Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość HMS..SVSS..Petard

Gnter Grass- Noblista. "Co musi zostać powiedziane"

Polecane posty

Gość HMS..SVSS..Petard

Piękny wiersz: Dlaczego milczę, zbyt długo milczę o tym, co oczywiste i przećwiczone w grach symulacyjnych, na których końcu my, którzy przeżyliśmy, jesteśmy tylko przypisami. Chodzi o rzekome prawo do uprzedzającego uderzenia, które mogłoby unicestwić ujarzmiony przez zarozumialca i regularnie zmuszany do owacji naród irański, dlatego że na jego terenie prawdopodobnie powstaje bomba atomowa. Ale dlaczego zabraniam sobie wypowiedzieć nazwę innego kraju, w którym od lat - choć w tajemnicy - powiększa się arsenał nuklearny, lecz poza wszelką kontrolą, bo nikt nie jest do niego dopuszczany? Powszechne przemilczanie tego faktu, które sprowokowało również moje milczenie, odczuwam jako ciążące kłamstwo i przymus, którego nie można zlekceważyć pod groźbą kary; oskarżenie o "antysemityzm" słyszy się często. Ale teraz, gdy mój kraj, raz po raz wzywany i odpytywany przez własne zbrodnie, które są nieporównywalne, wysyła do Izraela z przyczyn wyłącznie ekonomicznych, choć zręczny język przedstawia to jako zadośćuczynienie, kolejną łódź podwodną, której specjalnością jest wystrzeliwanie wszystko pustoszących głowic tam, gdzie rzekomo istnieje jedna bomba atomowa (dowodem na jej istnienie jest tylko obawa) - teraz mówię to, co musi zostać powiedziane. Dlaczego do tej pory milczałem? Bo sądziłem, że moje pochodzenie, związane z nigdy nie dającą się usunąć skazą, zabrania mi wypowiedzieć tę oczywistą prawdę wobec państwa Izrael, wobec którego mam i będę miał dług wdzięczności. Dlaczego dopiero teraz, w podeszłym wieku i u schyłku mojego pisania, mówię, że mocarstwo atomowe Izrael zagraża i tak już kruchemu pokojowi na świecie? Dlatego, że musi zostać powiedziane to, na co jutro już może będzie za późno; i dlatego że my, Niemcy, wystarczająco już obciążeni, moglibyśmy stać się dostawcami zbrodni, którą łatwo przewidzieć, a więc naszej współwiny nie dałoby się zamaskować zwykłymi wymówkami. I przyznaję: przerywam milczenie, dlatego, że dość już mam obłudy zachodu; poza tym można mieć nadzieję, że wielu wyzwoli się z milczenia, zmusi sprawcę widocznego niebezpieczeństwa do rezygnacji z przemocy i będzie nalegać, by rządy Izraela oraz Iranu zgodziły się na swobodną i nieprzerwaną kontrolę izraelskiego arsenału nuklearnego oraz irańskich urządzeń atomowych przez którąś z międzynarodowych organizacji. Tylko w ten sposób można pomóc wszystkim, Izraelczykom i Palestyńczykom, więcej, wszystkim ludziom żyjącym obok siebie i nienawidzącym się w tym okupowanym przez szaleństwo regionie, a w końcu też i nam samym.

Gość Yachu Chrystek
esesman pierdzielony.

Gość wróż1
to nie jest wiersz, tylko GraSSowe bohomazy

I przyznaję: przerywam milczenie, dlatego, że dość już mam obłudy zachodu; poza tym można mieć nadzieję, że wielu wyzwoli się z milczenia, zmusi sprawcę widocznego niebezpieczeństwa do rezygnacji z przemocy i będzie nalegać, by rządy Izraela oraz Iranu zgodziły się na swobodną i nieprzerwaną kontrolę izraelskiego arsenału nuklearnego oraz irańskich urządzeń atomowych przez którąś z międzynarodowych organizacji.\ - to ma byc wiersz?:D:D::D "i będzie nalegać, by rządy Izraela oraz Iranu zgodziły się na swobodną i nieprzerwaną kontrolę izraelskiego arsenału nuklearnego oraz irańskich urządzeń atomowych przez którąś z międzynarodowych organizacji.\" ale gowniany wiersz:D:D:D:D::D:D też moge taki napisac, dostane nobra? ty to tlumacyzles czy translator? wyglada jakby ktos poprostu sens zdania przetlumaczyl na jezyk polski ale z wiersza to zapewne nic nie zostalo po tym tlumaczeniu:D:D:D

Gość wróż1
to nie jest wiersz, tylko GraSSowe parapolityczne wynurzenia ujete w nijaką forme literacką

Gość a fiel siedzi cicho
tylko mają problem i dlatego tak długo planują atak instalacje mają b.silną obronę p.lot torów i s300wm fiński statek z drewnem kojarzysz? s300wm ;)

Gość HMS..SVSS..Petard
Tłum. Tomasz Ososiński:D Jeżeli wiesz o kim mowa, ale wątpię.

