Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ofinroinfi

jak sobie dajecie rade z presja narzucana kobiecie?

Polecane posty

Gość ofinroinfi

:o

Gość Wybaczta ale
Z jaką presją? Jaśniej, bo możliwe, że myślimy o czymś innym

Gość ofinroinfi
musisz byc ladna koniecznie szczupla-bo jak nie paszczet musisz pracowac, studiowac , rodzic dzieci wszystko w tym samym czasie nie masz dzieci-jestes egoistka masz dzieci az nadto-jestes dzieciorobem ubierasz sie tak jak ci sie podoba a nie jak cale miasto-dziwne spojrzenia

muszę? ja nic nie muszę no, przesadziłam muszę oddychać, jeść i wydalać, nic więcej resztę mogę - jak mam taki kaprys :)

Gość ofinroinfi
ewo podziwlam bo wiele osob sobie z tym nie radzi

niektórym to przychodzi z wiekiem, a niektóre nigdy do tego nie dojdą ale każda ma wybór albo ceni siebie, albo zdanie ciotek, sąsiadów, faceta, kogokolwiek - bardziej niż siebie samą to wybór każdej z nas

Gość Wybaczta ale
Jednak dobrze myslałam. Rzeczywiście to prawda. Musisz być kucharką, kochanką, matką, studentką, pracownicą, sprzątaczką jednego dnia, do tego wyglądać. Jeżeli skupiasz się na dzieciach i rodzinie- kura domowa, poddana władzy facetów. Jeżeli na karierze- egoistka, potencjalna stara panna. Ciężko znaleźć złoty środek, a wymaga się od nas wiele. Czasem zastanawiam się, czy kobiety nie przejęły za dużo odpowiedzialności za facetów. Bo partnerstwo ciągle jest niewłaściwie praktykowane( w rezultacie pracujemy na kilka etatów- z czego tylko 1 płatny;))

mów za siebie :) każdy żyje, jak uważa za stosowne jak któraś chce robić wszystko i w dodatku byc w tym wszystkim perfekcjonistką - jej sprawa i nie ma tu co zrzucać odpowiedzialności na jakiś "ich", którzy tego od "nas" wymagają, bo to bzdura jest jak ktoś nie potrafi żyć wg własnych reguł, to juz jego sprawa i jego wybór

Gość ofinroinfi
ja nie mam dzieci meza wciaz jestem doslownie zarzucana pytaniami o powyzsze bo jak to nie miec dzieci?? niemozliwe na dodatek waze o 10 kg za duzo-wszystko fajnie poza rodzina ktora codziennie mi wmawia ze wygladam jak wieprz i nigdy nie znajde meza:o ach i za malo zarabiam:o i skonczylam pedagogike co jest wisienka na torcie mojego kiepskiego zycia hehe

Gość mi mala niezalogowana
niektorzy po prostu sa tez ambitni z natury, i lubia dawac z siebie wszystko;) i zmagac z coraz to nowymi wyzwaniami, dla siebie samej tego nie wzielyscie pod uwage?

ale autorka nie mówi o robieniu czegokolwiek dla samej siebie, z potrzeby własnej mówi, czego "się wymaga" - czyli czego wymagają od niej inni, których wymienia powyżej to nie ma nic wspólnego z własnymi ambicjami no, chyba, że te własne ambicje polegają na uszczęśliwianiu całego świata własnym kosztem

a ja tam bardzo lubie, jak sie ode mnie wymaga, bo mam wtedy motywacje:) lubie sie starac dla siebie, dla meza, dla rodzicow, dla pracodawcy, lubie byc doceniania i niezastapiona:P i sama wiele wymagam od innych:)

Gość Wybaczta ale
Owszem, ale jest gdzieś w podświadomości taki typ kobiety zakodowany- idealnej ,,kazdej''. I ja wiem, że skupię się na tym co mnie zadowala i mi pasuje, jednak zawsze będą pytania o ,,coś''. Myslę, że trzeba robić swoje, w którymś tam pokoleniu mentalność się zmieni:) A odwracając pytanie: panowie również odczuwają podobną presję? Coś w stylu współczesnego polowania na bawoły i szukania schronienia? Bo nie wiem, być może ktoś się obrazi, ale sporo facetów jakich znam to takie życiowo nieporadne sierotki, wieczne dzieci. Gdyby im przyszło mierzyć się z ilością zadań dla kobiety- nie daliby rady.

to inaczej niż ja najbardziej lubię starać się dla samej siebie :) najmniej dla pracodawcy i w żadnym wypadku nie chcę byc niezastąpiona, choć czasami niestety bywam, co mnie wkurza, bo np. w wypadku pracy jestem do czegoś tam zmuszona (nikt inny tego nie zrobi) a tego nie znoszę - mam "wolną" naturę

no ja mam takiego faceta, dla ktorego priorytet to wlasnie byc zaradnym, ambitnym, zadbac o dom i rodzine zadna sierotka szukajaca schronienia, raczej opoka dla wielu:) wiec sie uzupelniamy

Ewa, zalezy od pracodawcy i pracy, jaka wykonujesz;) ja swoja prace uwazam za misje i pasje a pracodawce - za kaganek oswiaty w tej zgniliznie i glupocie postepujacej w swiecie. wiec sie staram :) i zalezy mi a pracodawca jak najbardziej sie odwdziecza- wyplata, warunkami itd;)

rozumiem dla mnie praca - to źródło dochodu nic więcej chociaż lubię ją oczywiście ale nie jest dla mnie najważniejsza a szef tym bardziej :)

oczywiscie, idealnie byloby pracowac u siebie i dla siebie moze kiedys...:)