Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezdzietnaa

jak bezpiecznie pozbawic sie plodnosci?

Polecane posty

Gość bezdzietnaa

Jestem dorosla kobieta,mam poglad na zycie, wiem,ze nie chce rodzic dzieci.NIGDY.Nie chce zeby cierpialy na te same problemy zdrowotne co ja.To ostateczna decyzja ale jak w tym porabanym kraju bezpiecznie pozbawic sie plodnosci? Nie moge brac hormonow i wcale nie chce. Niby jeszcze jest spirala ale cos mi mowi,ze to nie ejst dorbe miec kawal metalu w macicy...Ma ktos z nia doswiadczenie? Czy za polska granica mozna podwiazac jajowody?Czy to zabieg bez komplikacji?Ile to moze kosztowac?

Gość szfdretr
W Polsce też pewnie można podwiązać jajowody w jakieś prywatnej klinice. Wiemy jak jest tutaj z aborcją, myślę że z podwiązaniem jajowodów podobnie. Posmarujesz ze 2 tysiące i na pewno znajdziesz chętnego lekarza.

Gość antyczka8694
sterylizacja nie jest niestety dozwolona (taka na życzenie). Istnieje wiele metod zabezpieczenia przed ciążą i tabsy wcale nie sa najskuteczniejsze. Ja używam komputera cyklu Lady-Comp i w ciąży nie jestem (ani moje znajome, co też używaja komputerków). Chciałam ciebie uczulić na jedną rzecz - nie chcesz dzieci, ok, twój wybór twoja decyzja, ja to szanuję. Ale podwiązanie jajowodów pomijając fakt czy legalnie czy nie, to nie jest tylko ppozbawienie się płodności. Mieszając w systemie hormonalnym wpływasz na cały organizm - zafundujesz sobie jakby wcześniejszą menopauzę. Estrogeny wydzielane głównie prezz jajniki, chronią nas przed wieloma chorobami, a ty się ich pozbawisz na własne życzenie. Brak cyklu, brak zmian hormonalnych to wcale nie jest dobre rozwiązanie, o ile nie jest rozwiązaniem ratującym życie w trudnych przypadkach (gdy np. operacyjnie usuwa się macicę itd, ze względów ratowania życia). Także przemyśl to jeszcze, bo choć wydaje się to prostym rozwiązaniem, to jednak jest nieodwracalne i niesie ze sobą wiele konsekwencji dla całego organizmu - nie tylko płodności.

Gość kasinka...
zaraz zaraz...przeciez podwiazanie jajnikow, to nie to samo, co ich wyciecie. Hormony beda produkowane, jedynie jajeczka nie beda mialy mozliwosci spotkac sie z plemnikiem, bo ich droga zostanie przecieta... Myle sie? Sterylizacja to wciaz problem w naszym kraju, choc wazektomie juz chyba mozna wykonac..? Nie w mlodym wieku, nie bez rozmowy z psychologiem, ale mozna. To moze i podwiazanie jajnikow nie jest juz problemem? Jesli choroba jest dziedziczna i stanowi duze obciazenie to lekarz powinien dac sie przekonac. Probowalas pytac o to Twojego ginekologa?

Gość bezdzietnaa
mam swoje wazne powody zeby nie chciec rodzic dzieci.Jestem najbardziej logicznie myslaca i racjonalna osoba jaka znam,nie bede chodzic do pscyhologa,zeby mnie nawmoil na danie komus daru zycia jakie sa skutki ubiczne podwiazania jajowodow wlasciwie?z tego co czytalam,zadne. jaki znowu komputerek?:D