Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ywrgtse

kiedy wasze dzieci zaczęły...

Polecane posty

Gość ywrgtse

siedzieć raczkować chodzić kiedy dostały pierwszego ząbka?

1 corka-siedziec 6 miesiecy,raczkowala 7,pierwsze zabki 6,chodzenie 12 miesiecy 2 corka-siedziala 4,5,raczkowala miedzy 6-7 miesiacem,chodzila przed 9,zabki pierwsze 7,5 miesiaca :)

Gość siadala sama ok
7 miesiaca moze 8 jak zaczela raczkowac, siedziala posadzona w 6 miesiacu. chodzic zaczela jak miala 10.5 miesiaca pierwszy zabek wyszedl jak miala 10 miesiecy.

Gość mamama27
siedzieć tak 6 -7 m-c siadać z lezenia w 11 m-cu raczkować nigdy - synek od 11 m-ca posuwa sie z jedną nogą podciągniętą chodzić - 10 - 11 m-cy kiedy dostały pierwszego ząbka? 11 m-cy

Gość Majoweczka czy ty
Jestes normalna????sadzalas 4,5mies dziecko???????????????

Gość ale siedzieć
w sensie SAMODZIELNIE SIADAĆ czy mama posadziła i siedzi? bo to ogromna różnica najbardziej prawidłowe jest siadanie z raczkowania

Gość Siedział jak miał 6 mies
sam zaczął chodzić w wieku 10 mies raczkować jakoś 7 mies miał i pierwszy ząbek też jakoś w 7- mies.wyszedł.

siedziec nie pamietam dokladnie raczkowac 6,5 miesiaca 1 zabek 6 miesiecy chodzic 8 miesiecy 3 tygodnie i 1 dzien

Gość macie świadomość tego, że
dziecko albo szybko rozwija się fizycznie albo psychicznie i te dzieci, które szybko zaczęły siadać, chodzić itp. zdecydowanie później mówią na przykład

nie zgodze sie do konca z toba moja chrzesnica rowniez szybko siedziala, raczkowala itp, a w wieku 18 miesiecy zaczela juz pieknie mowic. teraz ma 2 latka i nadaje jak "straganiara" :) calymi zdaniami zasuwa, liczy do 10, czasami jak z nia rozmawiam to jak z doroslym, naprawde :) moja natomiast w maju skonczy 2 lata i daleko, daleko w tyle za chrzesnica. fakt ze mowi coraz wiecej ale to na zasadzie powtarzania "po swojemu" i nie zawsze wiadomo o co chodzi :)

Gość mnbvava
książkowo

Gość macie świadomość tego, że
ale to nie jest żadna MOJA teoria tylko naukowa;)

Gość gjhfyjtfjkfjmfmh
wiecie co poza amelkowa mama jakos ciezko mi uwierzyc ze wasze dzieci chodzily jak mialy 9 miesiecy ok moj tata tez sie nauczyl tak chodzic moja ma prawie 11 chodzi przy meblach sama nie ale ja nawet bym nie chciala zeby tak szybko chodzila bo jeszcze dziecko w tym wieku ma dosc slaby kregoslup wiec po co sie meczyc:) pewnie ktoras z was sklamala piszac lepiej od drugiej myslac ze bedziecie jej zazdroscic ze ma zdolne dziecko. mamuski zastanowcie sie troche. czy to ma jakies znaczenie kazde diecko jest inne porownujecie sie czy co?

Mój synek nie jest taki zdolny jak wasze dzieciaki. Siadał sam z leżenia z jak miał 8 miesiący. Raczkować tak ładnie zaczął w 10 miesiącu. Teraz ma 11 miesiący i próbuje chodzić przy meblach. Pierwszy ząbek pojawił się w 9 miesiącu.

Gość i zapewne
sadzanie przeze mnie 6,5 m-ca, samodzielne podnoszenie z lezenia do siadu 9 m-cy, raczkowanie 11 m-cy, stawanie przy meblach 13 m-cy, samodzielne chodzenie 15 m-cy, pierwszy zabek 8 m-cy.

Gość i zapewne
Zreszta ja dziecko do pol roku wozilam na lezaco w wozku, jak siedzialo stabilnie, to na pollezaco, a na siedzaco, gdy umialo samo podniesc sie z lezenia do siadu.

Gość mój synek natomiast
miał 7 miesięcy, gdy pojawił się u niego pierwszy ząb w wieku 9 miesięcy zaczął raczkować i wtedy też samodzielnie siadać właśnie z raczkowania gdy miał 10 miesięcy zaczął stawiać pierwsze kroki, ale tylko trzymając się czegoś;) gdy upadł 2 razy do tyłu odechciało mu się chodzenia nawet z trzymaniem czegoś i samodzielnie chodzić zaczął mając 12 miesięcy i 4 tygodnie:) mówić zaś zdaniami zaczął, gdy skończył 2 lata zatem u nas teoria, że rozwój psychiczny nie idzie z fizycznym w parze sprawdziła się natomiast syn mojego brata chodzić zaczął mając 8 miesięcy, a dziś mając 3 lata prawie nic jeszcze nie mówi więc i w jego przypadku potwierdza się powyższa teoria

