Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gypisa

co to jest oksytocyna i po co ja daja cieżanym

Polecane posty

Gość gypisa

jak w temacie

Gość hrjkh
By wywyłać skurcze porodowe.

Gość mlk
podaje ją się w celu wywołania porodu

Gość gypisa
aaaa, dzięki

Gość Niewidoczny dla innych
Często jak jest już pon terminie porodu, ciężarnej podaje się najpierw przez 3 dni zastrzyki "uczulające" - słyszalam że najczęściej jest to duża dawka wit. C, ale nie jestem pewna. Pózniej podaje sie jej kroplówkę - oksytocynę na wywolanie skurczy. Albo się uda, albo nie. Skurcze po oksytocynie są podobno silniejsze.

Gość gypisa
no to nieźle:)eehhh, ale są też jakieś przeciwbolowe?? dolcontal?czy jakos tak??

Gość zmarnowałaś cały tydzień
Oksytocyna to syf. Ładują oksy bo chcą przyspieszyć poród a prawda jest taka że jak szyjka nei chce się rozwierać to nawet końskie dawki oksy nie przyspieszą postępu porodu. Kumpelę kilkanaście godzin męczyli na oksy, umierała od bólu od skurczy a szyjka nei chciała się rozwierać, dopiero gdy spadło tętno dziecka to się zlitowali i zrobili CC

Oksytocyna to jest hormon jeżeli jest go za mało by wywołać skurcze porodowe podaje się oksytocynę syntetyczną

A np. gdybym trafila do szpitala i chciala od tak wywolac porod -czy istanieje taka mozliwosc ? aby podali mi ta oksytocyne?

Dolcontral jak pytasz to narkotyczny środek przeciwbólowy . Porodu ot tak nie wywołają bo chcesz ,muszą być ku temu medyczne wskazania ,ciąża po terminie najpierw zrobią próbę oksytocynową czy macica reaguje skurczami ,oky nie jest takie bezpieczne dzieciom może spadać tętno po oksytocynie.

Gość mlk
dokładnie, nie wywołają ot tak -jeśli jest po terminie to robią próbę oxy, albo jeśli odejdą wody to tez oxy dają ale nie z marszu.

Gość mlk
Sareira a ty to myślisz o wywoływaniu? o ile pamietam to groził ci już dawno temu poród przedwczesny. jak teraz u ciebie jest? :)

Gość amelkowa mamaaa
mi podali oxy jak bylam juz na porodowce - mialam porod wywolywany. 2 dni foley byl zakladany, pierwsze skurcze godz 21, badanie 23.30 rozwarcie na 1 cm, 11.00 odeszly wody rozwarce 1,5 cm. podali mi zeby sie szyjka rozwierala i sie rozwirala ale bardzo powoli i bardzo bolalo. u nas w szpitalu jak jestes po terminie i masz skrocona szyjke badz jakies niewielkie rozwarcie to ci daja oxy. ja nie mialam ani tego ani tego wiec najpierw byl foley zeby zobaczyc czy to cos da. jak to powiedzial lekarz nie ma sensu mnie meczyc oxy bo nic nie wskazuje naporod a tym napeno go nie wywolaja.

tAK mialam ciaze zagrozona.....a teraz mnojja mala chyba nie chce wyjsc z brzuszka :P . Teraz powoli konczy mi sie 38tydzien :) ciesze sie ,ze zagrozenie minelo :)