Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

pikok

a na drugie mam depresja...

Polecane posty

tak jakoś życie się poukładało , walczę , po kilku terapiach. Na razie daję radę albo mi się tak wydaje ... Czy depresja jest uleczalna?

Gość abc 26 03
Być może tak - dasz radę :)

moim zdaniem tylko na chwilę, gdy jesteś na lekach, ale po odstawieniu, mimo wypracowanych schematów by sobie radzić z nią na co dzień i tak istnieje duże ryzyko, że znów cię dopadnie.

Gość abc 26 03
Być może tak...dasz radę :)

Gość hnkhkghd
raczej nie jest, ale mozna łagodzic objawy i sie uzależnić od czegoś (alkochol, narkotyki, antydepresanty itp)

Nie biorę tabletek, próbuję żyć inaczej. Najgorzej rano... wstać , zabrać sięza obowiązki.... Muszę, Wiem, Alkohol pomaga, na jak długo? Ranię bliskich , wiem . Jak pokochać, zaakceptować depresję????

Gość 7678678
Spróbuj światłoterapii, zwieksz ruch, pij dziurawiec.....

Najgorsze jest to, że wiem co powinnam robić ...i nie mam siły żeby się zebrać. A jak mi się już uda wiem jak cudownie się czuję, a potem ... znowu marazm .....

Nie oczekuję porad, teorię mam opanowaną:). Może znajdzie się ktoś, kto od lat ( tak jak ja) zmaga się z tym choróbskiem i żyje bo MUSI .

Normalnie żal mi was jak to czytam.czy ludzie są AŻ TAK prymitywną ciemnotą? myślicie że nawpierdalacie sie pigułek od skurwiela psychiatry i będziecie zdrowi?(byłam już i pod karą obciętej nogi nie wróciłabym do tych żałosnych naciągaczy-złodziejów) jeżeli tak myślicie to żal mi was. "depresja" to tylko głupie słowo. ja swój stan nazwałabym nieopisanem bólem egzystencjalnym.i wszystko co czują ludzie z "depresją" jest mi niestety znane aż za dobrze. powiem wam jedno.źle szukacie. są dwie możliwości.jeśli chcesz pozbyć się tego syfu- ogromna,trudna walka z samym sobą-intensywne przemyslenia,zmiana systemu wartości,zmiana spostrzeżenia na to wszystko. bardzo pomaga ,kiedy czytam książki o życiu po życiu(życie w innym wymiarze) wtedy wiem jak małe znaczenie ma nasze obłudne życie żyjemy w zniewolonym świecie niszczonym przez rządowe bydło i nic innego jak walka,wola wytrwania i uczucia nas nie uratuje

człowiek to obłudna raniąca postać nienawidze ludzi i chciałabym nigdy nie istnieć ale tego byle szarak z ulicy śmiejący się ze wszystkie i wszystkich nigdy nie zrozumie bo jest za głupi zbyt zmanipulowany chorym społeczeństem,rządem i telewizją

Depresja jako ból egzystencjonalny ? nie, nie zgodzę się z tym. Owszem jest to ból, czasem wręcz fizyczny. Jak sobie radzicie z depresją znając przyczyny, objawy i wiedzac , ze trzeba nadal żyć ?

Gość aaAz
depresja to bol psychiczny, emocjonalny, fizyczny,metafizyczny, agonialny.To jest zacmieniem wszystkich barw i nadaje odcien szarosci i pustosci :o

Gość aaAz
ja mam wino w lodowce od Sylwestra i jeszce nie mialam motywacji i okazji aby je otworzyc i w dobrym humorze je skonsumowac:o smutkow lepiej nie zakrapiac

Gość 2312312321
To o czym piszecie, to nie depresja! To chandra. Ja mam typowa depresję, nie mam nawet uczucia tego doła, tylko kompletny brak energii. A przebadałam tarczycę, i inne rzeczy- są ok. Wstawanie rano zajmuje mi 3 godziny, do lat nie pracuję bo nie mam siły szukac, najlepiej czuję sie wieczorem.

Gość aaAz
dlatego nie jestem fanem terapi, wyglaszają puste slowa zgodnie ksiazkowowej definicji, ale praktykja wyglada inaczej.Malo kiedy i rzadko kiedy terapia pomaga ludziom, jest roznica spotkac sie w gabinecie i opowiedziec co i jak a kurcze wyjsc z gabinetu i zyc tyak jak tobie doradzono.Czesto awykonalne

Gość aaAz
2312312321 ,nie znasz mojego stanu psychiki i ne mozesz mi zarzucic ze to o czym pisze to chandra , a ty tutaj jedyna masz depresje.Nie stopniuj ,bo nie wiesz jak w realu jest.

Gość 2312312321
wg niektórych dpbrych psychologów powinno się wprowadzic odróżnienie: depresja ednogenna i ta zwykła- ale to w zasadzie właśnie bół duszy. Problem w tym: czy wasz zły humor ma zródło czy nie?

2312312321 Zazdroszczęci tego , ze masz 3 godz na wstawanie. Ja MUSZĘ wstać choćbym nie chciała. I to nie chandra .Właśnie dlatego pytam jak sobie radzicie , bo mi jest coraz trudniej , ale nie mogę odpuścić obowiązków bo zajmuję się żywym człowiekiem, który jest uzależniony od tego czy wstanę, podam jeść, zmienię pieluchę itp. I nie jest to niemowlę . A najtrudniej jest otworzyć oczy i stanąć naprzeciw codzienności .

Tak, to prawda, ja też najlepiej czuję się wieczorem ....

Gość aaAz
ja tych dobrych i mniej dobrych psychologow, spychologow przerobilam na wlasnej skorze wrecz gaarsciami, i nie muszi wcale cytowac tez psychologow bo znam je od potrzewki 2312.... wiesz, nawet sobie nie wyobrazasz ile bym dala aby moc sobie pozwlic na wstawanie 3 godz. no chyba ze bym musiala o 2 w nocy sie budzic, ale sie nie da bo mam bezsennosc.Ludzie z silną depresją rowniez musza funkcjonowac jakos ,mimo ze ich to przerasta ale niektorzy nie mogą sobie pzowlic na calymi latani siedzenie w domu ,osoby z ciezką depresją rowniez prowadzą "normalny" tryb zycia

Gość 2312312321
a antydepresanty? Próbowałyście?

Gość aaAz
czysty mechanizm ,czlowkiek zamienia sie w robota,wykonuje to z musu automechanicznie

Gość aaAz
antydepresanty to gwozdz do trumny i kopanie pod sobą dolkow

Gość 2312312321
antydepresanty to gwozdz do trumny i kopanie pod sobą dolkow możesz to bardziej rozwinac? Brałas sama?