Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość powodzeniiiiiiaaaa

Slyszalyscie-wycofano szcepionki

Polecane posty

Gość powodzeniiiiiiaaaa

tu link: http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/570853,Szczepionki-dla-dzieci-wycofane-w-trybie-pilnym tu skopiowany tekst Portugalski Instytut Leków i Produktów Zdrowotnych Infarmed prewencyjne zawiesił w trybie pilnym użycie serii dwóch rodzajów szczepionek dla niemowląt, wykorzystywanych także w Polsce. Chodzi o preparat RotaTeq przeciwko rotawirusom i Prevenar 13 stosowany przeciwko pneumokokom. Infarmed poinformował, że powodem zawieszenia zgody na stosowanie leków jest "podejrzenie wystąpienia silnej reakcji niepożądanej" u dziecka, które otrzymało te preparaty. Instytut wycofał ze sprzedaży serię RotaTeq z datą ważności do 31 maja 2013 roku i Prevenar 13 z datą ważności do 31 maja 2014 roku. Decyzja ta zapadła po informacji o tym, że w żłobku w miejscowości Loures zmarło 6-miesięczne niemowlę, któremu niedawno podano szczepionki na rotawirusy i pneumokoki. Lekarze wyjaśniają okoliczności śmierci dziecka i na razie nie rozstrzygają, czy to podane preparaty przyczyniły się do zgonu. Zapewniają, że to jedyny taki przypadek w Portugalii, jednak na wszelki wypadek zdecydowano o wycofaniu podanych dziecku serii leków ze sprzedaży.

Gość nimma
no słyszałam już wcześniej. myślałam o szczepieniu nawet (zanim wyszło to) ale jakoś tak się rozmyło i jak widać dzięki bogu.

Gość kolooooooooo
no, dajcie wiecej na raz, to napewno mniej umrze dzieci, mądre mamuśki

Gość kurcze zaszcepilam ostatnio
swoje dwuletnie dziecko tym od pneumokokow. Jestem przerazona

ja w to nie wierze, moja córka byla szczepiona ta szczepionka na pneumokoki, rok temu przyjela ostatnia dawke. ma ponad 2 lata i na zadna dawke nie zareagowała jakos dziwnie. wszystkie moje kolezanki szczepily na to swoje dzieci i nic im nie bylo. miliony kobiet na swiecie szczepia niby swoje dziecko, jedno umiera i od razu robia szum ze to przez to. dziecko równie dobrze moglo tak mocno zareagowac alergicznie na szczepionke, mogło miec jakas ukryta chorobe, przy której nie powinno jej przyjmowac. to byl polroczny maluch, nikt nie robi zadnych badan dzieciom przed podaniem szczepionki, a pewnie sa jakies przeciwskazania takie jak: nadmierna krzepliwosc krwi u dziecka czy własnie nadwrazliwosc na którys skladnik szczepionki. tylko kto to sprawdzi przed jej podaniem

Gość mentaI cut
zacofani Portugalczycy, ciemnogród

A ja wierze bo moi po meningokokach wylądowali w szpitalu, a teraz też zakazili się po sczepieniu tym na co byli sczepieni.

zachorowali. Dostali gorączki, kaszel, zawalone gardła. Wyglądalo jak angina/ szkarlatyna/ mononukleoza/ zapalenie ucha. W koncu nie wiadomo co to bylo bo z każdej choroby po trochu. W sumie tylko jeden lekarz mi powiedzial ze mogą mieć meningokoki po szczepionce, badan nikt im nie zrobił bo reszta lekarzy stwierdziła ze szczepionki są na pewno ebzpieczne. Wyzdrowieli wyszlismy i tyle. Mogę wpisać w zeszyt z notką "zapomnieć". W kazdym razie na nic dodatkowego ich nie szczepie. A rota to juz w ogóle glupota. Wiecie ile jest odmian? Szczepi się tylko na 8! a są ich setki i non stop się mutują. Moi mieli kilka razy juz cos rota podobne i za kazdym razem wychodziło ze tto ani rota ani adenowirus, który znają badają i szczepią tylko cos zmutowanego i innego.

Gość ja w drugiej ciąży
Ja też nie szczepię na rota, ale na pnemokoki i meningokoki tak. Synek przeszedł cykl szczepień (na meningo był szczepiony mają 1,5 roku). Ma prawie 5 lat i nigdy nie miał reakcji poszczepiennych. Teraz szczepię córcię. Jak na razie Hexą i Prevenarem.

Gość Katia.....
Ja swoja corke szczepilam tylko tymi obowiazkowymi i w dodatku kazda oddzielnie. Wg mnie to glupota szczepic na rotawirusy i pneumokoki. Przed wszystkim dziecka sie nie obroni. Co ma byc to bedzie i lepiej sie z tym pogodzic.

Każdy sądzi wg siebie, i własnych doświadczeń. NA rota nie szczepiłam bo nie widze sensu. Znam dzieciaki które po szczepionce lądowały w szpitalu z powodu rota i znam także te które bez szczepionki nie chorowały lub chorowały raz i to bardzo łagodnie. Co do pneumo zaś, znam chłopca który walczył o życie przez pneumokoki a w ramach powikłań dziś jest głuchy więc zaszepiłam prenevarem i żadnych skutków ubocznych nam to nie przyniosło do tej pory. a ja jestem ciut spokojniejsza.