Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość malpecka1

powrot po wychowawczym a zwolnienie

Polecane posty

Gość malpecka1

pracowalam od 2007r w firmie na czas okreslony do 2016r. w czerwcu w tym roku konczy mi sie bezplatny wychowawczy i mam pytanie wiem, ze szaf mnie zwolni. czy moge domagac sie odprawy? szef zatrudnia powyzej 20pracownikow?

Gość malpecka1
i jak mam miec okres wypowiedzenia?

Gość bebe bebe bebe
a co masz w umowie? czy jest zastrzeżenie o prawie wypowiedzenia umowy?

Gość powiem Ci,że
U mnie w firmie często jest tak,że zwalniają po wychowawczym-czyli można. Normalne,2tyg wypowiedzenie-bo rzadko ktoś ma umowę na stałe. Na pocieszenie dodam,że te dziewczyny,które naprawdę kompletnie się nie nadają.

Gość bebe bebe bebe
Wypowiedzenie umowy zawartej na czas określony jest dopuszczalne jeśli umowa: została zawarta na czas dłuższy niż 6 miesięcy i strony uwzględniły w umowie możliwość jej wypowiedzenia. Jeśli w twojej umowie jest mowa o wypowiedzeniu, to oczywiście szef może cię zwolnić, co więcej nie musi tez uzasadnić z jakiego powodu cię zwalnia.

Gość powiem i ja.....
Pracownikowi należy się odprawa pieniężna, jeżeli pracodawca rozwiązał z pracownikiem umowę o pracę z przyczyn niezależnych od samego pracownika i zatrudnia on co najmniej 20 pracowników. Jeżeli po stronie pracownika nie nastąpiło naruszenie zasad kodeksu pracy, przepisów BHP w pracy, zasad współżycia społecznego w pracy, a jednocześnie pracodawca nic takiego nie podnosi wypowiedzeniu o pracę i przy tym zatrudniania co najmniej 20 pracowników - odprawa pracownicza przysługuje. Zwolnienia indywidualne reguluje art. 10 ustawy z dnia 13 marca 2003 r. o szczególnych zasadach rozwiązywania z pracownikami stosunków pracy z przyczyn niedotyczących pracowników (Dz.U. z 2003 r. nr 90, poz. 844 z późn. zm.). Art. 10 ustawy stanowi, że odprawa pieniężna przysługuje w wysokości: 1-miesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 2 lata, 2-miesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy od 2 do 8 lat, 3-miesięcznego wynagrodzenia, jeżeli pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy ponad 8 lat.

Gość malpecka1
brdzo dziekuje za odpowiedz czyli jak wreczmy mi wypowiedzenie ot tak to moge upomnieć sie o odprawe pieniazna, chociaz tyle:)