Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jutro spr moi drodzy do nauki

Nie rozumiem z podręcznika po co jest dwunastnica. Tak nagmatwali, że juz nic

Polecane posty

Gość jutro spr moi drodzy do nauki

nie wiem. Wytłumaczy mi ktoś w dwóch zdaniach po co to gówno jest?

Gość B********
Miazga pokarmowa przechodzi z żołądka do dwunastnicy i tu miesza się z wydzieliną trzustki (sokiem trzustkowym), wątroby (żółcią) oraz dwóch typów gruczołów jelitowych: gruczołów dwunastniczych Brunnera gruczołów jelitowych Lieberkha W dwunastnicy przebiega dalszy etap trawienia i absorpcji składników pokarmowych pożywienia. Część zstępująca i pozioma dwunastnicy są głównym miejscem wchłaniania treści pokarmowej. Przewód trzustkowy i wątrobowy kończą się wspólnie w dwunastnicy, gdzie tworzą w jej świetle małą wyniosłość, zwaną brodawką Vatera (papilla Vateri).

Gość ech....................
Biolog który ma 3,5 z licencjatu kurwa biologia to moja pasja zjebany dr MICHALCZUK ZJEBIE PRZEZ CIEBIE TY KURWO ............... Dwunastnica to jeden z elementów jelita cienkiego. Do niego wpływają m.in soki trawienne z trzustki i wątroby. Dochodzi także to emulgacji tłuszczy poprzez żułć CZYLI W ŻOŁĄDKU ROZDRABNIASZ A W DWUNASTNICY TAK NAPRAWDĘ WSZYSTKO SIĘ TRAWI. Potem masz jelito czcze grube itd. I tam się wchłaniają już jako białka aminokwasy itd do organizmu.

Gość syzyf54
Dwunastnica to pierwszy odcinek jelita cienkiego, tu jest doprowadzana żółć i sok trzustkowy - żółć emulguje tłuszcze - sok trzustkowy jest jednym z soków trawiennych

Gość wirujaca:D
ja ci powiem tak poprostu jak mi się wydaje i też miałam z tego egzaminy........trzustka to odcinek jelita , w którym odbywa się dalszy etap trawienia....w dwunastnicy głównie wchłania się do organizmu jedzonko zmielone wcześniej w żołądku:Dnajważniejsze , abyś zapamiętała , że sok trzustkowy pozwala na trawienie tam białek cukrów , tłuszczy