Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Lipenka

Alergia pokarmowa na pszenicę, żyto, drożdże oraz gluten

Polecane posty

Witam, przeprowadzono dziś na mnie testy na alergie pokarmowe. I jak w tytule, jestem silnie uczulona na pszenicę, żyto, gluten i drożdże. Niestety jest to dla mnie poważny problem, ponieważ uwielbiam piec chleby, bułeczki, pizze dla moich pociech. Teraz okazuje się, że stoi to pod znakiem zapytania. Nie mogę jeść własnych wypieków :(. Mam prośbę do osób znających temat o jakieś ciekawe przepisy na chlebki bez drożdży, z mąki kukurydzianej, ryżowej, ewentualnie gryczanej czy owsianej. Przeszukałam troszkę stron i niestety większość przepisów zawiera produkty, które mi szkodzą. Z góry dziękuję wszystkim, którzy zechcą się podzielić swoimi przepisami. Osoby, które zamierzają się wymądrzać, dawać upust złym emocjom, proszę o wstrzymanie się od komentowania, za co również z góry dziękuję.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie martwiłabym się, gdyby nie fakt, że łączą się z tym prawie wszystkie objawy i schorzenia, które są wynikiem tejże alergii. Leczyłam dolegliwości, które i tak nie ustąpią, dopóki nie wyłączę z diety powyższe produkty (zaburzenia rytmu serca, osłabienie organizmu, zmiany skórne, ciągłe nieżyty nosa, stany depresyjne i wiele innych). To jednak nie są żarty. Nie jest to też powód do zaniechania szukania pomocy. Ba, może nawet znajdą się osoby, które mają podobny problem. Dlatego tak bardzo zależy mi na pomocy od Was.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Lipenka - piekłam chleb bezglutenowy na zakwasie dla mojego syna - do zaczynu dolewa się wody gazowanej przepis znajdziesz wpisując w Google "chleb bezglutenowy na zakwasie" - jest bardzo smaczny przeczytaj również artykuł pt.: GLUTEN: To, czego nie wiesz, może cię zabić

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Karolinkaaa2
lipenko moj maz juz jakies 5 lat temu zostal zdiagnozowany ze jest uczulony na gluten i nazywa sie to choroba Duhringa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mkljbghjhfghcf
Takie alergie pokarmowe to najczęsciej objawy grzybicy albo pasozytów. lekarze o tym nie mówią tylko wciskaja ludziom wlasnie alergie, skazy białkowe i inne dyrdymały. Jakie są konsekwencje drożdżycy? Konsekwencją są dziesiątki chorób, które tradycyjna medycyna leczy każdą oddzielnie. Ze strony narządu ruchu: osłabienie i bóle mięśni, mrowienie w kończynach, brak koordynacji ruchowej, obrzęk ścięgien, niezdolność do wysiłku, sztywność i bóle stawów, reumatyczne zapalenie stawów, zaburzenia koordynacji ruchowej, bóle mięśni i obrzęki stawów. Ze strony przewodu pokarmowego: rozdrażnienie z równoczesną chęcią jedzenia słodkich rzeczy, nadwaga i niedowaga, spękane usta i zapalenie czerwieni wargowej, biały nalot na języku, ciągłe odchrząkiwanie, suchość w ustach i gardle, nietolerancje i alergie pokarmowe, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, zaparcia lub biegunki, metaliczny smak w ustach, nieokreślone bóle brzucha, burczenie, przelewanie, gazy jelitowe, zaburzenia trawienia, zgaga, swędzenie i pieczenie w okolicy odbytu, śluzowate stolce, żylaki odbytu, nadwrażliwość i nietolerancja: mleka, glutenu pszenicy i żyta. Ze strony układu moczo-płciowego: nawracające niebakteryjne zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych, częste oddawanie moczu, połączone z pieczeniem i swędzeniem, zapalenie prostaty, niechęć do kontaktów seksualnych, impotencja, zanik popędu płciowego, zapalenie błony śluzowej macicy, niepłodność, kurcze i bóle w okresie miesiączkowania oraz napięcie przedmiesiączkowe. Ze strony skóry: sucha skóra, łuszcząca się lub nadmiernie potliwa, obrzęk skóry twarzy - najczęściej poranny, zimne ręce i stopy, obniżona temperatura ciała, kruche i zabrązowione paznokcie, pokrzywka, pseudołuszczyca, utrata włosów, egzema (wypryski skórne), trądzik, tendencja do pękania naczyń i łatwego powstawania siniaków, nieprzyjemny zapach skóry stóp, mysi zapach skóry, mimo częstego mycia. Ze strony układu oddechowego: problemy z zatokami szczękowymi i czołowymi, częste infekcje bakteryjne i wirusowe, zapalenia uszu, płytki oddech, uczucie braku powietrza, astma oskrzelowa, sapanie przy oddychaniu, uczucie zapchanego nosa i wyciekanie wydzieliny, świąd w nosie, bóle gardła, podrażnienie krtani, chrypa, pogorszenie głosu, przewlekły suchy kaszel z tendencją do zaostrzenia się, sztywność i uczucie napięcia w klatce piersiowej. Ze strony narządu wzroku: pieczenie i łzawienie spojówek, ciemne plamki przed oczami (mroczki), zaburzenia widzenia pod postacią rozmazywania obrazu. Ze strony układu hormonalnego: niedoczynność tarczycy lub w niewielkiej liczbie przypadków jej nadczynność.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do Lipenka
A czy mogłabyś powiedzieć jakie badanie wykryło u ciebie tą nietolerancję ? Jak to w ogóle wykryłaś, bo z tego co wiem to NFZ nie przeprowadza chyba tego rodzaju testów

