Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

jelly tots

alkohol w pierwszych tygodniach ciazy

Polecane posty

Wczoraj zrobilam test i okazalo sie, ze jestem w ciazy:) Bardzo sie ciesze z tego faktu, ale martwi mnie, ze przez ostatnie 2-3 tygodnie sporo imprezowalam, pilam duzo alkoholu i palilam papierosy:(( Boje sie, ze moglam wyrzadzic krzywde rozwijajacemu sie malenstwu:( Czy alkohol w pierwszych tygodniach ciazy BARDZO szkodzi??

Gość ona w pomaranczy
w sumie to może zaszkodzić bo własnie te pierwsze dni/tygodnie są najważniejsze ale nie panikuj na zapas :) trzymam kciuki, bedzie wszystko dobrze :)

Dzieki:) Tez mam nadzieje, ze wszystko bedzie dobrze! Czasu juz nie cofne wiec najwazniejsze, zebym teraz zaczela dbac o siebie... Ale to chyba normalne, ze troche sie tym alkoholem stresuje... :(

Gość ona w pomaranczy
całkiem normalne...ale pomysl ze bedzie wszystko dobrze. po co ci dodatkowy stres, który takze wplywa na malucha :P wyluzuj :D zapsiz sie do ginekologa, zapytaj o kwas foliowy i dietę :) zyczę powodzenia i przyjemnej ciąży |:D

Gość bhbnbj
nic sie nie stresuj, przecież nie wiedziałaś że jesteś w ciąży i z premedytacją tego nie zrobiłaś:) teraz dbaj o siebie i będzie ok

Gość edenline
hej:-)raczej nie zaszkodzisz bo to jeszcze jest jajeczko a nie dziecko,ważne żebyś teraz nie piła ani nie paliła. tak jak napisała koleżanka wyżej najważniejsze są pierwsze 3 miesiące bo rozwija się mózg i cały system nerwowy

Gość ivo baum
Teoretycznie tak, ale wcale nie musi.

Gość mamciuchna
Lekarz mi kiedyś powiedział, że natura tak to wszystko zaprogramowała, że kobieta, która jest w pierwszych tak naprawdę dniach ciąży nie zrobi krzywdy dziecku :) Przecież nie chlałaś dzień i noc z jednoczesnym dawaniem sobie w żyłę, prawda :) Nie ma jeszcze łożyska, więc alkohol do dziecka się nie przedostawał i na pewno wszystko będzie dobrze.

Dzieki dziewczyny, naprawde sprawilyscie, ze juz sie nie martwie:)! No w sumie chyba cos w tym jest, ze dopoki nie odkryjemy, ze jestesmy w ciazy, natura dobrze chroni zaplodnione jajeczko.. Czytalam wypowiedzi dziewczyn na innych forach - rowniez pily i palily na poczatku ciazy i urodzily zdrowe dzieci. Wiec juz nie bede soe stresowac... Jeszcze raz dzieki i milego weekendu dziewczyny:)

Gość hmmmmmm.........
jely tots, gratuluje:)! tez mi wczoraj wyszedl pozytywny test:). Wedlug kalkulatora obliczajacego termin porodu, powinnam miec termin na 01.12. Ale i tak nie chce sie zbyt pochopnie cieszyc, jeszcze wszystko jest tak swieze, ze wszystko sie moze zdazyc. Pozdrowienia

Gość hmmmmmm.........
jelly tots, gratuluje:)! tez mi wczoraj wyszedl pozytywny test:). Wedlug kalkulatora obliczajacego termin porodu, powinnam miec termin na 01.12. Ale i tak nie chce sie zbyt pochopnie cieszyc, jeszcze wszystko jest tak swieze, ze wszystko sie moze zdazyc. Pozdrowienia

Gość heheheheheeeeeee
jelly tots, gratuluje:)! tez mi wczoraj wyszedl pozytywny test:). Wedlug kalkulatora obliczajacego termin porodu, powinnam miec termin na 01.12. Ale i tak nie chce sie zbyt pochopnie cieszyc, jeszcze wszystko jest tak swieze, ze wszystko sie moze zdazyc. Pozdrowienia

Gość Jo-------anna
Mi lekarz mówił, że przez pierwsze tygodnie ciąży dziecko jest wyjątkowo chronione i jesli się coś poważnie psuje, to jest "wszystko albo nic", czyli albo ciąża trwa dalej, albo następuje poronienie. Pierwsze dni idzie do macicy, później to jeszcze nie zarodek tylko morula, taka kulka jak malina. Odzywia się ciałkiem żółtym, które tworzy się podczas zapłodnienia i nie ma jeszcze łozyska, także nie sądzę abyś zaszkodziła. :) jak coś przekręciłam, to przepraszam. Tyle pamiętam ze słów lekarza, bo ja brałam pierwsze 2 tygodnie leki. Nie wiedząc o ciaży.

hhmmm...ja Tobie takze serdecznie gratuluje:))! Super! Ja tez sie staram bardzo nie ekscytywac, bo pierwsza ciaze poronilam i wiem, ze wiele sie moze wydarzyc przez pierwsze tugodnie.. Ale jakos nie moge przestac sie usmiechac:)) Pozdrawiam

Gość Maatrioszkaa
Gratulacje :)

Gość gość
Niestetety picie w 4/5 tygodniu prowadzić do FAS. Właśnie picie na wczesnym etapie ciąży zaburza proces formowania twarzy i mózgu. Kiedy widzicie dziecko z twarzą FAS nie oznacza to, że matka chlała całą ciążę. To mogła być kobieta, jak wiele innych, która wypiła raz w krytycznym momencie. Moja przyjaciółka, która bardzo dbała o siebie w ciąży, ale w dniu spodziewanej miesiączki wypiła 3 kieliszki wina, urodziła dziecko z FAS. Dziecko ma charaktetystyczne rysy twarzy i źle uformowany mózg. Takie są fakty.