Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kalarrrepka

Ile trzeba mieć pieniędzy żeby założyć własną działalność?

Polecane posty

Gość Kalarrrepka

Chodzi o to ile kosztują wszystkie formalności i za co konkretnie trzeba zapłacić i ile?

Gość jdhjhfeufegfydgfdh
brat otwiera salon fryzjerski i wyjdzie mu ok 60 tys. Te niby dotacje co się dostaje z UP te ok 20 tys to nie jest nawet polowa kosztów.

Gość założenie firmy w sensie
formalnym nie kosztuje nic

Gość kejudjhs4444jsh
Całe mnóstwo

Gość Kalarrrepka
Pytam właśnie o koszty bardziej formalne, nie o sprzęt, lokal bo to właściwie już mam. Bardziej o to ile i za co będę musiała zapłacić zaraz po założeniu tej działalności, powiedzmy w pierwszym miesiącu.

Gość założenie firmy w sensie
tak, jak pisałam- zarejestrowanie firmy jest bezpłatne ( uważaj na naciągaczy, którzy wysyłają listy i wymagają opłaty za wpis do Krajowego Rejestru Pracowników i Pracodawców- wpis jest dobrowolny i nie musisz z tego korzystać ), natomiast potem wiadomo- zus, us, no i utrzymanie działalności

Gość ale autorze tak
chyba nic sie nie placi w urzedzie mieskim. w skarbowce chyba tez nie. nie przypominam sobie by brat narzekal zakladajac firme na jakies oplaty. dopiero gdy jego firma zaczela funkcjonowac, non stop narzeka na zlodziejska skarbowke i zus :P aale mu sie nie dziwie, czlowiek dopiero gdy widzi jak ktos prowadzi firme nabiera pokory do pracodawcy i widzi ile musi odprowadzac zlodziejksich oplat i podatkow panstwu ;/ i dziwic sie ze pracodawcy zatrudniaja na umowy smieciowe lub na czarno ?

jeśli to twoja pierwsza działalność to możesz skorzystać z ulgi w zus i do 10 następnego miesiąca razem z pierwszym DRA będziesz musiała zapłacić ok 400,00 zł. na składkę społeczną i zdrowotną łącznie i tak przez dwa lata później to będzie już 1000 zł :) nie wiadomo jak tam podatki - musisz rozliczać się z dochodówi p łacić podatki i tyle a koszty utrzymania i prowadzenia działalności to już znasz - wiesz ile będzisz płacić za lokal, prąd, materiały, pracowników :):)

jeśli to twoja pierwsza działalność to możesz skorzystać z ulgi w zus i do 10 następnego miesiąca razem z pierwszym DRA będziesz musiała zapłacić ok 400,00 zł. na składkę społeczną i zdrowotną łącznie i tak przez dwa lata później to będzie już 1000 zł :) nie wiadomo jak tam podatki - musisz rozliczać się z dochodówi p łacić podatki i tyle a koszty utrzymania i prowadzenia działalności to już znasz - wiesz ile będzisz płacić za lokal, prąd, materiały, pracowników :):)

oj poszlo dwa razy - nie wiem cos się dzisiaj zacina :):) najlepiej wybrać sobie dobre biuro rachunkowe i im zlecić rozliczenia - bo to w Polsce ani łatwe ani przyjemne nie jest - :):)

Gość Kalarrrepka
Rozumiem, a za ZUS i US ile się płaci? W ogóle skąd będę wiedziała ile zapłacić? Kurde, nikt w rodzinie nie miał nic swojego, dlatego taka zielona jestem. Ale jak widzę jakie głąby mają własne działalności i sobie jakoś radzą to mam ochotę sama spróbować, tylko nie wiem od czego zacząć :o Póki co mam sprzęt potrzebny do tej działalności i lokal, zawsze to coś, ale nie mam za to pojęcia co dalej :o

Gość Kalarrrepka
Rozumiem, a za ZUS i US ile się płaci? W ogóle skąd będę wiedziała ile zapłacić? Kurde, nikt w rodzinie nie miał nic swojego, dlatego taka zielona jestem. Ale jak widzę jakie głąby mają własne działalności i sobie jakoś radzą to mam ochotę sama spróbować, tylko nie wiem od czego zacząć :o Póki co mam sprzęt potrzebny do tej działalności i lokal, zawsze to coś, ale nie mam za to pojęcia co dalej :o

oj masz swój lokal ?? szczęściara hahah - dzierżawa to pierwszy gwóźdź do trumny większości firm - :) napisz jaką działalność chcesz założyć to Ci mniej więcej napisze co musisz po koleii robić :)

Gość Kalarrrepka
Moje też dwa razy poszło, nie wiem czemu. Dziękuję za odpowiedzi :) muszę to wszystko jeszcze raz przemyśleć. Nie mam zamiaru nikogo zatrudniać, to tylko taka działalność dla utrzymania siebie samej.

