Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość słodko

potrawy na Wielkanoc dla cukrzyka

Polecane posty

Gość słodko

dziś dostałam wyniki męża pierwszy raz mam zrobić potrawy dla chrych na cukrzycę nie wiem jakie pomóżcie

Witam, Czy Pani mąż otrzymał jakieś leki mające stabilizować poziom cukru we krwi, czy stosuje insulinę? W przypadku osób mających problemy z wahaniami cukru we krwi, ważne jest przede wszystkim to, aby jadać regularnie. 4-5 posiłków dziennie (zdarza sie także, ze korzystnie jest wprowadzić 6 posiłek). Cukrzyk wcale nie musi jeść zupełnie inaczej niż reszta rodziny, musi jednak zwracać uwagę na ilość węglowodanów (cukrów) w posiłku i dbać o to by były to węglowodany złożone. Gdyż one uwalniają energię stopniowo i nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z tego powodu należy unikać słodyczy i ciast, ponieważ zawierają dużo łatwo przyswajalnego cukru szybko prowadząc do zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi u osób mających cukrzycę. Korzystne węglowodany powinny pojawiać się w każdym posiłku, na śniadanie pieczywo, do obiadu: kasza, makaron, lub ziemniaki, na kolację pieczywo. Przekąską może być owoc - ale tutaj także są cukry proste - szybko podnoszące poziom cukru we krwi, dlatego należy je łączyć z produktami zawierającymi cukry złożone (płatki owsiane, ryż ciemny, kasze). Cukrzyk nie powinien rezygnować z cukrów (węglowodanów), jednak musi kontrolować ich ilość - dlatego dużym ułatwieniem jest kupno wagi, umożliwiającej ocenę ile węglowodanów w danym posiłku zostanie dostarczonych. Jeśli będzie miała Pani kolejne pytania zachęcam do kontaktu mailowego: monikach@diety.poznan.pl Pozdrawiam Monika Chrzanowska