Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość uwieeelbiałam

pijecie ZIELONĄ HERBATĘ? NA CO JEST DOBRA?

Polecane posty

Gość uwieeelbiałam

Pijecie zieloną herbatę bo lubicie czy dlatego, ze ma jakieś działanie?

Gość yattamane
dobrze sie po niej pierdzi :)

Gość uwieeelbiałam
przeczytałam gdzieś, że po wypiciu około dwóch litrów dziennie na całym ciele pojawia się tęczowa łuska. Myślicie, że to prawda?

Gość uwieeelbiałam
marny podszyw...

Gość uwieeelbiałam
w czasie srania też popijam sobie cieplutka zielona herbacie :)

Gość zielony głupich przyciąga
Im więcej filiżanek tej herbaty wypijesz, tym więcej mózgu ci wyparuje. :(:(:(:( Z życzliwości odradzam picie tej trucizny. :classic_cool:

Gość uwieeelbiałam
poznański, ale ty zdaje mi się dużo srasz - może to po herbacie?

Gość prorokałe
ostra beka na maxiora :)

Trudno mi potwierdzić z doświadczenia, czy ma jakiekolwiek działanie, ale na pewno uzależnia :) Kubek przyzwoitej zielonej (np Ahmad), koniecznie niearomatyzowanej to podstawa.

Gość uwieeelbiałam
czytałam ale chciałam poznać Wasze opinie...ja piję zieloną herbatę, bo się przyzwyczaiłam czasami zielona z cytryną, ananasem, z płatkami jakiegoś kwiatka (nie pamiętam nazwy) zwykła czarna już się znudziła...

Pije 2 dziennie. chroni przed zawałem serca, łagodnie stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka, wzmacnia zęby i kości, zapobiega próchnicy reguluje procesy trawienne. Wspomaga odchudzanie i utrzymanie zdrowej wagi ciała. to tak w skorcie;p

Gość mikikun
czerwona cherbata rooibos jest zdrowsza Napój z igiełek czerwonokrzewu stosowany jest przy schorzeniach przewodu pokarmowego. Dzięki związkom polifenolowym w nim zawartym wykazuje wyraźne działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Polecany jest przy biegunkach, bólach brzucha i zatwardzeniach. Ochrania błonę śluzową, dzięki kwasom fenolowym w sobie zawartym. W RPA zalecany jest nawet przez lekarzy jako skuteczny środek na kolkę u niemowląt. Napój herbaciany zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, a w szczególności związków z grupy flawonidów. Zwalcza wolne rodniki tlenowe, które powodują szybsze starzenie się oraz które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób cywilizacyjnych (nowotwory, choroby serca czy cukrzyca) Wodne wyciągi z rooibosa mają obecnie spore znaczenie w dermatologii i kosmetyce. Ich właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne są już dobrze znane. Coraz częściej stosuje się preparaty do leczenia trądziku czy poparzeń słonecznych Polecany jest osobom chorym na nerki i cierpiącym na nadciśnienie Napój nie zawiera kwasu szczawiowego, toteż bezpieczny jest dla osób mających kamienie nerkowe oraz dla osób z osteoporozą zawiera sporą dawkę minerałów, które niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (tabelka niżej) Napar z czerwonego krzewu stosowany jest by zapobiegać miażdżycy oraz by ułatwić pracę układowi krwionośnemu Wpływa na przepuszczalność naczyń krwionośnych, czyniąc je bardziej elastycznymi. Jego spożywanie zapobiega zakrzepom krwi oraz zmniejsza szansę tworzeniu się zwapnień w tętnicach (arteriosklerozę). Kojąco działa także przy bólach głowy, rozdrażnieniu, skokach ciśnienia Kompresy z naparu z rooibosa mogą być stosowane na zmęczone, opuchnięte i podkrążone oczy Obniża poziom złego cholesterolu Osoby które dbają o dietę, w której niewielka ilość kalorii może być spożywana w ciągu jednego dnia, mogą włączyć rooibosa do swojego jadłospisu, gdyż jest on bardzo mało kaloryczny. Zawiera kwercetynę, która hamuje uwalnianie histaminy (główny związek odpowiedzialny za objawy alergii), toteż powinien być stosowany przez alergików i astmatyków. Wspomaga leczenie alergii na kurz domowy, roztocza czy środki spożywcze. Dzięki zawartości potasu, żelaza i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem Dostarcza organizmowi wapno, mangan oraz fluor, który jest bardzo ważny w rozwoju dzieci, wzmacnianiu zębów i kości. zawiera wysoką ilość witaminy C Wyrównuje poziom cukru we krwi oraz łagodzi przebieg cukrzycy potas (K) sód (Na) magnez (Mg) wapń (Ca) fluor (F) miedź (Cu) żelazo (Fe) mangan (Mn) cynk(Zn)