Gość ale autorze tak
tak jak napisala kolezanka wyzej zus w pierwszych 2 latach placisz w wysokosci 400 zł. a jesli chodzi o skarbowke, nie ma stalej kwoty, to zalezy ile sprzedasz, jaka forme opodatkowania wybierzesz itp. masz biuro rachunkowe lub ksiegowa na oku ? dobra ksiegowosc w firmie to to podstawa! jaka forme opodatkowania wybralas ? co bedziesz robic w swojej firmie?

Gość Kalarrrepka
To nic takiego, chciałam sprzedawać robione przez siebie kartki, zaproszenia, albumy i inne pierdołki w kilku kwiaciarniach i może na allegro. Nie spodziewam się wielkich dochodów, ale jak na razie nie mam nic, więc gorzej nie będzie. Byłabym bardzo wdzięczna gdybyś napisała co i jak po kolei.

Gość Kalarrrepka
Nic jeszcze nie wybrałam, ale księgowych w mojej okolicy jest dużo, podobno niedrogich. A co będzie jeśli w jakimś miesiącu nic nie sprzedam? Wtedy płacę tylko te 400 złotych czy co ?

Gość jhawef
pierwszy milion najlepiej ukraść :classic_cool:🖐️

w skrócie to musisz tylko pójść do wydziału który zajmuje się ewidencją działalności gospodarczej - tam składasz druk który możesz sobie ściągnąć z intenetu - CEIDIG - na CEIDIGU wpisujesz po kolei wszystkie dane - jak będziesz miała problem to pomogę - wybierasz formę opodatkowania też - i na tym kończy się twoje chodzenie po urzędach - ups jeszcze musisz pójść do zus złożyć ZUA - chyba, że zdecydujesz się na skorzystanie z pomocy bura rachunkowego to oni to zrobią za ciebie - i tyle i wtedy trzeba się brać ostro do pracy żeby zarobić na ten nieszczęsny zus i podatki :):):) Kalarrrepka - przepraszam musze zmykać :):)

w skrócie to musisz tylko pójść do wydziału który zajmuje się ewidencją działalności gospodarczej - tam składasz druk który możesz sobie ściągnąć z intenetu - CEIDIG - na CEIDIGU wpisujesz po kolei wszystkie dane - jak będziesz miała problem to pomogę - wybierasz formę opodatkowania też - i na tym kończy się twoje chodzenie po urzędach - ups jeszcze musisz pójść do zus złożyć ZUA - chyba, że zdecydujesz się na skorzystanie z pomocy bura rachunkowego to oni to zrobią za ciebie - i tyle i wtedy trzeba się brać ostro do pracy żeby zarobić na ten nieszczęsny zus i podatki :):):) Kalarrrepka - przepraszam musze zmykać :):)

Gość Kalarrrepka
up up

wało i dlatego na pomarańczowo - w skrócie to musisz tylko pójść do wydziału który zajmuje się ewidencją działalności gospodarczej - tam składasz druk który możesz sobie ściągnąć z intenetu - CEIDIG - na CEIDIGU wpisujesz po kolei wszystkie dane - jak będziesz miała problem to pomogę - wybierasz formę opodatkowania też - i na tym kończy się twoje chodzenie po urzędach - ups jeszcze musisz pójść do zus złożyć ZUA - chyba, że zdecydujesz się na skorzystanie z pomocy bura rachunkowego to oni to zrobią za ciebie - i tyle i wtedy trzeba się brać ostro do pracy żeby zarobić na ten nieszczęsny zus i podatki :):):) Kalarrrepka - przepraszam musze zmykać i nie moge wogóle dzisiaj wysyłać wiadomości coś się koszmarnie blokuje :( :):)

wało i dlatego na pomarańczowo - w skrócie to musisz tylko pójść do wydziału który zajmuje się ewidencją działalności gospodarczej - tam składasz druk który możesz sobie ściągnąć z intenetu - CEIDIG - na CEIDIGU wpisujesz po kolei wszystkie dane - jak będziesz miała problem to pomogę - wybierasz formę opodatkowania też - i na tym kończy się twoje chodzenie po urzędach - ups jeszcze musisz pójść do zus złożyć ZUA - chyba, że zdecydujesz się na skorzystanie z pomocy bura rachunkowego to oni to zrobią za ciebie - i tyle i wtedy trzeba się brać ostro do pracy żeby zarobić na ten nieszczęsny zus i podatki :):):) Kalarrrepka - przepraszam musze zmykać i nie moge wogóle dzisiaj wysyłać wiadomości coś się koszmarnie blokuje :( :):)

Gość Kalarrrepka
Dzięki bardzo :) przynajmniej wiem od czego zacząć. Zaraz będę oglądać te druki.

Gość to ja sylvia cos mi sie zbloko
masakre jakąś zrobilam - ok uciekam