Gość HMS..SVSS..Petard
tak, tak ..S300 także mają. IRAN SIŁY LADOWE: Armia liczy 732 tyś żołnierzy ( dane na 2008 rok SPRAWNOŚĆ SPRZETU 76% ). CZOŁGI: T-55 303 SZT T-62 156 SZT T-72 480 SZT M-60 24 SZT CENTURION 46 SZT TOSAN 120 SZT ZULFIQAR-I 100 SZT ZULFIQAR-II 269 SZT ZULFIQAR-III 507 SZT ( NAJNOWSZY IRAŃSKI CZOŁG GENERACJA II PLUS ) BOJOWE WOZY PIECHOTY, TRANSPORTERY OPANCERZONE, CIĘŻARÓWKI, RADARY, OBRONA PRZECIWLOTNICZA, ARTYLERIA I HAUBICE: BRM-2 67 SZT BRDM-2 345 SZT BTR-40 2885 SZT A-1 770 SZT A-2 544 SZT RAAD 1321 SZT KHODRO 2750 SZT SAIPA 2924 SZT BAHMAN 1967 SZT BURACH 456 SZT ( NAJNOWSZY TRANSPORTER OPANCERZONY IRANU ) GAZ 148 SZT S 300 1 ZESTAW ( ROZMIESZCZONY W POBLIŻU TEHERANU ) S-200 20 ZESTAWÓW S-125 69 ZESTAWÓW S-100 107 ZESTAWÓW S-75 306 ZESTAWÓW S-25 367 ZESTAWÓW TOR-M-1 29 ZESTAWÓW ( ROZMIESZCZONE W OKOLICACH ARAKU, ISFAHAN, NATANZ ) BUK-M-1 40 ZESTAWÓW PANCYR 15 ZESTAWÓW PLOT 35 ZESTAWÓW IGŁA 30 ZESTAWÓW RAPIER 213 ZESTAWÓW SHAHAB 1 26 ZESTAWÓW SHAHAB 2 25 ZESTAWÓW SHAHAB 3 19 ZESTAWÓW ( OKOLICE TEHERANU SHAHAB III 2 100 KM ) MISAGH-1 133 ZESTAWY MISAGH-2 84 ZESTAWY FAJIR-1 36 ZESTAWÓW FAJIR-2 73 ZESTAWY FAJIR-3 11 ZESTAWÓW FATEH 35 ZESTAWÓW ZELZAL-1 38 ZESTAWÓW ZELZAL-2 18 ZESTAWÓW WAMPIR 98 ZESTAWÓW TOOPHAN 166 SZT TUNGUSKA 8 SZT BM-21GRAD 350 SZT D-10 12500 SZT D-20 11105 SZT MUSZA 214 SZT HAU-1 1453 SZT HAU-1-D 1348 SZT MOTORY 150 SZT LOTNICTWO: MYSLIWCE: MIG-19 20 SZT MIG-21 10 SZT MIG-23 19 SZT MIG-27 89 SZT MIG-29 25 SZT F-5 80 SZT F-6 20 SZT F-7 40 SZT RF-4 8 SZT F-14 TOMCAT 77 SZT ( IRAN JEST JEDYNYM UŻYTKOWNIKIEM NA ŚWIECIE ) MIRAGE F-1 12 SZT DESSAULT 12 SZT AZARAKHSH 53 SZT SAEQEH 20 SZT SHAFAQ 25 SZT ( NAJNOWSZY MYSLIWIEC IRANU ) BOMBOWCE: TU-22 147 SZT F-4 47 SZT SU-24 25 SZT SU-25 6 SZT TRANSPORTOWE: BOEING 747 7 SZT BOEING 707 10 SZT HERCULES 15 SZT F-27 13 SZT FALCON 2 SZT AERO COMMANDER 2 SZT DH C2 7 SZT TANKOWCE: BOEING -747 2 SZT BOEING -707 3 SZT ROZPOZNAWCZE: IŁ-76 2 SZT ORION 1 SZT ( JAKO JEDYNY SŁUŻY NA KORWECIE ) BEZZAŁOGOWE: 3 SZT TRENINGOWE: F-33 45 SZT U-22 49 SZT TUCANO 25 SZT PC-7 35 SZT TB-21 6 SZT TB-200 6 SZT SHAFAQ 15 SZT MASZYNY DO WALKI RADIOELEKTRONICZNEJ: TU-16 32 SZT SU-24 28 SZT ŚMIGŁOWCE BOJOWE: COBRA 50 SZT PANHA 35 SZT AB-205 6 SZT AB-206 72 SZT AB-212 5 SZT ŚMIGŁOWCE TRANSPORTOWE: HH-34F 10 SZT CH-47C 24 SZT S-61 6 SZT MI-1 18 SZT MI-2 22 SZT MI-4 4 SZT MI-6 2 SZT MI-8 84 SZT MARYNARKA: MYSLIWSKIE KONWENCJONALNE OKRĘTY PODWODNE: KILO 3 SZT ( WYP. W TORPEDY KAWITACYJNE HOTT JEDNE Z NAJSZYBSZYCH NA ŚWIECIE ) MINI OKRĘTY PODWODNE 10 SZT ( WYP. W TORPEDY NOOR I KOWSAR ) FREGATY: ALVAND 1 SZT ALBORZ 1 SZT SABALAN 1 SZT SACHESS 1 SZT KORWETA: 3 SZT ( NA JEDNEJ STACJONUJE SAMOLOT ROZPOZNAWCZY ORION ) TRANSPORTOWY: 1 SZT DESANTOWE: 19 SZT PATROLOWE: 41 SZT KUTRY RAKIETOWE: 48 SZT

