Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

violek133

Mamy adopcyjne

Polecane posty

Witam.Cz są tutaj mamy adopcyjne.Ja mam dwoje dzieci adoptowanych i szukam kogoś z kim mogłabym po prostu pogadać

Gość Zadziwiona swoim odczuciem....
Nie adoptowałabym cudzego dziecka raczej.... Za duże ryzyko, za dużo pracy, za mało miłosci i wdzięczności za poświęcenie. A Ty czemu się tego podjęłaś?

Cudze jest przed adopcją a teraz jest moje jest nasze.A ryzyko takie samo jak przy biologicznych dzieciach.Popatrz wokół siebie czy te wszystkie dzieci twoich znajomych są takie super a uwierz że moje dzieci nie różnią się niczym.Kiedy trzeba są jak aniołki i kiedy trzeba wręcz przeciwnie.Kocham je z ich wadami i zaletami.Jestem dumna ,że wybrały naszą rodzinę

A nie boisz się, że pewnego dnia pójdą w ślady swoich biologicznych rodziców? Często to dzieci z patologicznych rodzin, alkoholików, osób słabych psychicznie, uzależnionych, agresywnych.... Tak wiele cech dziedziczy się genetycznie.... Zmiana środowiska na bardziej bezpiecznie nie jest w stanie wszystkiego wyprostować...

W ogóle nie mam takich obaw.Geny to jedno a wychowanie drugie.W mojej okolicy jest tak zwana normalna rodzina a syn narkoman ,chuligan i co geny odziedziczył po ,,normalnych rodzicach".

Gość 7777777777777777777777777777
zadziwiona swoim odczuciem inteligencja nie grzeszysz:-O ani wiedza o genetyce itp. moja matka rodzona byla prostytutka a ja nie jestem , o dziwo STDIOWALAM!!! szok co? puknij sie w ten glupi i durny leb !!! gdyby autorka bylaby tak glupia jak ty i sie obawiala tego o czym ty piszesz to by dzieci nie zaadoptowala !!

Dzieci adoptowałam jak miały sześc tygodni i to kim będą w przyszłości zależy tylko od tego jak je wychowam.Dodam ,że mam jeszcze najmłodsze dziecko biologiczne.To taki prezent od losu

Gość lena ##
Moja sąsiadka 11 lat temu adoptowała dziewczynkę. Nie wiem, jak to zrobili, ale młoda jest do nich podobna :) Bardzo ich lubię :) Mam też 2 koleżanki, które są dziecmi adoptowanymi, obie mają już rodziny, własne dzieci i poukładane życie. Wielki szacun dla Ciebie Autorko! Życzę Waszej rodzinie miłości, radości i szczęscia :)

Ale czasem nawet po twarzach niektórych dzieci widać zespół FAS i inne przypadłości. Oczywiście, że pewne rzeczy się dziedziczy. A Ci adoptowani co wyrośli na normalnych pewnie zostali odrzuceni przez biologicznych rodziców z innych powodów - jak np. bieda, albo wpadka, nieprzygotowanie do wychowania dzieci, etc.

Gość Eeerrr...
Violek, nawet nie odpisuj na glupie komentarze. Zgadzam sie z Toba w 100%, ze to na kogo dziecko wyrosnie zalezy w najwiekszym stopniu od wychowania. Osoby twierdzace, ze dzieci adoptowane to cudze i gorsze nie powinny miec wlasnych dzieci, bo podobne idealy beda im wpajac. Niestety Polska jest 100 lat za murzynami i niektore poglady mnie szczerze przerazaja biorac pod uwage, ze mamy XXI wiek. Super, ze stworzylas ciepla, kochajaca sie rodzine:)

Gość lena ##
Po twarzach wielu ludzi (adopcja nie ma z tym nic wspólnego) widać, że coś z nimi nie tak :-0 A po zachowaniu czy wypowiedziach co niektórych nie wspomnę...