teoria teorią ale zawsze pojawiają sie wyjątki od tej teorii. swoją drogą powiem wam że ja to sie tej malej nadziwic nie moge jak ona pieknie mowi. jej mama opowiadala mi jak byla z nia kiedys na zakupach (miala tak z rok i 8 miesiecy) idzie ta mala (a jest naprawde malutka, ma 2 latka i ok 86 cm wzrostu na ta chwile) przed wozkiem sklepowym i mowi "mleczko dla tatusia, serek dla mamusi a dla niuni danio" :) to kolezanka mowila ze ja ludzie az zatrzymali i sie pytali ile to dziecko ma ze ono tak pieknie mowi. albo sytuacja z jej urodzin. jej tata dzwoni gdzies "tato gdzie dzwonisz?" do babci "do B czy H?" do H "to daj mi ja do telefonu..... a wiesz ze dziaij sa moje urodziny i przyjada do mnie.. (i tutaj wylicza kto) a babcia B to mi torcik upiekla, a ty co dla mnie masz?" :) jak opowiedzieli mi to, o padlam :)

Gość mój synek natomiast
ja natomiast nie mogę uwierzyć, że w wieku 8 miesięcy załatwiałam się do nocnika patrząc na moje dziecko wydaje mi się to nierealne:D ale faktycznie tak było, bo każdy (z rodziny) mi o tym przypominał, gdy mówiłam, że synek "jeszcze do nocnika nie załatwia się", a zaczął dopiero w wieku 2 lat i 9 miesięcy

z tym nocnikowaniem to troche smieszna sprawa jest. niektorzy rodzice sie chwala ze ma np rok ale juz siada na nocnik. mama takiego kolege co sie chwalil ze jego syn wlasnie w wieku jednego roku kupe robil raz dziennie i tylko na nocnik. sekret? maly rano sie budzil, pil mleko, nocnik - kupa i dalej w pieluche. rodzice wyrobili u niego taki nawyk ale jseli pojawila sie 2 kupa np w ciagu dnia to nigdy nie zawolal i robil w pieluche. o swiadomym i niewymuszonym nocnikowaniu mozemy mowic w wieku ok 2 lat jak dziecko zaczyna rozpoznawac potrzebe, potrafi ja zdefiniowac i przekazac rodzicowi.

1.Ok 6 miesiąca, 2.Nieudolne próby ok 7 mca,a porządnie rozpędził się w 8(bez wywalania się na boki,uciekania kończyn) 3.O meblach zaczął się przesuwać po koniec 9 miesiąca,robi tak do dziś,puszcza się również i stara si e sam utrzymać równowagę,odkąd zaczał tak robić-trzymałam go za dwie rączki i prowadzałam, od kilkunastu dni ''chodzi'' trzymany za jendą rączkę.5. Pierwszy ząb wyszedł w wieku 7 miesięcy-lewa dolna 1,2 dni później wyszła kolejna dolna 1.

Gość independence
Siedział jak miał 6 miesięcy, w kilka dni później raczkował, chodził mając 10miesięcy, pierwszy ząb 8 miesięcy. Co do czyjejś wyssanej z palca teorii o późnym rozwoju m.in. mowy u dzieci,które rozwijają się szybko fizycznie-jest dokładnie odwrótnie. Dzieci,które mają problem z rozwojem fizycznym mogą mieć problem z rozwojem mowy. Poza tym rozwój mowy odbywa się etapami i np następuje zastój w momencie kiedy dziecko uczy się chodzić. Gdy posiądzie tą zdolność rozwój mowy rusza dalej. Poczytaj trochę fachowej literatury...

ok:) wiec siedzial sam(posadzony)-5.5 mies siadal sam-8 mies zaczal raczkowac-7 mies i 3 tyg zaczal chodzic przy meblach-8 miesiecy i tydzien do dzis jeszcze nie chodzi sam a ma 12 miesiecy:P pierwszy zebal 11 mies i 3 dni:P wiec dopiero co sie pokazal. ps. znalam 10 miesieczne dziecko chodzace samodzielnie ale nigdy nie raczkowala tylko z siadu zaczynala sie przy meblach podnosic i chodzic tak w 8 miesiacu i poszla jak miala 10 mies:P niewiarygodne wrecz. ale faktycznie teraz ma prawie 2 lata i wogole nie rozumiem co mowi tylko belkocze jak moj roczniak:D

Gość mmmmmmhhhmmmm
mój zaczął raczkowac i siedziec ok 8,5 mies,wstał 2 tyg później,chodzic-11 mies (sam bez trzymania sie mebli.A pierwszy zabek był wczesnie jak miał 4 mies.

Gość hoggacia
Moja corka pierwszy zab pokazala w wieku 6mcy,siadala w wieku 8mcy i wtedy tez raczkowala ale to raczkowanie takie raczej oszczedne,wolala sie podciagac przy meblach i niedlugo poxniej przy tych meblach chodzic. potem jednak zdecydowala,ze raczkowanie.jest fajne -tak w wieku 10 mcy i zapieprza jak nie wiem do dzis,a ma 13mcy. stac umie,nawet sobie przy tym tanczy,gibiac sie na boki,ale co do chodzenia.to ledwie kilka kroczkow

Siedziec i raczkowac jak miał 6 miesięcy i 2 tygodnie, pierwszy ząbek po kilku dniach, u nas wszystko pakietami hehe