Gość mikikun
poprawia przemianę materii utrzymuje równowagę płynów w organizmie podnosi wydajność układu nerwowego wzmacnia zęby i kości poprawia stan uzębienia przyspiesza przemianę materii wspomaga transport tlenu we krwi wspomaga rozwój kośćca reguluje ciśnienie krwi

Gość mikikun
zioła na odchudzanie majeranek anyżek koper włoski Zioła wymieszać, kilka łyżek wsypać do czajniczka z sitkiem, zalać wrzącq wodą, zaparzyć pod przykryciem kilka minut. lJzyskany konccntrat rozcieńczać gorącą wodą i popijać delikatną herbatkę w ciągu dnia. inna herbata ziele macierzanki 50 g liść babki lancetowatej lub szerokolistnej 50 g Zioła wymieszać i herbatkę przygotować według wyżej podanego przepisu Rozmaryn i macierzanka herbatka młodości Tę herbatkę polecam rano zamiast kawy, bowiem rozmaryn to śliczny, wysportowany młodzieniec o błękitnych, wesołych oczach. Jego siła, jego żar życia sprawiają, że bez szczególnego wysiłku rozprawi się ze zmęczeniem i smutkiem. To zioło młodości, młodzieńcza energia, młodzieńczy zapal i młodzieńcza chęć do życia. Gdy zaś śliczny młodzieniec z macierzanką kochanką słońca przebiegną tanecznym, rytmicznym krokiem po organizmie, każdą komórkę pobudzą do życia, sercu przekażą swoisty luz, a myślom radość. I chce się żyć. -przepis ziele macierzanki ziele rozmarynu 50 g 50 g Zioła wymieszać, kilka łyżek wsypać do dzbanka z sitkiem, ziIuć wrzącą wodą, zaparzyć 15 minut.

Gość mikikun
przepis upiększająca herbatka garść nasion łopianu (chodzi o te piękne rzepy) zalać 4 szklankami wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać 2 3 minuty, przecedzić. Herbatkę należy popić ciepłą w ciągu dnia. Jednak przy odchudzaniu skuteczniejsza będzie herbatka z korzenia topianu i mniszka. przepis korzeń mniszka50 g korzeń łopianu 50 g Zioła wymieszać, 3 łyżki wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu ogrzewać około 5 minut, przecedzić. Herbatkę należy popijać ciepłą, najlepiej 1//2 godz. przed jedzeniem. Latem polecam także żuć łodygi łopianu odświeżają oddech, ale przede wszystkim sok łopianu odnawia krew. Zdrowa zaś krew, to zdrowy organizm.

Gość mikikun
Pietruszka w walce z odchudzaniem zarówno korzeń jak i liście mają ogromne działanie lecznicze, bowiem oczyszczają odnawiają nerki, a tym samym sprawiają że organizm zaczyna szybciej powracać do zdrowia. przepis 3 średnie korzenie pietruszki pokroić, wsypać do garnka, wlać 4 szklanki wody, zagotować, a następnie na małym ogniu gotować około 20 minut. Otrzymany wywar popijać ciepły w ciągu dnia, pietruszkę zaś można zjeść. . Latem, gdy korzenia braknie, wykorzystać natkę pietruszki. Garść natki wsypać do garnka, wlać 5 szklanek wody, zagotować, a później na małym ogniu podgotować około 1O minut. Herbatka z pietruszki likwiduje uczucie głodu, dlatego warto ją popijać przed posiłkami

Gość mala ropuszka
niestety utrudnia przyswajanie zalaza, wiec conajmniej 2 h po posilku powinno nastapic jej spozycie

Gość uwieeelbiałam
dziękuję za przepisy do herbat jak i za wypowiedzenie się w tym temacie ;)

Gość mala ropuszka
i oczywscie najzdrowsza nieslodzona badz slodzona miodem :)