Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość proszę o pomocccc dom

Przepisanie domu rodziców na siebie

Polecane posty

Witam, mam problem otóż chcemy przepisać na siebie dom który należy do ojca mojego męża, mąż ma jeszcze 2 siostry czy teraz dopóki on żyje możemy go przepisać na siebie?Bo słyszałąm że weszły nowe przepisy że jeśli są jeszcze 2 siostry to teraz nie możemy go przepisać bo one by też musiały coś dostać czy ktoś się orientuje jak to jest teraz z tymi nowymi przepisami?

Gość Emmett Fitz-Hume
Ojciec może umową darowizny przenieść własność nieruchomości na kogo mu się podoba i nic nie musi :)

Bo nie wiem jak to z tym zrobić, zależy nam na tym domu. Myśleliśmy z mężem nawet żeby tym jego siostrom przydarzył się jakiś wypadek(no rozumiecie) i byłoby po problemie no, ale to już krok ostateczny...

Gość sdfg
ale siostrom i tak sie cos nalezy

Gość locitan
0/10 :O

Gość a jednak prowo
ales ty głupia

Gość proszę o pomocccc domi
proszę się nie podszywać pode mnie!!!!! ja na prawdę szukam pomocy od kogoś kto się na tym zna a nie głupie gadki!!!!

Gość Emmett Fitz-Hume
Siostrom może ewentualnie należeć się coś po śmierci ojca.

Emmett Fitz-Hume jesteś pewny/pewna że tak jest według tego nowego prawa?

no też tak myślałam że teraz to on może robić ze swoim majątkiem co chce tym bardziej że one mają później dostać jednak pole a druga ich dom gdzie teraz mieszkają a my ten drugi stary dom

jacy Wy jesteście nienormalni po co się podszywacie pod kogoś?!?!?! jak ktoś szuka pomocy sprawia wam to frajdę idioci

Gość Emmett Fitz-Hume
Jestem całkowicie pewny. Dopóki ojciec żyje może nawet mnie podarować swój majątek a dzieciom (Tobie i siostrom) nic do tego. :)

Gość powiem i ja.....
ojciec Twojego męża może rozporządzać swoim majątkiem jak chce i dom może zapisać również komu chce ....musicie udać się do notariusza i zrobić zapis ...oczywiście Twój teść musi być przy tym a siostry męża wiedzą ?

no to super dzięki:) a nie wiesz może jeszcze jak to ze strony formalnej wygląda?jak to zrobić ile trzeba czekać ile się płaci za to?

Gość to jest tak....
Skoro ojciec żyje, może przepisać dom na kogo chce. Nie musi na siostry jeśli nie chce! Dopiero po śmierci jeśli nie spisze testamentu czy tam cos to chyba dzieliłby się mąż z siostrami. Jeżeli jednak ojciec nie chce przepisywać domu na Was lub na kogokolwiek nie chce to se możecie... Tylko chcieć... To jest jego decyzja i Wy chceniem nie macie nic do gadki chyba, ze mu pistolet przystawicie ;)

Gość a siostry nic nie dostaną?
nawet jeśli prawnie jest to możliwe to moralnie jest to niewłaściwe żeby tylko jedno dziecko dostało spadek. autorka musi być zachłanną jedzą

tak wiedzą nic do nas nie mają żadnych pretensji o to a ten dom i tak nie jest nawet na teściów jako małżeństwo tylko na teścia samego

Gość no bez jaj nie żartujcie
zadzwoń do biura notarialnego i zapytaj są jakieś koszty ale chyba niewielkie

Gość Emmett Fitz-Hume
Od strony formalnej wymagana jest forma aktu notarialnego (umowa darowizny). Koszt zależy od wartości nieruchomości. Wszystko wyjaśni notariusz w ramach opłaty za sporządzenie aktu notarialnego i wypisów. Następnie pewnie trzeba będzie założyć nową księgę wieczystą (jeśli pola i działka z domem są teraz w tej samej), w sumie kosztuje to 260 zł.

Gość to jest tak....
Do notariusza idziecie, Wy czyli osoby na które dom ma byc przepisany i ojciec. Podpisuje się jakiś tam akt darowizny. Potem CHYBA trzeba czekac 3 miesiące czy coś w ten deseń, przyjdą jakieś tam papiery czy ta ostateczny akt już nie pamiętam i tyle. Pozostaje Wam już tylko opłacanie podatku. I nie wiem jak jest z opłatami wiadomo notariuszowi trzeba zapłacic chyba. Kiedyś się tam jakiś podatek czy coś płaciło kilka tyś ale teraz już chyba tego nie ma.

One mają dostać pole i inny dom więc nie zostaną z niczym ale nam teraz jest potrzebny ten dom na nas żeby wziąć kredyt pod hipotekę na jego remont mieszkamy już w nim 5 lat

Gość powiem i ja.....
koszt to chyba oblicza notariusz od wartości majątku a jeśli chodzi o dokumenty zadzwoń albo przejdź się do notariusza i zapytaj jakie dokumenty są potrzebne

no to w sumie nie tak źle ważne że się da bo słyszałam że właśnie dopóki one żyją-siostry i teść to się nie da tylko na jedno dziecko przepisać a reszta później

Gość to jest tak....
Dokładnie jakiś tam procent wartości domu. Ale z tego co słyzałam to niby to się zmieniło coś już i ze ta opłata juz nie jest taka duza, tylko jakaś znikoma. Ale może się mylę.

Dziękuję bardzo za pomoc przejdę się najlepiej do notariusza i dopytam o szczegóły

Gość Emmett Fitz-Hume
Podatku od darowizny w tym przypadku nie będzie.

no coś też wlaśnie słyszałam że ten podatek się zmienił a koszty notariusza to beda pewnie też małe bo teść ma dobra znajomą więc raczej za grosze to zrobi

Gość sympatyczna pomarańczka.....
podatek od darowizny bedzie jeśli teść przepisze na nich oboje.ona jako synowa będzie musiała zapłacić podatek od swojej części czyli od połowy wartości

Gość Emmett Fitz-Hume
No chyba nie przypuszczasz, że teść jest frajerem i podaruje połowę domu obcej babie :D Synowi, to co innego :)