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jedzenie_ma_znaczenie
GLUTEN I KAZEINA - DWAJ SERYJNI MORDERCY Gluten to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i białka z grupy prolamin (gliadyny z pszenicy, sekaliny z żyta, hordeiny z jęczmienia, aweniny z owsa). Gluten jest obecnie stosowany jest jako zagęstnik i substancja wzmacniająca smak i zapach prawie we wszystkich artykułach spożywczych (wyroby garmażeryjne, mielone mięso, parówki, pasztety, wędliny, słodycze: nadziewana czekolada, cukierki, piwo, śmietany, jogurty, serki, desery, a nawet leki). To bardzo niebezpieczny najeźdźca, który niezwykle skutecznie każdego dnia, całymi latami niszczy nasze zdrowie i dobrostan. Jest on przyczyną bardzo wielu schorzeń (cukrzyca typu II, anemia oporna na leczenie, osteoporoza, polineuropatia, migreny oporne na leczenie, bezpłodność, reumatoidalne zapalenie stawów, padaczka, opóźnienie dojrzewania płciowego i trudności w koncentracji, afty w jamie ustnej i hipoplazja szkliwa zębowego). Dawniej młynarze piekli chleb z tzw. śruty chlebowej, czyli ziarna z błonnikiem i kiełkami. Obecnie mamy wiele odmian białych, sypkich mąk. Przemysł, szybka i masowa technologia produkcji, oszczędność oraz pośpiech pozbawiły ziarna ich odżywczych, cech, dodały drożdże i bakterie, spulchniacze, konserwanty, a w końcu o wiele więcej glutenu, żeby białością, konsystencją waty i zapachem przyciągnąć konsumentów. W taki oto sposób miliony osób codziennie zjadają na śniadanie gluten ze skrobią i substancjami chemicznymi, na których pędzono owo ziarno. Gdy osoba ma enteropatię glutenową tzn. jej organizm nie potrafi właściwie rozkładać białek zbóż, a mimo to wprowadza je w codziennej diecie do organizmu to wówczas one uszkadzają śluzówkę jelit, powodują zanik kosmków i mikrokosmków oraz rozszczelnienie jelit, a w konsekwencji pokonują barierę krew-mózg . U osób dorosłych przeważają w 60% objawy pozajelitowe. Tylko u 32% dorosłych dochodzi do spadku masy ciała, tylko u około 50% występują biegunki. W obrazie enteropatii glutenowej u dorosłych dominują objawy mało specyficzne, takie jak: zmęczenie (82%), bóle brzucha (77%), wzdęcia (73%), anemie (63%). Trudności w rozpoznawaniu choroby narastają z wiekiem. Dłuższe trwanie nierozpoznanej i niepoddanej terapii enteropatii glutenowej pogłębia i poszerza procesy autoimmunologiczne, które wyrażają się dołączeniem objawów ze strony innych narządów, takich jak tarczyca, nadnercza, tkanka łączna (stawy i mięśnie), wątroba oraz ośrodkowy układ nerwowy i naczyniowo-sercowy. Właściwe rozpoznanie enteropatii glutenowej, poza wyżej wymienionymi