Zadziwiona swoim odczuciem.... a Ty bys wolala bay Twoje dzieci gnily w bidulcu kiedy Ciebie zabraknie na tym swiecie??? bo myslac Twoim tokiem nie powinno sie adoptowac Twoich dzieci poniewat zapewne odziedzicza niezbyt wysoka inteligencje :-O

Smutno mi,że się kłócicie ja tylko chciałam porozmawiać z szczęśliwymi mamami adopcyjnymi

Przestańcie pierniczyć o tej idealnej wizji świata bez genów przebijając je wychowaniem. W formowaniu i pracy mózgu bierze udział prawie 20 tys. genów. Mając inteligentnych rodziców, mamy szansę być tacy sami. Genetycy dowodzą, że zakres (wskaźnik) dziedziczenia dotyczy w 70 proc. inteligencji, a w ok. 50 proc. cech osobowości zarówno dobrych, jak i złych. To samo odnosi się do wiecznego narzekania, katastroficznych wizji. http://www.poradnikzdrowie.pl/psychologia/dusza/kody-charakteru_36594.html http://psychotekst.com/artykuly.php?nr=126

Gość mireczkaa
violek- napisz prosze jak wygląda proces adopcji. My mamy jedno dziecko, ale dojrzewamy do adopcji. Chętnie poczytam jak wygląda taki proces.

zadziwiona Ty durnoto:-O TWOJA WIEDZA O GENACH JEST PRZESTARZALA

Gość don juanisko
nie wyobrażam sobie utrzymywać cudze dzieci już bym wolał być sam z żoną

To zaskakujące, że mylicie poziom inteligencji z innym punktem widzenia. To że nie jestem poprawna politycznie i mam krytyczne zdanie na temat dzieci adoptowanych nie oznacza, że jestem nieinteligentna. Wasze wnioski są za daleko idące i nie macie kontrargumentów, więc obrażacie mnie. Poczytajcie w necie co pisze się o dziedziczeniu, i że miłość jest ważna, etc, ale są inne czynniki na które nie mamy wpływu jeśli już decydujemy się na adopcję. Dlatego ja właśnie nie zdecydowałabym się na nią. I koniec. Wy możecie mieć inne zdanie. Moje stanowisko jest podyktowane znajomością tzw./ "normalnej, ciepłej" rodziny, która przygarnęła 2 dzieci - rodzeństwo. To co wyrosło z tych dzieciaków to koszmar. Laska zaszła w ciążę, w wiku 18 lat, urodziła i zostawiła dziadkom na wychowanie, a sama puszczała się z kim popadnie i wyjechała do UK zarabiam pewną częścią ciała. Chłopa z kolei nie pałał zbytnią miłością do pracy i mimo 28 lat pozostaje na utrzymaniu rodziców. Mają dziwne twarze... co byście sobie nie myśleli oni nie wyglądają .... normalnie.

moja znajoma miala dobre serce i niestety adoptowała mało jej nie zabił synek, na szczęście jest już w poprawczaku :( katastrofa nigdy bym się nie zdecydowała

Jestem przerażona jakie cudze dzieci.Mam nadzieję ,że będziesz szczęśliwym ojcem swojego biologicznego dziecka

Augustina - no właśnie.... O to chodzi... Dzieciaki adoptowane to istna ruletka. Nigdy nie wiesz kto Ci przypadnie. Poświęcasz całą siebie, swoje marzenia, sówj czas, żeby wychować człowieka porządnego, normalnego, i czasem się udaje.... a czasem takie coś właśnie we własnym domu może wyrosnąć..... A potem pozostaje ból zmarnowanego czasu, miłości i życia. Oby Wam przypadły te dzieciaki z lepszymi genami - jakkolwiek

drażliwie to nie brzmi

Gość mireczkaa
mireczkaa@onet.pl Dzięki.

VIOLEK - a Ty czemu nie chcesz słuchać innych opinii? Boisz się lub tłumisz w sobie strach, że Twoje dzieci niekoniecznie wyrosną na ideały, o jakich marzysz?

Gość kadzidełko o zapachu vanilli
Ja mam dwójkę dzieci, adoptowane (12l) i swoje (5l) Chętnie przyłączę się do dyskusji :)

Gość masz racje zdziwiona
tez tak uwazam, ze adopcja to ryzyko nigdy bym sie nie zdecydowala dlatego podziwiam i zycze jak najlepiej

Nie chcę nikogo drażnić, ale mam w rodzinie podobny przypadek Augustino. Małżeństwo adoptowało parę, najpierw chłopca potem dziewczynkę. Oboje ich okradli. Dosłownie okradli ze wszystkiego. Dziewczyna wyjechała za granicę i nie wiadomo co się z nią dzieje a chłopak jest w więzieniu za napady i rozboje.