Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość werkasierka

kazda skaleczenie = ciemna blizna

Polecane posty

Gość werkasierka

Nie wiem co jest. Od jakis 3 lat, jak wycisne pryszcza, czy sie skalecze lub mam jakis zabieg chirurgiczny, na moim ciele pojawiaja sie ciemne blizny, które bieleja kupe czasu. Wiem, ze ciemne blizny to sprawa normalna po zabiegach, ale dlaczego przy skaleczeniach mam ciemne plamy, ktore jasnieja dopiero po kilku latach. Jak bylam mala to byle jaka blizna robila sie biala raz dwa. A teraz szkoda mowic. Stosowalam juz wszystkie masci i zele na rynku, poczawszy od cepanu skonczywszy na drozszych zelach silikonowych. Czyzby czegos brakowalo mojemu organizmowi ?

Gość taka już twoja uroda
niestety. Masz cienką skórę, z małą ilością kolagenu i zapewne masz jasną karnację.U Ciebie blizny będą się rozłaziły (po zabiegach chirurgicznych-po zdjęciu szwów będą Ci się robić takie "łódki"), w dodatku na początku będą w kolorze fioletowym, jakby śliwkowo-buraczanym, potem będą robić się ciemno różowe, aż zrobią się w końcu jasno różowe. Odradzam cepan-to maść z cebulą i tylko podrażnia rany, maści silikonowe bardziej spłaszczają bliznę niż ją likwidują. Polecam dostępny w aptece bez recepty antybiotyk- TRIBIOTYK. Może być w saszetkach lub tubce oraz piankę PANTHENOL.

Gość taka już twoja uroda
a apropos plam/ blizn po krostach i wągrach-najprawdopodobniej niszczysz sobie tkankę wyciskaniem i/lub robi się tam stan zapalny. Stąd przebarwienia. Oprócz powyższych specyfików na wybielenie plam potrądzikowych oraz krostach bardzo dobra jest maść/krem CLINDACNE. Ale na receptę. Poproś dermatologa.

Gość werkasierka
do taka ... dzieki za info :) jesli chodzi o opis moich blizn i co sie z nimi dzieje trafilas w dziesiatke. jednak odnosnie cepanu - ten akurat pomaga mi lepiej niz te masci silikonowe, ktore nie przynosily zadnego efektu.