czynnikami utrudniają także błędy w: a) diagnostyce serologicznej (przeciwciała przeciw endomyzjalne gA i IgGEmA oraz przy oznaczaniu przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej (tTG) w dwóch klasach), a także b) diagnostyce morfologicznej (zaniku kosmków według skali Marsha). Na chrupiącym i smakowitym pieczywie często gości zimny biały lub żółty ser, albo zjadamy płatki z mlekiem lub zimnym jogurtem, czyli źródła kazeiny - drugiego niebezpiecznego destruktora naszego zdrowia. Podobno używa się jej do wyrobu kleju stolarskiego. Efekt jest taki, że po latach jelita są oblepione lepką i gęstą mazią. konsekwencji tego jest upośledzone wchłanianie pierwiastków i witamin, jak i wydalanie toksyn, śluzówka jelit jest podniszczona, a delikatne kosmki jelitowe prawie sparaliżowane. Następnie stwierdza się nietolerancję glutenu i szereg chorób o podłożu autoimmunologicznym. Kazeina bardzo skutecznie osadza się w naczyniach krwionośnych powodując ich zwiotczenie i degenerację, gluten zresztą podobnie. Osoby z depresjami i problemami psychicznymi niemal zawsze wykazują dużą obecność glutenu w mózgu. Oba patogeny przyczyniają się do zawałów, udarów, zatorów, bólu głowy, zaparć lub biegunek, zespołu chronicznego zmęczenia, permanentnych przeziębień, egzemy, drożdżyc i wielu innych cywilizacyjnych chorób z nowotworami włącznie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja bylam uczulona na owoce i orzechy ;/ najgorsz,e bo ja uwielbiam to wlasnie ;/ badania robilam tutaj www.alergomed.com.pl i okazalo sie, ze da sie to odczulic, dzis juz jem wszystko normalnie ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Witaj LIPENKA, jak sobie poradziłas z tą alergią pokarmową? Ja mam to samo i jestem na diecie, skóra mi sie poprawiła. Mam zapalenie jelita cienkiego od tego chyba, ta diete trzeba ok roku trzymac(lub wiecej) aby wszystko sie unormowalo.Kolatania serca juz nie mam, ale spustoszenia to narobilo w organizmie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aarcadiaa
Proponuje zrobic chlebek z maki jaglanej z odrobina lub troche wiecej lnianej, ja dodawalam tez zytnia, ale mozez bez niej zrobic, rowiez pewnie wyjdie pyszniutki. Zamiast drozdzy dodaj mala lyzeczke plaska sody :) kilka jaj troche wody w ktorej sode rozpuscisz i wlejesz, robi sie taka papka troche, dodaj jak mozesz czy lubisz zurawine i pestki dyni, wymieszaj lyzka lub mikserem chwilke i do piekarnika :) ;) Pozdrawiam i zycze smacznego :) ps. To moj ulubiony, wymyslony, bo tez nie moge drozdzy i przenicy wiec czasem taki sobie robie :);)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×