące Nie wiem, czy wiesz, ale ludzie chcą mieć zdrowe dzieci i jest to pragnienie zupełnie naturalne. Po pierwsze, jako rodzic nie mogłabym patrzeć na cierpienia mojego dziecka w imię mojej chorej egoistycznej rodzicielskiej miłości. Po drugie chcemy mieć osobę najbliższą, z którą będziemy mogli wspólnie przeżywać życie, dzielić jej radości i smutki, jej sukcesy i porażki, będziemy widzieć jak dorasta, osiąga kolejne etapy rozwoju, zdobywa kolejne doświadczenia życiowe, kocha, bierze ślub, zakłada rodzinę. W końcu chcemy mieć osobę, która przedłuży naszą linię genetyczną, przedłuży istnienie rodziny. Wreszcie chcemy mieć w dziecku osobę, dzieki której już nigdy nie będziemy samotni, która pomoże nam na starość i potrzyma za rękę na łożu śmierci. To są naturalne pragnienia każdego człowieka. Głęboko upośledzone dziecko, które nie ma kontaktu z otoczeniem lub jego niedorozwój umysłowy nie pozwala na samodzielne życie, nigdy nie zapewni rodzicom tego wszystkiego. Nie dość, że można nawet nie być w stanie okazać najprostszych uczuć (jeśli będzie nieprzytomne, bez kontaktu z otoczeniem), to całe życie będzie wymagało opieki. Co stanie się z dzieckiem i rodzicami, kiedy rodzice będą już starzy i niedołężni? Wszyscy wylądują w przytułku. A dziecko może nawet nie być świadome śmierci rodzica. Oczywiście, jeśli zdarzył się nieszczęśliwy wypadek, to nic się nie da zrobić, ale specjalnie sprowadzać na świat dziecko, które będzie tylko cierpieć i przysparzać cierpienia najbliźszym? Jaki jest tego sens? Skoro uważasz, że rodzice powinni być gotowi na to, że dziecko będzie głęboko upośledzone i niezdolne do samodzielnego życia, to może sama adoptuj chociaż jedno takie dziecko oddane do ośrodka opieki przez rodziców, którzy nie mogli sprawować nad nim opieli!

Gość a nie lepiej przed
Zespół Downa Moja teściowa urodziła dziecko z zespołem Downa. Obecnie razem z mężem planujemy drugie dziecko (pierwsze urodziło się zdrowe). Proszę powiedzieć, czy powinniśmy wykonać badania genetyczne przed ciążą, czy jestem w grupie zwiększonego ryzyka urodzenia dziecka chorego? Przyczyną zespołu Downa są zaburzenia chromosomalne. Te wady genetyczne mogą być dziedziczone lub do ich powstania może dojść tuż po zapłodnieniu. Chyba nie wiadomo, jak to było w przypadku Pani teściowej. Gdy przeprowadzi Pani badania genetyczne przed zajściem w ciążę, mogą one ocenić, czy mąż i Pani jesteście nosicielami nieprawidłowych genów oraz ocenić ewentualne ryzyko urodzenia chorego dziecka. Wykonanie tych badań, bez względu na ich wynik, nie zwolni od przeprowadzenia diagnostyki w kierunku zespołu Downa, gdy Pani już zajdzie w ciążę. dr n. med. Barbara Grzechocińska ginekolog, ginekolog - położnik Adiunkt I Katedry i Kliniki Położnictwa i Ginekologii Akademii Medycznej w Warszawie. Przyjmuje prywatnie w gabinecie w Warszawie na ul. Krasińskiego 16 m 50 (zapisy od poniedziałku do czwartku w godz. 17-19).

Gość dddfffffdd
Ja nie pozwoliłabym na to,żeby moje dziecko cierpiało i usunęłabym. Był tu gdzieś temat o tym ,że niektóre kobiety nie chcą mieć dzieci ze względu na to jak okrutny jest ten świat i wolą aby pozostały aniołkami. No ja raczej nie podzielam tej myśli ale jeżeli miałoby być chore to zrobiłabym to.

Gość a nie lepiej przed
To już skrajna głupota,wiedząc,że ma się predyspozycje do choroby genetycznej,zajść w świadomie w ciążę,licząc,że dziecko urodzi się zdrowe.

Gość hjefefwef
Czy w polsce sie placi za takie badania ????????????

Gość ffuuuuuu
A za co w Polsce się nie płaci....

Gość Niepocieszonaaa
macie rząd który dba o przyrost naturalny Psów chodzą po mieście i lasach cale watachy i nie wolno ich zlikwidować -grozi kara do 3 lat wiezienia, bobrów niszczą łąki i lasy,szczurów wiecej jest jak ludzi całe śmietniki wieczorami są prez nich okupowane i potrafią 40 deko trutki zjeść w 2 dni- a w niemczech odszczurzanie jest darmowe i kompleksowe całe miejscowości.----------wybraliście rząd który by mamie która urodziła dziecko nie dał złamanego szelinga a jeszcze zabrał,i dziecko i pieniądze.Co sie dziwić czemu w polsce taki jest mały przyrost naturalny,a gdzie mają zrobić pobór do wojska,i z czego,z chorych czy kaleków,a wiecie ilu w angli mieszka bazdomnych polaków,na ulicy i w kanałach są wśród nich i kobiety ,i nie chcą wracać do polski bo tu mają choć zupe mają

Gość hjefefwef
to wspolczuje ...ja mialam takie badania w 4 mcu bodajze, zupelnie za darmo i traktowane jako cos, co jest obowiazkowe. Samo badanie trwalo bardzo dlugo, mierzenie polkul mozgowych itp.

Moim zdaniem to zalezy jakie byloby to uposledzenie czy choroba... Jezteli dziecko mialoby wegetowac i byc przykute do lozka, i maszyn przez cale zycie to powaznie bym sie nad tym zastanowila

Gość hjefefwef
Akurat moja droga w anglii nie mieszkaja polacy pod mostem, bo panstwo oplaca im mieszkania. Nikogo tu nie zostawiaja na ulicy, nie wiem czy wiesz. Chyba ze ktos dobrowolnie godzi sie na takie zycie.Wiec nie mow o polakach pod mostami, bo to wyssane z palca.

Gość hjefefwef
i gdzie ty masz w anglii kanaly ???Tu nawet piwnic nie ma :O

Gość a nie lepiej przed
Jaki sens ma obecnie duży przyrost naturalny.Nie ma on ani sensu gospodarczego,społecznego czy kulturowego.

Gość hjefefwef
Uwazam, ze kobieta powinna miec dostep do takich badan, juz nie mowie, ze darmowo, bo w polsce nie ma na to szans, ale chocby za symboliczna, nieiwelka kwote. I powinna miec wybor. I wsparcie.

Gość hjefefwef
W Polsce nawet antykoncepcja kosztuje fortune. A ja mam implant wmontowany w ramie za friko. W polsce jakies 1500 zl. Nic, tylko robic dzieci, rodzic a pozniej too martwcie sie sami, bo zadnej pomocy od panstwa. Chory kraj!!!!!!!!Martwienie sie o plod, ale nie o dziecko :O

Gość a nie lepiej przed
I o jakim poborze do wojska bredzisz,nie ma już wojska z poboru.