Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciągle tylko choroby

Gdzie najlepiej wyjechać z chorującymi dziećmi?

Polecane posty

Musze gdzieś wyjechać z chorującymi wiecznie dziećmi. Termin to weekend majowy. Co lepsze w tym czasie morze czy może góry i uzdrowiska z mikroklimatem jak np Rymanów Zdrój? Jestem z małopolski więc nad morze mam bardzo daleko i 2 dni odpadną na podróż. Nie chodzi o walory rekreacyjne tylko co im bardziej pomoże?

nie pokładałabym nadziei na lepsze zdrowie w związku z wyjazdem na weekend - choćby do miejscowości o powietrzu jak kryształ . Po prostu ,żeby nastąpiły jakieś zmiany organizm i to jeszcze słaby po chorobach otrzebuje wiecej czasu niż nawet 5 dni majowego weelendu . Nie bez przyczyny wyjazdy sanatoryjne czy inne pobyty lecznicze maja ok 21 dni . Ale , bezsprzecznie wyjazd dobrze dzieciom zrobi . I też uważam ,zę jeśli dizeci cierpią na choroby dróg oddechowych to morze będzie zdecydowanie lepsze niż cokolwiek , ale kwestie organizacyjne też są ważne .

Gość yyyyyyyyyyyyyy
zależy na co chorują...

Gość kktktuk
Nad morze? Wiatr, wiatr i jeszcze raz wiatr, ziąb i niskie ciśnienie (tzw zgniła pogoda) a w miejscowościach bardziej popularnych zanieczyszczenie powietrza. Same morze też brudne. W maju nie masz co liczyć na dobrą pogodę. Jestem znad morza, wącham morze gdy otworzę okno. Oczywiście są plusy ale akurat chorującym dzieciom weekend majowy tutaj nie pomoże.

Dzieci chorują na górne drogi oddechowe. Zdecydowaliśmy się jednak na góry głównie ze względów finansowych bo samo paliwo nad morze kosztowałoby nas więcej niż cały tydzień w górach. Znalazłam świetną ofertę z miejscowości uzdrowiskowej. Moze pogoda dopisze i będzie można pospacerować i powdychać. Na dłuższy pobyt ze względu na prace nie możemy sobie pozwolić. Kolejny tydzień lub dwa planujemy w wakacje w okolicach sierpnia i to też będą góry bo wyjazd jest zaplanowany już od dawna.

tylko nad morze i to w porze wiosennej lub jesienno-zimowej, jest wtedy najwięcej jodu i nie przejmować sie, ze jest ziąb, nie chodzi o leżenie na plaży ale najlepiej wybrać sie na co najmniej 3 tygodnie, 2 dni raczej nie pomogą

Gość gość
jeśli ma być czysta okolica to mogę polecić gospodarstwo agroturystyczne "Potoczek" http://www.potoczek.pl fajne miejsce Beskidzie Małym nieopodal Krakowa, około godzinę jazdy od aglomeracji śląskiej. Jest tam bardzo dużo atrakcji między innymi wiele zabytków klasy zerowej w bardzo bliskim sąsiedztwie, wspaniałe trasy na wycieczki rowerowe a także po sąsiedzku znajduje się Ekocentrum ICPPC - pierwsza w Polsce placówka edukacyjno-pokazowa poświęconą ekologicznym technologiom oraz zdrowemu stylowi życia. Ponadto, w odległości 5 km znajduje się unikalne w skali światowej Sanktuarium Maryjne w Kalwarii Zebrzydowskiej. Tak więc atrakcji jest co nie miara, śmiało można się tam wybrać :)

Gość gość
Nad morze, ja z córką jeżdżę do Ustki. Zatrzymujemy się w hotelu blisko plaży grandlubicz.pl Super miejsce dla dzieci, jest tam dużo atrakcji, fajny basen i wypożyczalnia rowerów

Gość gość
Polecam gory, powietrze jest tam jak kryształ. Ja regularnie jeżdżę z dziećmi w góry Opawskie i ostatnio naprawdę chorują mniej. Mamy swoją miejscówkę w Hotelu Gorzelanny, więc jakbyś szukała dobrego hotelu, to polecam. Fajny, przystosowany dla rodzin z dziećmi.

Gość gość
jesli masz więcej czasu to polecam turnusy w Wieliczce. Organizaowane sa na NFZ, można mieć skierowanie dla dziecka i dla siebie - opiekuna.