Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość iwon0585

Zniekształcenie główki.

Polecane posty

Gość iwon0585

Witam mam synka zaraz będzie miał 5miesięcy,mam problem z jego główką,ma spłaszczoną główkę z prawej strony z tyłu (śpi tak nie całkiem na boczku ani całkiem na wznak)a z lewej jest ładna okrąglutka wypukła,wygląda to zbyt nieciekawie,czytam co czytelniczki doradzają,za co jestem bardzo wdzięczna,chociaż to mnie uspokoiło psychicznie,ale proszę poradzcie na którym boku mam go kłaść,jedni doradzają że na drugim a inni znowu że tam gdzie ma spłaszczoną tylko bardziej na boczku,wtedy ładnie pójdzie do tyłu,niby jak pomyślę to też tak mi się wydaje,ale już sama nie wiem.Proszę o radę.

Gość katikati
ja kladllam na wypuklej czesci.jest lepiej.ale jeszcze nie super.lekarz mowi ze sie samo wyprostuje.maly ma 8mcy

Musisz za wszelką cenę układać dziecko na drugim boku. Nawet jak się przekręci to znów musisz go przekładać. Mój synek też miał spłaszczoną główkę, ale lekarka kazała mi tak robić i pomogło. Dzisiaj ma roczek i od jakiegoś czasu główka ładnie się wyrównała.

katikati- wyprostuje się samo pod warunkiem, że nie będzie się układać dziecka na tej stronie i jeszcze bardziej pogłębiać deformacji

Gość Zniekształcona główka sama
się nie "wyprostuje", niestety. Szczególnie jak dziecko ma już parę miesięcy. musisz też pamiętać, ze razem z główką, zniekształca się też kręgosłup dziecka, jeżeli śpi ciągle na jednym boku. Najlepiej dziecko od urodzenia (kiedy się samo nie przekręca na boki) kłaść na przemian na obydwu bokach. Wtedy kształtuje się ładna, okrągła główka. Kładź małego na bokach na zmiany, zeby się nie przyzwyczajał do jednej pozycji.

Gość iwon0585
Dziękuję za porady.Mam nadzieję że wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam