Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

bluejeans

Pyszczek - przykry zapach i nagminne wycieranie. Cocker Spaniel

Polecane posty

Witajcie, mam straszny problem z moim 9-letnim psiakiem. Otóż strasznie mu śmierdzi z pyszczka oraz nagminnie wyciera go o wszystko - dywan, meble, cokolwiek. Byliśmy z tym problemem u weterynarza, wyczytałam tutaj iż może to być spowodowane kamieniem na zębach, ale weterynarz stwierdził, że nasz pupil ma zdrowe zęby i nie są one przyczyną przykrego zapachu. Nadawał nam przeróżnych witamin, które nic a nic nie pomogły. Według mnie psiak ma na kłach lekki kamień, ale po wizycie u drugiego weterynarza, on również stwierdził, że nie jest to przyczyna.. Do tego na dolnej wardze coś mu przeszkadza, strasznie wyciera pyski, a gdy chciałam sprawdzić czy coś tam ma strasznie się wyrywał i od razu szurał nim po dywanie, tak jakby go swędziało. Zauważyłam, że ma już to miejsce tak wytarte, że prawie łyse.. Weterynarz dał nam jakąś maść i płyn aby przecierać te miejsca nasączonym płatkiem, ale to również nic nie pomaga, jeszcze częściej wyciera go o wszystko i zapach się nasilił.

Gość poliojijia
wróć jutro z tym tematem bo dzis już nikogo nie ma

Pies mojej ciotki mial kiedys cos takiego. Specjalnie mnie to wtedy nie interesowalo, ale zapamietalam, ze piesek mial bardzo nieprzyjemny zapach z mordki, widoczny osad na zebach (cos w stylu kamienia nazebnego tyle ze duzo wiecej i czarne) i pamietam, ze ciotka mowila, ze gnija mu dziasla. Wydaje mi sie, ze weterynarz powinien dokladnie wiedziec o co chodzi, bo to pewnie jest czesta przypadlosc starszych psiakow. A jesli twoj nie wie to idz do innego.

Mój pies miał podobny problem, z zębami było wszystko w porządku, okazało się że to od żołądka, potrzebna była operacja :(. Zasugeruj weterynarzowi by zrobił usg brzucha Twojemu pieskowi i zbadał go pod tym kątem. Mam nadzieję, że będzie dobrze z Twoim psiaczkiem :), pozdrawiam

Wydaje mi się, że może to być spowodowane tym kamieniem na kłach ale niestety psiak ma chore serce i usunięcie go jest niemożliwe, gdyż trzeba by było go uśpić do takiego zabiegu, a wtedy mógłby się już nie obudzić :( Zastanawiam się też czy właśnie z jego żołądkiem jest wszystko w porządku. Dziękuję za rady :) może znacie jakieś sprawdzone domowe sposoby usunięcia kamienia z jego ząbków? Może nie usunie go całkowicie ale innego wyjścia nie mamy. Wybiorę się też w najbliższym czasie do innego weterynarza i porozmawiam z nim o tym usg. Dziękuję za wasza pomoc, pozdrawiam :)

Gość gość
Ja mialam to samo i pomógł mi markowy żel dla psów. Orozyme utrzymuje higiene w pysku psa i nie wymaga szorowania. Ja swoj żel kupiłam tu: www.pozabiegu.pl

Gość gość
Z moim psem mialam ten sam problem, strasznie bylo czuc z pyska. Bylam u kilku weterynarzy i kazdy mówił ze ma kamień na zebach, ktory trzeba usunąć. Ale by usunac kamień trzeba to zrobic pod narkoza. Ze wzgledu na wiek - miala 9 lat odradzano mi, ze moze się po narkozie się obudzić. Balam się stracić psa i ... czas mijał a dolegliwość sie nasilala. W koncu trafilysmy do kliniki , w ktorej lekarz stwierdzil ze koniecznie trzeba usunac kamień, i zdecydoawalam się- teraz żałuję, że tak późno bo sunia stracila prawie wszystkie zeby. Poprostu zgnily korzenie i byl stan zapalny dziąseł . Ma lat 13 jest po zabiegu, czuje sie dobrze i nie smierdzi. Zostaly jej tylko przednie siekacze i dwa dolne kly.