Gość HMS..SVSS..Petard
Tym razem to znowu ja + ban x2 Niewiele potrafisz i niewiele możesz:D Twoje wypierdy przeczyta może kilka osób. Jesteś nikim:D

Gość a fiel siedzi cicho
ta wyliczanka co podałeś to o dupe potłuc :D cinki jesteś petard tyle w niej głupot.. eh szkoda słów

Gość HMS..SVSS..Petard
To nie jest moja wyliczanka. Dane są nieaktualne. Brak aktualnych, potwierdzonych danych. Nie uwzględniłem Shahab 4,5,6, oraz faktycznej liczby F14 Tomcat

Gość HMS..SVSS..Petard
Tym razem to znowu ja + ban x2 "no typ jest znany nie umniejszam jego talentu czy cos...ale tez tak potrAAFIE napisac ..." Akademia Szwedzka uważa inaczej:D

Gość HMS..SVSS..Petard
Zapewne ominie ich to szczęście

Gość a fiel siedzi cicho
to nie podawaj nieaktualnych a aktualne są i to potwierdzone widocznie nie dla ciebie :D głupawe kopiowanie i to bez redagowania i sprawdzenia co jest w tekscie źle świadczy ty nie rozróżniasz nawet systemów z kodu s300 a są różne i nie chodzi o wersje a o systemy :) wiesz że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele to na ten przykład raz napisałeś że wega jest mobilna i topolem udowadniałeś rozjebałeś mnie :D

Gość HMS..SVSS..Petard
O. To ty kałmuku. S 300 zauważyłem dokładnie 4 zestawy. Jedynie na filmiku. O dziwo- na platformach mobilnych:D Dasz wiarę?

Gość wróż1
Izrael ma jedna z najnowoczesniejszych i najskuteczniejszych armii świata, o wiele lepiej uzbrojoną niz Iran i inne kraje Bliskiego i Środkowego Wschodu. IDF czyli Siły Obronne Izraela- Cahal liczą 187 tysiecy żołnierzy plus 450 tys rezerwy. Szacuje sie ze Izrael moglby pod bron powolac w razie potrzeby nawet ponad 600 tys rezerwistow. Kilka przykladow potęgi izraelskiej armii: nowoczesne czołgi Merkava ok 1700-1800 czołgi Magach 1300-1500 czołgi Tiran6, T54 i T55 300 czołgi Centurion,Shot 200 Transportery opancerzone roznych typów: ok 12.000 artyleria samobieżna: ponad 1000 artyleria ciągniona: ponad 500 artyleryjskie wyrzutnie rakietowe: ponad 250-300 broń przeciwpancerna: ok 1500 broń przeciwlotnicza: ponad 1600 plus rozbudowane lotnictwo w duzej liczbie i rozbudowana marynarka wojenna

Gość a fiel siedzi cicho
a dasz wiarę że s300 to nie system a program z lat 70 i powstały dwa systemy zupełnie różne kontrukcje s300p i jego odmiany oraz s300w i jego odmiany persowie jako jedyni mają s300wm w wariancie stacjonarnym choć system był robiony jako mobilny :) a te sto dwadzieścia cośtam tu 22 (których? są dwa różne samoloty o tym oznaczeniu od tupolewa oba do tego samego) to bajka itd itp

Gość wróż1
plus broń jądrowa ktora jest szacowna na ok 500 głowic roznych typów(w tym termojądrowych i neutronowych), wiadomo o 3 typach srodkow przenoszenia czyli pociskach typu: Jericho1(zasieg 500km), Jericho2(1500km) po ok 50 sztuk(moze byc więcej nawet 100), Izraela ma takze supernowoczesne pociski Jericho2B o zasiegu 2500 km rowniez Jericho3 o zasiegu od 4800 do 11500km! przestarzale pociski typu Lance sa wycofywane ponadto Izrael ma tez bron taktyczną,bomby swobodnie spadajce i tzw miny jądrowe(super zabojcze) tak,że Iran ze swoim przestarzalym uzbrojeniem moze Izraelowi naskakac haha

Gość HMS..SVSS..Petard
np taki zestaw stacjonarny:D zapierdala w 35 sec. Pytanie: Gdzie zapierdala S300 i dlaczego doprawiono mu koła ?

Gość a fiel siedzi cicho
bo normalnie to jest mobilny persowie jako jedyni mają go w wersji stacjonarnej tylko u nich jest taka :)

Gość HMS..SVSS..Petard
hehehhh

Gość a fiel siedzi cicho
filmik jaki dałeś jest z rosji i to jest s300pmu-2 a nie s300wm one są często mylone :)

Gość HMS..SVSS..Petard
znowu zapierdala.:D